Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΝΑΚΙΑ

ΑΡΝΑΚΙΑ

Το συγκρότημα "Αρνάκια" δημιουργήθηκαν από τους Δημήτρη Παπαθεοφίλου (φωνή, μπάσο, στίχοι), Σπύρο Μακαρούνα (κιθάρα) και Χάρη Λίβα (τύμπανα) στις αρχές του 1984 στην Αθήνα. Αυτή η σύνθεση του συγκροτήματος δεν κράτησε πολύ αφού μετά από λίγο καιρό την θέση του Χάρη Λίβα πήρε ο Γιάννης Καλλιπέτης.


Την περίοδο του 1985 ηχογράφησαν ένα demo με επτά τραγούδια. Ένα από αυτά είναι και το ακυκλοφόρητο ''Παρακμή''.

Το 1986 συμμετείχαν με δύο τραγούδια στην θρυλική συλλογή "Συνταγή Αντιθανάτου". Τα δύο αυτά τραγούδια είναι τα "Καμιά Ευκαιρία" και το "Όλοι Είναι Φαντάσματα".
Η σύνθεση τους συγκροτήματος σε αυτά τα τραγούδια, όπου ήταν και η πρώτη τους ηχογράφηση ήταν:
Δημήτρης Παπαθεοφίλου - Φωνή και Μπάσο
Φίλιππας Παπάς - Κιθάρα
Διονύσης Σιφνιός - Τύμπανα
Η συλλογή αυτή είναι μία από τις κορυφαίες συλλογές που κυκλοφόρησε στην χώρα μας, στον χώρο του ελληνικού ροκ, όπου κυκλοφόρησε από την τότε ανεξάρτητη, Famous Music (FM Records), σε λιγότερες από 500 κόπιες και σύντομα έγινε ανάρπαστη. Περιείχε 9 τραγούδια από 8 εναλλακτικά συγκροτήματα.


Το 1988 ο Χάρης Παπασιδέρης ήρθε στο συγκρότημα, στην θέση του  Φίλιππου Παππά στην κιθάρα και το 1990 ο Αντώνης Πρωτονοτάριος ανέλαβε τα τύμπανα.

Τον χειμώνα του 1993 κυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο ''Στο στόμα του λύκου''. Αυτός ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε από την Wipe Out Records σε βινύλιο και σε cd. Τους στίχους όλων των τραγουδιών είχε γράψει ο Δημήτρης Παπαθεοφίλου. Την παραγωγή του δίσκου υπογράφει το γκρουπ ''Αρνάκια''.
Η σύνθεση τους συγκροτήματος ''Αρνάκια'' σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο ήταν:
Δημήτρης Παπαθεοφίλου - Φωνή και Μπάσο
Χάρης Παπασιδέρης - Κιθάρα και Πλήκτρα
Αντώνης Προτωνοτάριος - Τύμπανα και Φωνητικά.


Αυτός ο δίσκος του συγκροτήματος ''Αρνάκια'' είναι σταθμός για την ελληνική ροκ σκηνή.  Ένας αξεπέραστος και μοναδικός δίσκος που μέχρι σήμερα όταν τον ακούς καταλαβαίνεις την αξία του. Όλα τα κομμάτια για όσους αγαπάμε την Ελληνική ροκ σκηνή είναι πλέον κλασσικά και έχουν καρφωθεί μέσα μας. Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο Δημήτρης Παπαθεοφίλου και την μουσική ο Δημήτρης Παπαθεοφίλου και ο Χάρης Παπασιδέρης.
Οι στίχοι τις περισσότερες φορές είναι απαισιόδοξοι και σκοτεινοί, όπως στο τραγούδι ''Κανείς δεν Μπορεί''..."Δεν θα αντέξω μια νύχτα ακόμη με το σκοτάδι να με πλακώνει  θα πάρω το περίστροφο και θα πυροβολήσω το ηλιοβασίλεμα", είναι ένα δείγμα των πιεσμένων και πεσμένων ψυχολογικά στίχων τους. Όπως επίσης και στο τραγούδι ''Η Πτώση'', η θεματολογία του έχει να κάνει πάλι με τον θάνατο όπως και στα ''Ζεις για να πεθάνεις'' και το ''Έρχεται το Τέλος''. Άρα δείχνουν πόσο επηρεασμένοι ήταν από την Dark Wave σκηνή της εποχής. Μουσικός ήταν ένα μείγμα κλασσικού Ελληνικού Ροκ ήχου με Πανκ δυναμισμό και ενέργεια. Υπήρχε και ένα τραγούδι με τίτλο ''Θέλω Να Φύγω'' το οποίο δεν μπήκε ποτέ στον δίσκο λόγω χώρου.

Το 1994 συμμετέχουν στην συλλογή ''Το Μαγικό Βοτάνι'' που κυκλοφόρησε από την Wipe Out Records. Το συγκρότημα ''Αρνάκια'' συμμετέχουν με το τραγούδι ''Να 'σαι Έτοιμος''. Ένα τραγούδι που δεν περιλαμβανόταν στον πρώτο τους δίσκο.

Το Μαγικό Βοτάνι

Αυτή η συλλογή που κυκλοφόρησε σε διπλό βινύλιο αλλά και σε cd θεωρείτε από τις καλύτερες συλλογές τις ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής.

Τον Οκτώβριο του 1996, κατά την περίοδο ετοιμασίας του δεύτερου ομώνυμου δίσκου τους, ο ντράμερ του γκρουπ Αρνάκια, Αντώνης Πρωτονοτάριος πεθαίνει λόγω πάθησης της καρδιάς που είχε εκ γενετής. Οι ηχογραφήσεις για τον δίσκο σταματούν.


Ευτυχώς είχαν ηχογραφηθεί όμως τα τύμπανα. Την επόμενη χρονιά τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος παίζουν πάνω στα τύμπανα που είχε προλάβει να ηχογραφήσει ο Αντώνης Προτωνοτάριος για τον δεύτερο δίσκο που ετοίμαζε το συγκρότημα ''Αρνάκια''.


Τον Μάρτιο του 1997 συμμετέχουν στην συλλογή ''Underground '97 - Η Rock Σκηνή Στην Ελλάδα'' που κυκλοφόρησε με το περιοδικό Ποπ + Ροκ του τεύχους 217. Σε αυτή την συλλογή που συμμετείχαν συγκροτήματα της Wipe Out Records, το συγκρότημα ''Αρνάκια'' συμμετείχαν με τα τραγούδια ''Ζεις Για Να Πεθάνεις'' και ''Ο Κακός Σου Εαυτός'', όπου και τα δύο είχαν συμπεριληφθεί στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος.


To 1998 συμμετέχουν στην συλλογή ''Underground '98 - Η Rock Σκηνή Στην Ελλάδα'' όπου κυκλοφόρησε και αυτή με το περιοδικό Ποπ + Ροκ. Το συγκρότημα ''Αρνάκια'' συμμετείχαν με το τραγούδι ''Πτώση''.


Το 1999 κυκλοφόρησε και πάλι από την Wipe Out Records, ο δεύτερος και τελευταίος (μέχρι σήμερα) δίσκος τους με τίτλο το όνομά τους, ''Αρνάκια''. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Αντώνη Πρωτονοτάριου. Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Αρνάκια'' για αυτόν τον δίσκο ήταν η εξής:
Δημήτρης Παπαθεοφίλου - Φωνή και Μπάσο,
Χάρης Παπασιδέρης - Κιθάρα και Πλήκτρα
Αντώνης Προτωνοτάριος - Τύμπανα και Φωνητικά.
Είναι δηλαδή η ίδια σύνθεση με τον πρώτο τους δίσκο. Στα τραγούδια ''Δεν μένεις εδώ'' και ''Μονάχα μια κραυγή'' συμμετέχει ο Κώστας Μανίκας στα έγχορδα.


Το τελευταίο live που έδωσε η μπάντα ήταν στην Σχολή Καλών Τεχνών τον Σεπτέμβριο του 2000. Στα τύμπανα πλέον ήταν ο Σπύρος Λέσσης.


Στην σύντομη διάρκεια ζωής του συγκροτήματος ''Αρνάκια'', ευτυχώς προλάβανε και κυκλοφόρησαν δύο δίσκους. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ ''Στο Στόμα του Λύκου'' θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής ροκ σκηνής.


Μετά από πολλά χρόνια απουσίας του συγκροτήματος από την ενεργό δράση, το συγκρότημα ''Αρνάκια'' συμμετείχαν στην συναυλία, που παρακολούθησα και εγώ, για την ταινία «Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο» (για την ανεξάρτητη punk, post punk, new wave μουσική σκηνή της Αθήνας στη δεκαετία του '80), που έγινε το Σάββατο 14 Μαρτίου του 2014 στο Gagarin 205 στην Αθήνα. 


Το γκρουπ ''Αρνάκια'' εμφανίστηκε με την σύνθεση όπου περιελάμβανε τον Δημήτρη Παπαθεοφίλου στο μπάσο και φωνή, τον Φίλιππο Παππά στην κιθάρα, τον Χάρη Παπασιδέρη στην κιθάρα και φωνή και τέλος τον Θεοδόση Τσατσαρώνη στα τύμπανα. Η εμφάνιση τους επί σκηνής ήταν κάτι παραπάνω από μαγική. Μπορείτε να δείτε το γκρουπ (από το κανάλι μου στο Youtube) από την παραπάνω live εμφάνιση του, στο τραγούδι ''Η πτώση'' παρακάτω:


Το κοινό τραγουδούσε όλους τους στίχους των τραγουδιών με τρομερό πάθος. Πρόκειται για μια μοναδική εμφάνιση του συγκροτήματος που όλοι μας την περιμέναμε πολλά χρόνια.

Το γκρουπ Αρνάκια εμφανίζονται στο Κύτταρο το Σάββατο 1 Νοεμβρίου του 2014. Την συναυλία ανοίγουν οι ''The Dead Dranks''. Πλέον η σύνθεση του γκρουπ αποτελείτε από τους εξής:
Δημήτρης Παπαθεοφίλου - Φωνή και Μπάσο,
Χάρης Παπασιδέρης - Κιθάρα και φωνητικά
Φίλιππος Παππάς - Κιθάρα
Θεοδόσης Τσατσαρώνης - Τύμπανα.


Σχεδόν μετά απο 15 χρόνια απουσίας (με εξαιρέση την εμφανισή τους στην συναυλία για το ντοκιμαντερ «Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο»), το γκρουπ ''Αρνάκια'' ξανανεβένουν στην σκηνή για μια μοναδική συναυλία.


Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Κύτταρο στην Αθήνα. Ακούστηκαν τραγούδια από τους δύο δίσκους όπου και έχουν κυκλοφορήσει αλλά και διάφορα άλλα ακυκλοφόρητα κομμάτια. Παίξανε συνολικά 22 τραγούδια τους. Ήταν μια μοναδική συναυλία που όλοι μας περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια.


Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε μερικά τραγούδια, από αυτή την μοναδική συναυλία που έδωσε το γκρουπ Αρνάκια, στο κανάλι μας στο Youtube αλλά και να δείτε φωτογραφίες στην σελίδα μας στο Facebook.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2015 το γκρουπ ''Αρνάκια'' συμμετείχαν παίζοντας live στο 5ο Φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου.


Το συγκρότημα Αρνάκια είναι ένα γκρουπ που δεν μπορείς ακόμα και σήμερα να το κατατάξεις πουθενά. Σίγουρα είναι από τα καλύτερα γκρουπ της ελληνικής μουσικής σκηνής. Τα τραγούδια τους έχουν γίνει πλέον κλασσικά στον χώρο του ευρύτερου πανκ ροκ χώρου. Το όνομά τους έχει χαραχτεί ανεξίτηλα γράμματα στην υπόθεση ελληνικό ροκ. Ο πρώτος τους δίσκος θεωρήται από τους κορυφαίος της ελληνικής ανεξάρτητης (και όχι μόνο) ροκ μουσικής σκηνής.


Δισκογραφία

ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ (1993)
A1. Δύτης Τ' Ουρανού
A2. Κανείς Δεν Μπορεί
A3. Χάνω Την Υπομονή Μου
A4. Προδοσία
B1. Η Πτώση
B2. Ο Κακός Σου Εαυτός
B3. Ζεις Για Να Πεθάνεις
B4. Έρχεται Το Τέλος





ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ (1995)
1. Δύτης τ’ ουρανού
2. Κανείς δε μπορεί
3. Χάνω την υπομονή μου
4. Προδοσία
5. Η πτώση
6. Ο κακός σου εαυτός
7. Ζεις για να πεθάνεις
8. Έρχεται το τέλος




ΑΡΝΑΚΙΑ (1999)
1. Το εργοστάσιο
2. Περνάνε μπροστά μου
3. Ντάτουρα
4. Το σύστημα
5. Από μια κλωστή
6. Το πιο δυσάρεστο νέο
7. Ανελέητα
8. Δεν μένεις εδώ
9. Μονάχα μια κραυγή
10. Ήμουνα νεκρός





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου