Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ADOLF PLAYS THE JAZZ

Adolf Plays the Jazz_logo

Το συγκρότημα με το ιδιαίτερα περίεργο όνομα ''Adolf Plays the Jazz'' ξεκίνησαν την πορεία τους το 2002 στην Αθήνα. Η αρχή έγινε για να κάνουνε μουσική για μια μικρού μήκους ταινία! Για το όνομα της μπάντας έχουν δηλώσει και οι ίδιοι: «Οι adolf plays the jazz δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική και ειδικότερα με τον φασισμό». Η μουσική που παίζει η μπάντα είναι ένα μείγμα experimental και post rock. Αλλά μπορεί να πει κάποιος ότι η μίξη ήχων δεν εκπορεύεται από συγκεκριμένα μουσικά μονοπάτια, αλλά θολώνει τα νερά βγάζοντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Η μπάντα λειτουργεί με μια πιο collective λογική με την σύνθεση της όλα αυτά τα χρόνια να έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές.

Ο τρόπος διάθεσης της μουσικής τους είναι η ελεύθερη διακίνηση μέσω διαδικτύου, χέρι με χέρι ανταλλαγή και την στόμα με στόμα διάδοσή της. Αυτός είναι και ο τρόπος διάθεσης όλου του υλικού που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα η μπάντα ''Adolf Plays the Jazz''.

Adolf Plays the Jazz_greek band

Ο τρόπος που συνθέτουν την μουσική τους είναι πιο κοντά στον τρόπο που φτιάχνεται η ηλεκτρονική μουσική παρά μια πιο rock αντίληψη. Αυτό φυσικά αφορά κυρίως την μουσική που κυκλοφορούν και όχι την live εκφορά της, καθώς θα θέλανε να διαχωρίσουν τις δύο αυτές εμπειρίες.

Ουσιαστικά το σχήμα ξεκινάει το 2002 αν και το πρώτο κομμάτι που βγήκε με το όνομα adolf plays the jazz δημιουργήθηκε το 1998 (το κομμάτι είναι το ''frank zappa needs haircut'' που αργότερα συμπεριλήφθηκε στο ep muzzle the birds).

Η πρώτη κυκλοφορία του γκρουπ ''Adolf Plays the Jazz'' γίνεται τον Αύγουστο του 2005. Πρόκειται για ένα ep με τίτλο ''Cognac Or Brandy'', όπου περιέχει 3 τραγούδια. Για τον τίτλο του δίσκου έχουν δηλώσει: «Η φράση cognac or brandy έχει να κάνει με το κατά πόσο αυθεντικός είναι κάποιος». Η μουσική κατεύθυνση έχει σαφείς αναφορές στην post-rock σκηνή περνώντας από ένα κινηματογραφικό φίλτρο, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές από τη χρήση samples και διαλόγων από ταινίες.

Τον Νοέμβριο του 2005 γίνεται η επόμενη κίνηση, η οποία θα είναι η κυκλοφορία ενός ep με κομμάτια που δεν είχαν κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια (1998-2005). Ο δίσκος με τον τίτλο ''Muzzle The Birds''. Σε αυτόν το δίσκο υπάρχει το κομμάτι ''Frank Zappa Needs Haircut'', το οποίο είναι το πρώτο τους τραγούδι της μπάντας ''Adolf Plays the Jazz'' γραμμένο το 1998. Τα κομμάτια αυτού του δίσκου έχουν μια κάπως ψυχρή και πιο αφαιρετική προσέγγιση, βαθιά επηρεασμένη από εικόνες βιομηχανικής ζώνης και γενικότερα μιας κοινωνίας που αποκόπτεται από την φύση.

Τον Μάρτιο του 2006 θα κυκλοφορήσει και μια συλλογή, με κομμάτια από όλες τις προηγούμενες κυκλοφορίες και άλλα 2 κομμάτια, με τίτλο ''Another Slice ?'' η οποία μοιράστηκε αποκλειστικά χέρι με χέρι στο live των ''Red Sparowes'' στο An Club στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου του 2006.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους ολοκληρωμένου δίσκου, θα κυκλοφορήσουν ένα single, με τίτλο ''Too Small To Succeed'', προπομπό του νέου τους δίσκου.

Tον Δεκέμβριο του 2006 θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους album με τίτλο ''Art Brokolo'', με αρκετές αναφορές σε πιο σκληρό άλλα και πιο progressive ήχο πάντα περασμένες από ένα κινηματογραφικό φίλτρο.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 θα κυκλοφορήσει το ep με τίτλο ''Melt''. Στον δίσκο ''Μelt'' θα χρησιμοποιήσουν μια πιο ηλεκτρονική/trip-hop δομή στις συνθέσεις με λούπες και samples

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους θα κυκλοφορήσουν τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους, με τίτλο ''Day 4 | Urban Fiction''. Ο ήχος τους είναι post-rock και shoegaze. Σε αυτή την κυκλοφορία τους πλέον χρησιμοποιούν τον θόρυβο σαν εργαλείο και γίνεται πιο έντονη η ambient προσέγγιση με την χρήση πολλών στρωμάτων ήχου.

Τον Νοέμβριο του 2008 θα κυκλοφορήσουν άλλο ένα ep με τίτλο ''Stealth''. Σε αυτή την κυκλοφορία τους οι ''Adolf Plays The Jazz'' έχουν μια πιο φωτεινή διάθεση και είναι αρκετά πειραματικοί σε ρυθμούς και ήχους,

Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος τους με τίτλο ''Dirty Waters''.  Αυτός ο δίσκος τους είναι σκοτεινός και θορυβώδες, με σκληρότερες κιθάρες και τύμπανα, μεγαλύτερες διάρκειες με αρκετά μεγάλη ποικιλία σε ιδέες. Το artwork έχει επιμεληθεί ο Sebastian König. Στο δίσκο ''Dirty Waters '' ενώ κρατάνε τα προαναφερθέντα στοιχεία τους, θα κινηθούν σε διαφορετικούς δρόμους.

Στις 22 Μαΐου του 2010 παίξανε live στο Αν Club στην Αθήνα, ανοίγοντας την συναυλία των Αμερικανών ''Caspian''. Στις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους θα παίξουν και πάλι live στο Mad Club στο Γκάζι μαζί με τους ''Αfformance''.


Τον Απρίλιο του 2012 θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ ''Form Follows Function''. Αυτή η δουλειά τους κυκλοφόρησε σε μορφή digipack στη συμβολική τιμή των 2 ευρώ για να καλυφθεί ένα μικρό μέρος του κόστους παραγωγής του. Ο δίσκος "Form Follows Function" είναι ένα πολύ ευχάριστο μουσικό ταξίδι,ένα μουσικό ταξίδι που δεν θέλεις να τελειώσει. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο ''Zero Gravity Studios''.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου του 2012 παίξανε live στο Six Dogs μαζί με τους ''Circassian''. Σε αυτή την συναυλία μαζί με το εισιτήριο δίνανε μαζί δώρο το καινούργιο τους cd.

Τον Ιούνιο του 2013 θα κυκλοφορήσει το digital single ''Tendency to Fall''. Πρόκειται για ένα τραγούδι όπου σαμπλάρουν την μουσική από την ταινία «The Tenant» του Roman Polanski.

Στις 13 Ιουνίου του 2013 θα παίξουν live στην σκηνή του Six Dogs στην Αθήνα. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2013 εμφανίστηκαν live μαζί με τους Stereovoid (δες εδώ: STEREOVOID) και Λάμδα (δες εδώ: ΛΑΜΔΑ) στο Zero στην Αθήνα.

Στις 24 Απριλίου του 2014 ανοίξανε την συναυλία των Βρετανών ''Midas Fall''. Τον Ιούνιο του 2014 παίξανε live στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι στο ΤΕΙ Καρδιτσας.


Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε η νέα δουλειά τους. Πρόκειται για τον πέμπτο μεγάλης διάρκειας δίσκο τους με τίτλο ''Tinder''. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε το διάστημα από το 2013 έως τις αρχές του 2015. Ο δίσκος η ηχογραφήθηκε με τη μέθοδο του crowdfunding σε διάφορα μέρη κατά την τελευταία διετία από τον Vic Karamanis (τα ονόματα όπως προφανώς επιθυμούν οι φέροντες αυτά, βάσει των αναγραφομένων στο δίσκο). Τύμπανα παίζουν ο Vyronas Psaras και η Marianna Koupa, η οποία παίζει και πλήκτρα, ενώ μπάσο ο Vagelis Markou.

Στις 26 Ιουνίου του 2015 παίξανε live στο Six D.O.G.S μαζί με τους ''Blame The Trees''. Σε αυτή τους την εμφάνιση παρουσίασαν live το νέο τους δισκογραφικό αποτέλεσμα με τίτλο ''Tinder''. Την συναυλία άνοιξε το γκρουπ ''Blame the trees'', μια πενταμελής ατμοσφαιρική rock μπάντα. Να αναφέρουμε ότι με κάθε εισιτήριο υπήρχε ως δώρο το νέο cd της μπάντας.

Adolf Plays The Jazz - live six dogs 2015

Όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης του συγκροτήματος ''Adolf Plays The Jazz'', η σύνθεση τους δεν είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Όπως δηλώνουν: «Μέλος των ''adolf plays the jazz'' είναι οποιοσδήποτε έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια σε οποιοδήποτε πόστο στις κυκλοφορίες ή στις όποιες δραστηριότητες μας».


Στο site http://adolfplaysthejazz.weebly.com/ της μπάντας υπάρχει όλο το υλικό τους ελεύθερο για download καθώς επίσης και στο bandcamp τους (http://adolfplaysthejazz1.bandcamp.com/music) όπου μπορείτε να ακούσετε και όλη την δισκογραφία τους. Όλα αυτά τα χρόνια έχουνε μοιράσει πάνω από 2000 CD-R.

Adolf Plays the Jazz_discs

Σίγουρα η μπάντα ''Adolf Plays the Jazz'' είναι μία από της καλύτερες του είδους τους στην ελληνική μουσική σκηνή. Πρέπει οπωσδήποτε να την ανακαλύψετε όσοι ακόμα δεν την γνωρίζεται. Σίγουρα το γκρουπ Adolf Plays The Jazz είναι μια μπάντα πραγματικό κόσμημα για τα Ελληνικά μουσικά δρώμενα.


Όπως έχουν δηλώσει «Βασική επιδίωξη μας λοιπόν είναι η έκφραση και η κυρίαρχη ανησυχία μας είναι να περιγράψουμε τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου στο αστικό περιβάλλον και τα συναισθήματα που του δημιουργεί αυτό.» και «Δεν είχαμε, δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ποτέ στόχο το οικονομικό κέρδος από τη μουσική μας». Για μας η μουσική ανέκαθεν αποτελούσε ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγές της μπάντας αν και είναι όλες τους "do it yourself" είναι εξαιρετικές!!



Δισκογραφία

COGNAC OR BRANDY (2005)
1. cognac or brandy
2. barada
3. beerla



MUZZLE THE BIRDS (2005)
1. neon lights
2. sad story
3. jean baptiste grenouille fake the aroma
4. prozac nation
5. frank zappa needs haircut
6. ∞
7. in vortex



ANOTHER SLICE? (2006)
1. artbrokolo (from the forthcoming album)
2. ∞ (intro)
3. in vortex (muzzle the birds e.p./ february 2004)
4. slow riot (never before on cd/ april 2004)
5. sad story (muzzle the birds e.p./ may 2004)
6. barada (cognac or brandy e.p./ november 2005)
7. frank zappa needs haircut (muzzle the birds e.p./ july 2001)
8. beerla (cognac or brandy e.p./ november 2005)



TOO SMALL TO SUCCEED (2006)
1. too small to succeed
2. too desperate to fail
3. jasm



ART BROKOLO (2006)
1. art brokolo
2. dambira (lesson in progress)
3. jam:plan
4. too small to succeed,
5. too desperate to fail
6. crimson
7. re[turn]



MELT (2007)
1. pink noise
2. melt
3. loner
4. jean baptiste was scentless
5. dambira (remix)
6. weather changes
7. over the hill
8. living upstairs

 


DAY 4 | URBAN FICTION (2007)
1. inumb
2. terminal
3. every single moment
4. norman bates just cleaned the room
5. learning
6. what if
7. foremost
8. jasm
9. for what is made to fail
10. of dogs and mice
11. waste


STEALTH (2008)
1. nothing to lose
2. stealth
3. nameless
4. overseas
5. strange world


DIRTY WATERS (2009)
1. dirty water
2. ad funk
3. false trail
4. matter of fact
5. mos[cow]
6. black flags
7. lush
8. ungdomshuset
9. no return
10. trap
11. drive


WRECK (2012)
1. Wreck
2. Shine


FORM FOLLOWS FUNCTION (2012)
1. Impact
2. Form follows function
3. Oddy
4. Lesser Will
5. Wreck
6. Lodger
7. Dust
8. Water memory
9. Where Is Our Home ?


TENDENCY TO FALL (2013)
1. Tendency to Fall [Radio Edit]

TINDER (2015)
1. Woven Cloud
2. Care
3. -
4. Tendency to Fall
5. Panik
6. Natural Born Manic
7. -
8. Words
9. Collapse




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου