Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΕΡΕΒΟΣ


Το συγκρότημα ''Έρεβος'' σχηματίστηκαν το 1989 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα. Στην μουσική τους υπήρχαν πολλά στοιχεία από Gothic & Post-Punk. Κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους στην δεκαετία του 1990. Παλαιότερα κάποια από τα μέλη του γκρουπ Έρεβος είχαν συστήσει το συγκρότημα ''Ρέκβιεμ''. Αυτοί ήταν ο Μιχαήλ Γαλαίος, ο Λάμπρος Σφυρής και ο Γιώργος Γαλαίος.

Η πρώτη τους παρουσία έγινε στην συλλογή, Fragmenta II, του περιοδικού ''Στις Σκιές Του Β-23'' το 1990. Το γκρουπ Έρεβος συμμετείχαν με το τραγούδι ''Έρεβος''. Επίσης σε αυτή την συλλογή συμμετείχαν άλλα τρία συγκροτήματα (Σάρκα, Petunia Pig, Lost Bodies).

Έρεβος - ελληνικό ροκ συγκρότημα

Το 1991 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο, σε μορφή βινυλίου, με τίτλο ''Επόμενη Μέρα'' από την Wipe Out Records. Η ηχογράφηση έγινε στο Praxis Studio από τον Μάρτιος έως τον Ιούνιο του 1991. Τα μέλη του συγκροτήματος Έρεβος σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο ήταν:
Γιώργος Γαλαίος - Μπάσο
Μάρκος Διαμαντόπουλος - Τύμπανα
Μιχαήλ Γαλαίος - Κιθάρα
Λάμπρος Σφυρής - Φωνή, Πλήκτρα

Στον δίσκο αυτό το συγκρότημα ''Έρεβος'' παντρεύουν με επιτυχία πολλά στοιχεία από το ροκ και την ψυχεδέλεια μέχρι ανατολίτικους δρόμους με ευρηματική χρήση των πλήκτρων.

Το 1994 οι Έρεβος συμμετείχαν στην θρυλική, πλέον, συλλογή της Wipe Out Records, ''Το Μαγικό Βοτάνι'', με ένα τραγούδι τους. Ήταν το κομμάτι ''Το Βοτάνι'', ένα τραγούδι το οποίο κλείνανε τις συναυλίες τους από την περίοδο του 1989. Είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο τραγούδι το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε σε κανέναν δίσκο του συγκροτήματος.


Το 1995 κυκλοφορεί ο δεύτερος τους δίσκος, με τίτλο ''Αίμος'' και πάλι από την Wipe Out Records. Η ηχογράφηση έγινε στο Praxis Studio το φθινόπωρο του 1994. Τα μέλη του συγκροτήματος Έρεβος σε αυτόν τον δεύτερο τους δίσκο ήταν:
Γιώργος Γαλαίος - Ηλεκτρικό μπάσο
Λεωνίδας Τόγκας - Τύμπανα
Μιχαήλ Γαλαίος - Κιθάρα
Λάμπρος Σφυρής - Φωνή, Πλήκτρα

Σε αυτόν το δεύτερο δίσκο τους, οι Έρεβος μουσικά κινούνται σε ψυχεδελικά dark περάσματα με έντονα βαλκανικά στοιχεία.


Από τον δίσκο ''Αίμος'', το τραγούδι ''Το Σπίτι Με Τα Παράξενα'' έγινε video clip και μπορείτε να το δείτε παρακάτω.


Τον Οκτώβριο του 1995 συμμετείχαν σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε σε cd από το περιοδικού Audio με το τραγούδι ''Τίποτα Χειρότερο''.

Τον Μάρτιο του 1997 συμμετείχαν στην συλλογή ''Underground '97'' του περιοδικό Ποπ & Ροκ με το τραγούδι ''Το Σπίτι Με Τα Παράξενα''. Το 1998 θα συμμετέχουν και στην συλλογή ''Underground '98'' του περιοδικό Ποπ & Ροκ με το τραγούδι ''Το Πάρτυ''. Αυτές είναι δύο συλλογές που συμμετείχαν τα καλύτερα συγκροτήματα της Wipe Out Records. Το 1999 θα συμμετέχουν στην συλλογή ''Φάκελος Rock'', αυτή την φορά από την ΜΒΙ με το τραγούδι ''Το Σπίτι Με Τα Παράξενα''.

Το 1999 κυκλοφορεί ο τρίτος τους δίσκος με τίτλο ''Ανόητες Έχθρες'' και πάλι από την Wipe Out Records. Η ηχογράφηση έγινε στο Praxis Studio το φθινόπωρο του 1998. Τα μέλη του συγκροτήματος Έρεβος σε αυτόν τον τρίτο δίσκο ήταν:
Γιώργος Γαλαίος - Ηλεκτρικό μπάσο
Χάρης Παπαβασιλείου - Τύμπανα
Μιχαήλ Γαλαίος - Ηλεκτρική κιθάρα
Λάμπρος Σφυρής - Φωνή, Πλήκτρα


Μουσικά ο τρίτος τους δίσκος με τίτλο ''Ανόητες Έχθρες'' θα λέγαμε ότι είναι ένας συνδυασμός τον πρώτων δύο δίσκων τους καθώς περιέχει ένταση αλλά και την μελωδία. Στιχουργικά είναι ίσως πιο ώριμος. Για τον δίσκο αυτό έχουν δηλώσει οι ίδιοι και συνέντευξή τους στο περιοδικό (fanzine) In Rock πως: «Παίζαμε τα κομμάτια και τα βάλαμε στον δίσκο όπως ακριβώς τα παίζαμε εκείνη την ώρα στο στούντιο, γιατί αυτό γουστάραμε τότε. Ο δίσκος βγήκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχαμε τον καιρό που ηχογραφήθηκε. Είναι κάτι σαν μια φωτογραφία της στιγμής. Ενώ παίζαμε τα κομμάτια στις πρόβες αλλιώς, στο στούντιο μας βγήκαν πολλά διαφορετικά πράγματα, τα οποία μας άρεσαν και τα κρατήσαμε ως είχαν. Για εμάς ο δίσκος δεν είναι το τέλειο πράγμα»

Το 2000 θα επανακυκλοφορήσουν σε ένα cd οι δύο πρώτες τους δισκογραφικές δουλειές ''Αίμος – Επόμενη Μέρα'' από την Wipe Out Records.

Από το 2002 έως το 2008 ο Μιχάλης Γαλαίος θα συμμετέχει στις ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ ''Lost Bodies'' στο οποίο συμμετείχε ενεργά και παλαιότερα στις αρχές της δεκαετία του '90.

Τους στίχους και από τους τρεις δίσκους είχε γράψει ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, ο Μιχάλης Γαλαίος.


Το 2010 ο Γεώργιος Γαλαίος θα δημιουργήσει το συγκρότημα ''Μαύρες Κωμωδίες'' όπου και τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιήσουν κάποιες live εμφανίσεις κυρίως σε αυτοοργανομένους χώρους.


Δισκογραφία

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ (1991)
A1. Έρεβος
A2. Χλωμές Ιστορίες
A3. Αφιερωμένο
A4. Ρεμπέτικο
B1. Στους Λερωμένους Τοίχους
B2. Επόμενη Μέρα
B3. Νύχτες
B4. Ζαλάδα
Β5. Έρεβος (Hard Core Version)
Έρεβος ‎– (1991) Επόμενη Μέρα_front

Έρεβος ‎– (1991) Επόμενη Μέρα_side a

Έρεβος ‎– (1991) Επόμενη Μέρα_side b

Έρεβος ‎– (1991) Επόμενη Μέρα_back

ΑΙΜΟΣ (1995)
A1. Τίποτα Χειρότερο
A2. Το Πάρτυ
A3. Δεν Χρωστάμε Κανενός
B1. Το Σπίτι Με Τα Παράξενα
B2. Φράσεις
B3. Ψέματα Πάλι (Λένε Οι Κεραίες)




ΑΝΟΗΤΕΣ ΕΧΘΡΕΣ (1999)
1. Το Πιο Σοφό Σου Ψέμα
2. Οργή
3. Χειμώνας
4. Δρομολόγια
5. Νησιά Της Κόλασης
6. Καίνε Τις Μάγισσες Στα Δάση
7. Μοίρα Παράξενη
8. Εχθροί
9. Σώπα
10. Porcelina
Έρεβος - 1999 Ανόητες Έχθρες front

Έρεβος - 1999 Ανόητες Έχθρες cd

Έρεβος - 1999 Ανόητες Έχθρες back

ΑΙΜΟΣ / ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ (2000)
1. Τίποτα Χειρότερο
2. Το Πάρτυ
3. Δεν Χρωστάμε Κανενός
4. Το Σπίτι Με Τα Παράξενα
5. Φράσεις
6. Ψέματα (Πάλι Λένε Οι Κεραίες)
7. Έρεβος
8. Χλωμές Ιστορίες
9. Αφιέρωση
10. Ρεμπέτικο
11. Στους Λερωμένους Τοίχους
12. Επόμενη Μέρα
13. Νύχτες
14. Ζαλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου