Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΣΚΕΣ


Το ελληνικό συγκρότημα "Μάσκες" δημιουργήθηκαν το 1993 στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένα συγκρότημα καταξιωμένο στην συνείδηση του κόσμου, ήδη από τον πρώτο τους δίσκο, που θεωρείτε κλασσικός στον χώρο του ελληνικού ροκ.

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ''Μάσκες'' κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1995. Ο πρώτος αυτός δίσκος είχε τίτλο το όνομά τους, ''Μάσκες'', και κυκλοφόρησε από την εταιρεία ''Ano Kato Records'', σε δίσκο βινυλίου και σε μορφή cd. Στο cd υπήρχαν δύο τραγούδια παραπάνω από το βινύλιο. Τα μέλη του συγκροτήματος ''Μάσκες'', σε αυτόν τον πρώτο τους δίσκο ήταν οι:
Νίκος Ιωακειμίδης - Φωνή, κιθάρα
Άκης Κατσουπάκης - Συνθεσάιζερ
Σωτήρης Σαρκαβάζης - Κιθάρα
Βασίλης Πέγιος - Μπάσο
Άγγελος Βαλαβάνης - Τύμπανα, κρουστά
Τα τραγούδια είναι μελωδικά και δεν χάνουν το νεύρο και τη δύναμή τους ούτε για μια στιγμή, με άψογες ενορχηστρώσεις και στίχους που έχουν να επιδείξουν ένα διαφορετικό τρόπο γραφής και έκφρασης απ' αυτούς που είχαμε μέχρι τότε συνηθίσει στο ελληνικό ροκ. Σε αυτόν τον δίσκο τους είναι και σκληροί χωρίς να είναι μονοδιάστατοι και ποπ χωρίς να είναι απλοϊκοί. Να αναφέρουμε ότι στον πρώτο τους αυτόν δίσκο έχουν μελοποιήσει τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, με το τραγούδι ''Σάββατο 31 Οκτώβρη'' όπου και άνοιγε τον δίσκο. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι σε στίχους του τραγουδιστή τους Νίκου Ιωακειμίδη.


Το 1996, οχτώ μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ που γνώρισε σημαντική επιτυχία και λίγο πριν το δεύτερο τους άλμπουμ, κυκλοφόρησε ένα cd single αλλά και σε βινύλιο 45 στροφών με τρία τραγούδια, όπου είχε τον τίτλο "Όλα Περνούν... Και Φεύγουν". Αυτά τα τρία τραγούδια δείχνουν ξεκάθαρα ότι το συγκρότημα ''Μάσκες'' έχουν προχωρήσει από το πρώτο τους άλμπουμ και συνεχίζουν να προχωρούν, δικαιώνοντας όσους πίστεψαν και στήριξαν το συγκρότημα από το ξεκίνημά του. O ήχος και η ενέργειά τους φανερώνουν πόσο πολύ το γκρουπ ''Μάσκες'' είχαν δουλέψει τον τελευταίο χρόνο. Το cd single αυτό ηχογραφήθηκε τον Μάιο του 1996 στο ''Rock Studio'' στην Θεσσαλονίκη και κυκλοφόρησε και αυτό από την ''Ano Kato Records'' σε περιορισμένα αντίτυπα, που αμέσως γίνεται συλλεκτικό. Το δισκάκι αυτό επανακυκλοφόρησε το 1998 σε λίγα αντίτυπα που έγιναν γρήγορα ανάρπαστα.
Τα μέλη του συγκροτήματος ''Μάσκες'' ήταν σε αυτήν την κυκλοφορία ήταν οι:
Νίκος Ιωακειμίδης - Φωνή, κιθάρα
Άκης Κατσουπάκης - Συνθεσάιζερ
Σωτήρης Σαρκαβάζης - Κιθάρα
Βασίλης Πέγιος - Μπάσο
Άγγελος Βαλαβάνης - Τύμπανα, κρουστά

Την ίδια χρονιά ακολούθησαν συναυλίες και συμμετοχές σε μουσικά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Το 1997 ηχογραφείτε ένα project με τίτλο ''Ζήλιον'' από τον Άκη Κατσουπάκη και τον Νίκο Ιωακειμίδη με την κυκλοφορία να γίνεται το 1998 από την εταιρεία Ano Kato Records. Είναι ένας ακουστικός δίσκος με πειραματικές διαθέσεις, χρήση κρουστών και προσθήκη υπολογιστή στην επεξεργασία ήχου.


Σε αυτόν τον δίσκο υπάρχει το τραγούδι ''Σαν όνειρο'' το οποίο θα συμπεριληφθεί και στους επόμενους δύο δίσκους του συγκροτήματος ''Μάσκες'' σε δύο διαφορετικές διασκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι ''Όσο Αργεί Να Ξημερώσει'', από τον δίσκο ''Ζήλιον'', το διασκεύασαν οι ''Διόνυσος'' στον δίσκο τους ''Από Άκρη Σε Άκρη'' που κυκλοφόρησε το 2003.

Το 1998 κυκλοφορούν τον δεύτερό τους δίσκο, με τίτλο ''Κάθε Δεύτερο Λεπτό'' όπου κυκλοφόρησε και αυτός από την ''Ano Kato Records''. Στην μπάντα έχει προστεθεί στα τύμπανα ο Aλέξης Aποστολάκης (Blues Wire, Nosie Promotion Company) στην θέση του Άγγελου Βαλαβάνη και έχει αποχωρήσει ο Σωτήρης Σαρκαβάζης. Για πρώτη φορά το γκρουπ ''Μάσκες'' είναι με μία κιθάρα στην σύνθεσή τους! Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1998 στο ''George Manios Studio'' στην Θεσσαλονίκη. Τα μέλη του συγκροτήματος ''Μάσκες'' ήταν σε αυτόν τον δεύτερό τους δίσκο ήταν οι:
Νίκος Ιωακειμίδης - Φωνή, κιθάρα
Άκης Κατσουπάκης - Συνθεσάιζερ- Programming
Βασίλης Πέγιος - Μπάσο
Αλέξης Αποστολάκης - Τύμπανα
Σε αυτόν τον δίσκο θα βρούμε περισσότερα στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής, μια σειρά από εμπνευσμένες μπαλάντες και εξαίρετες ερμηνείες στις φωνές. Τους στίχους και την μουσική έχει γράψει ο Νίκος Ιωακειμίδης.
Αυτόν το δίσκο τον είχαν παρουσιάσει σε μία συναυλία που κάνανε στο Libido Bar στις 14 Οκτωβρίου του 1998 στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης αλλά και στον Μύλο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 31 Οκτωβρίου του 1998.

Στο τέλος του 1998 αποχωρούν από την ''Ano Kato Records'' και υπογράφουν συμβόλαιο με την "Minos-Emi" και ταυτόχρονα συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους ανά την Ελλάδα.

Το 2000 κυκλοφορεί το cd single τους με τίτλο "Σχέδιο Με Βροχή", όπου είχε ηχογραφηθεί την άνοιξη του 2000 στη Θεσσαλονίκη. Στα τύμπανα στη θέση του Αλέξη Αποστολάκη έχει έρθει ο Πάνος Τόλιος, ο οποίος ήταν μέλος του συγκροτήματος ''Τα Ξύλινα Σπαθιά'' (Δες εδώ: ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ). Τα μέλη του συγκροτήματος ''Μάσκες'' ήταν σε αυτήν την ηχογράφηση ήταν οι:
Νίκος Ιωακειμίδης - Φωνή, κιθάρα
Άκης Κατσουπάκης - Συνθεσάιζερ
Χρήστος Κλάρος - Μπάσο
Πάνος Τόλιος - Τύμπανα

Επίσης το 2000 συμμετέχουν στην συλλογή με τίτλο ''Στον Π - Αφιέρωμα Στον Παύλο Σιδηρόπουλο'' με την διασκευή του τραγουδιού του Παύλου Σιδηρόπουλου ''Πες Μου Αν Θέλεις Κάτι''.


Τον Φεβρουάριο του 2002, κυκλοφορεί ο τρίτος τους (και τελευταίος) δίσκος με τίτλο "Γέφυρες Στις Ταράτσες", όπου κυκλοφόρησε από την "Minos-Emi" με την συμμετοχή του Φίλιππου Πλιάτσικα και της Θεοδοσίας Τσάτσου σε δύο τραγούδια του δίσκου. Το cd συνοδεύεται από 16σέλιδο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών. Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στην Θεσσαλονίκη και άρχισε την άνοιξη του 1999 και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2001. Και σε αυτόν τον δίσκο του στίχους των τραγουδιών τους έχει γράψει Νίκος Ιωακειμίδης έκτος από το ''Πες Μου Αν Θέλεις Κάτι'' που είναι διασκευή του τραγουδιού του Παύλου Σιδηρόπουλου. Τα μέλη του συγκροτήματος ''Μάσκες'' ήταν σε αυτόν τον τρίτο δίσκο ήταν οι:
Νίκος Ιωακειμίδης - Φωνή, Κιθάρες, Τζουράς
Άκης Κατσουπάκης - Συνθεσάιζερ, Πιάνο, Κρουστά
Χρήστος Κλάρος - Μπάσο
Πάνος Τόλιος - Τύμπανα, Κρουστά


Το 2002 ήταν η πρώτη και τελευταία φορά όπου είδα live το γκρουπ ''Μάσκες'', ένα από τα κορυφαία ελληνικά ροκ συγκροτήματα. Ήταν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στη ''Υδρόγειο'' στην Θεσσαλονίκη. Σε ένα live για την Διεθνή Αμνηστία μαζί με το συγκρότημα ''Μωρά Στη Φωτιά'' (Δες εδώ: ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ) και το γκρουπ ''Γκέτο''.


Μετά το τέλος του συγκροτήματος ''Μάσκες'', ενός από τα καλύτερα συγκροτήματα στον χώρο του ελληνικού ροκ, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του γκρουπ, Νίκος Ιωακιμείδης ακολούθησε σόλο καριέρα. Κυκλοφόρησε τον δίσκο ''Φύρα'' το 2006. Ένας δίσκος με ποπ αισθητική.
Ο Σωτήρης Σαρκαβάζης συνέχισε ως σύνθετης, στιχουργός & ερμηνευτής και έχει κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους μέχρι σήμερα.
Ο ντράμερ Άγγελος Βαλαβάνης συμμετείχε στο συγκρότημα ''Κύνοι & Κόνικλοι'', όπου κυκλοφόρησαν έναν δίσκο το 1998 με τίτλο ''Τρελή Πόλη''.


Δισκογραφία

ΜΑΣΚΕΣ (1995)
1. Σάββατο 31 Οκτώβρη
2. Το Καράβι Του Νότου
3. Άρωμα
4. Τέλος Εποχής
5. Το Φιλί Της Φωτιάς
6. Ταξίδι Στο Χρόνο
7. Μάσκες
8. Πρωινά Όνειρα
9. Φώτα
10. Απ' Tην Αρχή Ξανά
11. Το Φιλί Της Φωτιάς (Remix)
12. Το Express Του ΝότουΌΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ... ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ (1996)
1. Όλα Περνούν...
2. Σαν Όνειρο
3. Ζάλη
ΜΑΣΚΕΣ - Όλα Περνούν... Και Φεύγουν_front

ΜΑΣΚΕΣ - Όλα Περνούν... Και Φεύγουν_cd

 ΜΑΣΚΕΣ - Όλα Περνούν... Και Φεύγουν_back

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΕΠΤΟ (1998)
1. Κάθε δεύτερο λεπτό
2. Ιεράπετρα
3. Κάτι πιο μικρό και από το τίποτα
4. Σαν όνειρο
5. Και δίπλα μου εσύ
6. Ο ανασκοπολίτης [Πρώτο Επεισόδιο]
7. Ο ανασκοπολίτης [Δεύτερο Επεισόδιο]
8. Ο Τοτός
9. Η Μπαλάντα που θα παίζεται για πάντα
10. Το Show (Ο τυμπανιστής)ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΒΡΟΧΗ (2000)
1.Σχέδιο Με Βροχή
2. Ναι
3. Άγααν - Γράαν
ΜΑΣΚΕΣ - Σχέδιο Με Βροχή_front

ΜΑΣΚΕΣ - Σχέδιο Με Βροχή_cd


ΜΑΣΚΕΣ - Σχέδιο Με Βροχή_back

ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ (2002)
1. Βουτιά Στο Κενό
2. Σαν Όνειρο
3. Αναστροφή Στην Οδό Τσιμισκή
4. Στο Χωριό
5. Πες Μου Αν Θέλεις Κάτι
6. Γέφυρες Στις Ταράτσες
7. Κάτι Πιο Μικρό Και Από Το Τίποτα
8. Σχέδιο Με Βροχή
9. Γλιστράω Παντού
10. Άγααν - Γραν
11. Το Τελευταίο Τραγούδι
12. Έλα Μαέστρο