Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ


Το συγκρότημα ''Δάμων και Φιντίας'' ήταν ένα ελληνικό ροκ μουσικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 1969 στην Θεσσαλονίκη από τον Παντελή Δεληγιαννίδη, πρώην κιθαρίστα του συγκροτήματος ''Olympians'', και τον Παύλο Σιδηρόπουλο, φοιτητή τότε στο Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης. Την αρχή της ύπαρξής τους ως ντουέτο την κάνανε παίζοντας απλά ενορχηστρωμένες μπαλάντες. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος όταν άκουσε τον Παντελή Δεληγιαννίδη να παίζει κιθάρα ενθουσιάστηκε: «Ξεχώριζε ο άνθρωπος, δεν είχε καμία δουλειά με τον Πασχάλη και τους υπόλοιπους» έλεγε σε συνέντευξή του τον Οκτώβρη του 1982 στο περιοδικό ''Μουσική''. Τα κοινά ακούσματά τους πολλά (blues, Eric Clapton, Cream, John Mayall κ.ά.) και έχοντας κι ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήδη κάποιες πρώτες συνθέσεις, του πρότεινε να συνεργαστούν. Και έτσι δημιούργησαν το ντουέτο ''Δάμων και Φιντίας''.


Το 1970 κατέβηκαν στην Αθήνα οι δυο τους και τον πρώτο καιρό μένουν μαζί στο πατρικό σπίτι του Παύλου Σιδηρόπυλου στην Κυψέλη. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους βινύλιο. Ήταν ένα 7'' βινύλιο με δύο τραγούδια, όπου κυκλοφόρησε από την εταιρεία ''Lyra'' υπό το label ''Zodiac''. Τα δύο αυτά πρώτα τραγούδια του συγκροτήματος ''Δάμων Και Φιντίας'' ήταν το ''Το ξέσπασμα'' και το ''Ο Κόσμος τους''. Ο δίσκος αυτός με την γοητευτική χρήση της φυσαρμόνικας παρέπεμπε στις μουσικές φόρμες των συνθέσεων του Bod Dylan.


Την περίοδο αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου τους έκαναν και μερικές live εμφανίσεις στο ιστορικό Κύτταρο, μαζί με τους ''Socrates Drank the Conium'' και τους ''Εξαδάκτυλος'' (συγκρότημα του Δημήτρη Πουλικάκου) (Δες εδώ: ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ). Από αυτά τα live ηχογραφήθηκαν και συμμετείχαν έτσι στο θρυλικό πλέον άλμπουμ ''Ζωντανοί Στο Κύτταρο'', με το τραγούδι "Απογοήτευση'', ενώ στην αρχική έκδοση του Lp υπήρχε κι ένα 45'' βινύλιο ως δώρο, το οποίο περιλάμβανε στη μία πλευρά του μία άλλη σύνθεσή τους με τίτλο "Ο Γέρο Μαθιός". Στην άλλη πλευρά υπήρχε το τραγούδι ''Ο Ανεπρόκοπος'' του συγκροτήματος ''Εξαδάκτυλος''.


Στις αρχές του 1972 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την μπαλάντα και έβαλαν τέλος σε αυτό το δίδυμο. Μετά από το τέλος της σύντομης ζωής του γκρουπ ''Δάμων και Φιντίας'', ο Παντελής Δεληγιαννίδης και ο Παύλος Σιδηρόπουλος ενώθηκαν με τα ''Μπουρμπούλια'' (Νίκο Τσιλογιάννη, Βασίλη Ντάλα, και συνέχισαν σαν ροκ συγκρότημα. Το σχήμα με διάφορες αλλαγές διατηρείται μέχρι το 1975 όπου και διαλύεται, αφήνοντας πίσω του πολλά live αλλά μόλις ένα 45'' δισκάκι βινυλίου. Το περίφημο ''Ο Ντάμης ο σκληρός / Απογοήτευση'' που κυκλοφόρησε το 1972 από το label της ''Lyra'' με υπό τον τίτλο ''Zodiac''.


Έτσι το συγκρότημα ''Δάμων και Φιντίας'' ήταν αυτό το συγκρότημα όπου ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε την ιστορία του, κάνοντας τα πρώτα του εμφάνιση, στην ελληνική ροκ σκηνή.


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος μετά την εποχή των ''Δάμων και Φιντίας'' και των ''Μπουρμπούλια'' συμμετείχε στους ''Σπυριδούλα'' και μετά στους ''Οι Απροσάρμοστοι''. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είχε γεννηθεί στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα και έφυγε από την ζωή στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης…

O Παντελής Δεληγιαννίδης ο οποίος είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 9 Φεβρουαρίου του 1951, πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 2000 από καρδιακή προσβολή.

Δισκογραφία

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ / Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ (1971)
A. Το Ξέσπασμα
B. Ο Κόσμος Τους


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ / Ο ΓΕΡΟ ΜΑΘΙΟΣ (1971)
Α. Απογοήτευση
Β. Ο Γέρο Μαθιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου