Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ

Το Φως Και Η Σκιά Του greek band logo

Το γκρουπ "Το Φως Και Η Σκιά Του" ήταν ένα project τριών από τα ιδρυτικά μελών των "The Last Drive", που μόλις είχαν ξεκινήσει, και κυρίως του  Γιώργου Καρανικόλα που είχε γράψει και τα τραγούδια. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δίσκος με dark wave και surf garage μουσική αλλά με ελληνικό στίχο. Τα μέλη της μπάντας "Το Φως Και Η Σκιά Του" ήταν:
Γιώργος Καρανικόλας - Φωνή και κιθάρα
Αλέξης Καλοφωλιάς - Μπάσο και φωνή
Χρήστος Μιχαλάτος - Τύμπανα
Ραφαήλ Καρίβαλης - Πλήκτρα και φωνή

Το Φως Και Η Σκιά Του greek band

Η πρώτη και μοναδική τους κυκλοφορία ήταν ένα 12'' ep με τίτλο "Το Φως Και Η Σκιά Του" που κυκλοφόρησε το 1986 από την "Wipe Out Records". Ο δίσκος αυτός περιείχε τέσσερα κομμάτια όπου η σύνθεσή τους ανήκει στον Γιώργο Καρανικόλα.

Τα τραγούδια του δίσκου "Το Φως Και Η Σκιά Του" είναι πότε γκαραζοσερφερ και πότε με σκοτεινή ατμόσφαιρα. Το δισκάκι ξεκινά πολύ δυνατά με το sufr instrumental ''Μυστικές Εταιρείες'' και μετά το δυνατό ''Το Φως Και Η Σκιά Του''. Αντίθετα η δεύτερη πλευρά έχει πιο low tempo, με το ''Λέμμινγκς''σε ποπ ρυθμούς και desert rock διάθεση και το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, να είναι ψυχεδελικό και συνάμα πειραματικό.

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου, έγιναν μέσα σε μια μέρα και αποτύπωσαν μια διάθεση πειραματισμού, στο "In Recording Studio" τον Οκτώβριο του 1986. Αυτή η κυκλοφορία ήταν μόλις η τέταρτη της ανεξάρτητης δισκογραφικής "Wipe Out Records".

Αυτή η κυκλοφορία με το πέρασμα του χρόνου έγινε σπάνια. Μέχρι σήμερα θεωρείται θρυλική διότι είναι υλικό που σχετίζεται με το, κατά τεκμήριο, κορυφαίο rock & roll συγκρότημα της χώρας ("The Last Drive"), αλλά και διότι είναι η μοναδική κυκλοφορία όπου ο Γιώργος Καρανικόλας γράφει και τραγουδάει στίχους στα ελληνικά και υπάρχει μία πρωτόλεια πειραματική διάθεση.

Γιώργος Καρανικόλας

Το Σαββάτο 19 Απριλίου του 2014, επίσημη ημέρα εορτασμού των ανεξάρτητων δισκοπωλείων γνωστή ως Record Store Day, το δισκοπωλείο ''Λωτός" (https://www.lotus.gr/) της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση των ειδικών εκδόσεων για αυτή τη μέρα, ''με μεγάλη χαρά, ξαναφέρνουμε στο φως ένα «χαμένο» πλέον διαμάντι της ελληνικής σκηνής, το ομώνυμο ep των “Το Φως και η Σκιά του»''.

Στη νέα αυτή έκδοση, τα τέσσερα κομμάτια του ep έχουν πλέον διαφορετική διάταξη από την πρώτη έκδοση και σχηματίζουν μια πολύμορφη ροή. ''Τα κομμάτια, κάποιες φορές παραπέμπουν στη μινιμαλιστική φόρμα των Suicide και εκπνέουν μια σχεδόν λυσεργική μεταβιομηχανική αίσθηση, ενώ άλλες φορές έχουν πιο ‘60΄ς αναφορές και μεταδίδουν μια πιο οργανική αίσθηση''.

Έτσι πλέον επανακυκλοφορεί με καινούριο mastering από τις αρχικές ταινίες και διαφοροποιημένο εξώφυλλο σε μια αριθμημένη έκδοση 375 αντιτύπων, το Σαββάτο 19 Απριλίου, επίσημη ημέρα εορτασμού των ανεξάρτητων δισκοπωλείων (Record Store Day).


Δισκογραφία

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ (1986)
A1. Μυστικές Εταιρείες
A2. Το Φως Και Η Σκιά Του
B1. Λέμμινγκς
B2. Αγάπη Χωρίς Ενθάρρυνση
ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ front

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ vinyl

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ back

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ (2014)
A1. Το Φως Και Η Σκιά Του
A2. Αγάπη Χωρίς Ενθάρρυνση
B1. Λέμμινγκς
B2. Μυστικές Εταιρείες
ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ - Record Store Day (front)

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ - Record Store Day (side A)

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ - Record Store Day (side B)

ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ - Record Store Day (back)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου