Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

MOREL

Morel - logo (greek rock band)

Το συγκρότημα ''Morel'' σχηματίστηκε στα μέσα του 1985 στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα new wave μουσικό γκρουπ όπου έδρασε κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80. Το όνομα του γκρουπ προέρχεται από ένα κείμενο του σουρεαλιστή Adolfo Bioy Casares. Το συγκρότημα ''Morel'' δημιουργήθηκε από τους παρακάτω
Γιώργος Κούκιος
Μιχάλης Βερναρδάκης
Νίκος Σιδηροκαστρίτης
Βαγγέλης Πέππας

Ο Γιώργος Κούκιος με τον Βαγγέλη Πέππα συνεργαζόταν ήδη από το 1982 στο ''Συν Ένα – jazz club'' του Σπύρου Χατζηνικολάου όπου οι τρεις τους ως ''Οκτάνα'' παρουσιάζαμε τραγούδια και συνθέσεις του Σπύρου Χατζηνικολάου και  του Γιώργου Κούκιου. Τέσσερα από εκείνα τα τραγούδια προκρίθηκαν για τους 3ους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας, που δημιούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις, αγώνες όμως που τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν.

Τον Απρίλιο του 1987 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ''Morel'' με τίτλο ''Δέκα Χιλιάδες Μέρες από ‘δώ…''. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη Ano Kato Records και περιελάμβανε 14 συνθέσεις σε στίχους και μουσική του Γιώργου Κούκιου. Να αναφέρουμε ότι το γκρουπ ''Morel'' ήταν το πρώτο Αθηναϊκό συγκρότημα που ηχογράφηση για την Ano Kato Records. Ο δίσκος ''Δέκα Χιλιάδες Μέρες Από 'δώ...'' κυκλοφόρησε μετά από δυο χρόνια ηχογραφήσεων (studio Syn Ena), ανακατατάξεων, διαξιφισμών κλπ περιπετειών. Την παραγωγή έχει κάνει ο Γιώργος Κούκιος και ο Γιώργος Τσακαλίδης. Ο δίσκος συνοδευόταν από ένα φροντισμένο ένθετο το οποίο περιελάμβανε τους στίχους των συνθέσεων μαζί με αρκετά σκίτσα και φωτογραφίες.


Στα περιοδικά και τις εφημερίδες, οι κριτικές διθυραμβικές. Ο δίσκος ανακηρύσσεται από περιοδικά και μουσικοκριτικούς ως ο καλύτερος Post New Wave με Ελληνικό στίχο, η δε πρωτότυπη για την εποχή παρουσίασή του (εξώφυλλο, ένθετο βιβλίο με στίχους, φωτογραφίες και σκίτσα) αποσπά επαίνους από παντού κι ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ελληνική δισκογραφία. Στην ηχογράφηση αυτού του πρώτου δίσκου του γκρουπ ''Morel'' συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του συγκροτήματος που ήταν οι:
Γιώργος Κούκιος - Κιθάρες, Φωνή, Σύνθεση, Στίχοι, Επιμέλεια
Μιχάλης Βερναρδάκης - Ηλεκτρική Κιθάρα
Νίκος Σιδηροκαστρίτης - Τύμπανα
Βαγγέλης Πέππας - Μπάσο


Morel greek rock music band

και οι παρακάτω μουσικοί:
Σπύρος Χατζηνικολάου - Κιθάρες, Τύμπανα κι ως ηχολήπτης
Ζαφείρης Τσίναλης - Τύμπανα

Το διάστημα από το 1986 έως το 1988 το συγκρότημα ''Morel'' παίζει σε όλα τα στέκια της εποχής, είτε μόνοι είτε με άλλους καλλιτέχνες και γκρουπ, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Δημήτρης Πουλικάκος κι Αδέσποτα Σκυλιά, Watercolours, No Mans Land, Εκών Άκων, Λευκή Συμφωνία (δες εδώ: ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ), Antitropau Council, Villa 21 (δες εδώ: VILLA 21), Last Drive κ.α.

Από τα μέσα του 1987 ο Βαγγέλης Πέππας σταμάτησε να συνεργάζεται με το συγκρότημα.

Το 1988 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος ''Morel'' με τίτλο ''Βουβά Τοπία / Mute Landscapes'' και πάλι από την Ano Kato Records. Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε σε 144 ώρες (studio Tracks) βάσει αυστηρού προγράμματος, χωρίς καμία απώλεια, κανένα πρόβλημα αντίθετα με τον πρώτο τους δίσκο. Σε σχέση με τον πρώτο τους δίσκο, ο δίσκος "Βουβά Τοπία" είναι ένας καθαρά οργανικός δίσκος. Εξαίρεση αποτελούν οι απαγγελίες που ακούγονται στο Chernobyl, όπου σημειωτέον ότι μέρος εξ αυτών ηχογραφήθηκε από το τηλέφωνο καλώντας τον αριθμό κλήσεως των ειδήσεων (το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαΐου 1986, μόλις μία εβδομάδα μετά το πυρηνικό ατύχημα). Παρ' όλ' αυτά, ο δίσκος συνοδεύεται από ένα βιβλιαράκι με κείμενα του Γιώργου Κούκιου.

Στο συγκρότημα είχαν πλέον προστεθεί ο Γιώργος Ανδρέου στα πλήκτρα και ο Γιώργος Τασούλας όπου αντικατέστησε τον Βαγγέλης Πέππα, στο μπάσο ενώ συμμετείχε και η Θάλεια Μπίστικα στην φωνή.

Morel greek rock music band 2

Μετά από την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους (''Βουβά Τοπία / Mute Landscapes'') τη θέση του Γιώργου Τασούλα στο μπάσο πήραν διαδοχικά ο Γ. Κώστογλου και τελικά ο Βαγγέλης Κοντόπουλος.

Οι κριτικές που απέσπασε ο δίσκος ''Βουβά Τοπία / Mute Landscapes'' του γκρουπ ''Morel'' ήταν και πάλι διθυραμβικές ενώ το συγκρότημα προτάθηκε παμψηφεί να εκπροσωπήσει στο τμήμα της Σύγχρονης Μουσικής την Ελλάδα στην επερχόμενη (Δεκέμβριος 1988) Biennale στην Bologna της Ιταλίας. Το lp ''Βουβά Τοπία'' θεωρείται από πολλούς ως μοναδικό στο είδος του.

Morel - 21-12-1988 - Bologna  Biennale

Οι παραπάνω εναλλαγές των μελών της σύνθεσης της μπάντας, καθώς και η απομάκρυνση από την αρχικά προταθείσα παράσταση που θα δίνανε στην  Biennale της Bologna με τίτλο ''Πολύγλωττον'' (μουσική, τραγούδια, απαγγελία, χορός, ταυτόχρονη προβολή films δικής τους παραγωγής) έχουν τη ρίζα τους στις εξαιρετικά διαφορετικές τάσεις όλων τους που δεν ήταν μόνον δημιουργικές αλλά απεδείχθησαν και καταστροφικές.

Η σύνθεση του γκρουπ στην εμφάνιση που πραγματοποίησης στην ήταν η εξής:
Γιώργος Κούκιος - Κιθάρες, Φωνή
Μιχάλης Βερναρδάκης - Ηλεκτρική Κιθάρα
Νίκος Σιδηροκαστρίτης - Τύμπανα
Γιώργος Ανδρέου - Πλήκτρα
Κοντόπουλος Βαγγέλης - Μπάσσο

Morel - 21-12-1988 - Bologna  Biennale

Τον Δεκέμβριο του 1988, την επομένη μέρα της επιστροφής από την Μπολόνια της Ιταλίας το γκρουπ ''Morel'' λειτουργούσε ως μπάντα φάντασμα. Απέμενε μονάχα μια λύση δραστική (που είχε λειτουργήσει τις προηγούμενες φορές διεξοδικά και κυρίως δημιουργικά). Αυτή ήταν η ηχογράφηση ενός 3ου δίσκου. Δέχτηκαν μετά από τεράστιες προσπάθειες, κι αφού ο όρος ήταν να συλλειτουργήσει και ο  Γιώργος Ανδρέου  με δικά του κομμάτια. Σε αυτό δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Όλα ήταν έτοιμα, προγραμματισμένα.
Στις 4 Δεκεμβρίου του 1989, την επομένη του πάρτυ που έκανε το MTV κάπου στη Φιλοθέη έμπαιναν στο studio για λογαριασμό της Penguin.

Όπως διηγείται ο Γιώργος Κούκιος «πήγαμε με τον Μιχάλη.. φύγαμε νωρίς… εγώ γιατί βιαζόμουν να δω την κόρη μου -πρώτο βράδυ σπίτι μας-, ο Μιχάλης γιατί ήθελε να μελετήσει κάποια τελευταία σημεία… την επόμενη γράφαμε το «Πολύγλωττον». Γελούσαμε, γιατί ήμασταν ευτυχισμένοι, γιατί ακόμη μια φορά οι δυό μας είχαμε τον τρόπο να συνδημιουργούμε και να είμαστε φίλοι. Και ταυτόχρονα χαχανίζαμε γιατί είχαμε δει τόσα «ψώνια» σε κείνο το πάρτυ… «είμαστε οι καλύτεροι…»… Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν επέτρεψε τίποτε από όλα αυτά. Ο Μιχάλης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Εγώ στο πρόσωπο. Η κατάστασή του επιδείνωσε την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία του (υπέφερε από μεσογειακή αναιμία). Αναβολή των ηχογραφήσεων, αργή ανάρρωση… …ο καιρός κυλάει αργά… Δυόμιση χρόνια μετά ο Μιχάλης πέθαινε από καρδιακή ανεπάρκεια. Είχε φτάσει στο όριο που επιτρέπει η διαρκής αιμοκάθαρση».

Κάπου εκεί μετά και τον θάνατο του Μιχάλη Βερναρδάκη, σε ηλικία μόλις 27 ετών, η ιστορία του γκρουπ ''Morel'' έλαβε οριστικό τέλος.

Morel_greek rock band

Το 1989 συμμετέχουν με το τραγούδι ''Chernobyl'' στην συλλογή ''Biennale '88'', που κυκλοφόρησε από την ''Totò Alle Prese Coi Dischi'', σε 3πλό βινύλιο .


Το 1993 διδάσκεται ως θέμα Σύγχρονης Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Στην ΕΡΑ2, καλύπτει μουσικά τα δελτία ειδήσεων. Πολλά κομμάτια ανοίγουν εκπομπές της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Το ίδιο γίνεται και με χορογραφίες καθώς και διάφορες διαφημίσεις που χρησιμοποιούν αυτό το υλικό για μουσική επένδυση.

To 1993 o Γιώργος Κούκιος θα κυκλοφορήσει τον δίσκο με τίτλο ''Χώμα Σελήνη & Νερό'' από την Ano Kato Records.


Στο δεύτερο μισό τις δεκαετίας του '90 ο Βαγγέλης Πέππας συμμετέχει στο γκρουπ ''Zoolixo Λίγο'' όπου το 1998 θα κυκλοφορήσουν και τον μοναδικό τους ομώνυμο δίσκο από την Ε.2.

Το 1999, ο δίσκος των ''Morel'' με τίτλο ''Βουβά Τοπία'' συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα καλύτερα 100 lp όλων των ειδών και όλων των εποχών στην Ελληνική Δισκογραφία. Να αναφέρουμε μάλιστα ότι το lp ''Βουβά Τοπία'' δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε cd, για άγνωστους λόγους.

Το συγκρότημα ''Morel'' είναι πλέον παρελθόν, αφήνοντας 2  ολοκληρωμένους δίσκους (μέρη μιας πρώτης τριλογίας που έγραψε  ο Γιώργος Κούκιος στο διάστημα 1985/ 86, η οποία τριλογία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ δισκογραφικά), 5 συμμετοχές σε συλλογές, 1 soundtrack, 50 live εμφανίσεις, διαφημιστικά, πολλά κομμάτια στο 4κάναλο ή στο συρτάρι, πολλές υποσχέσεις, πολλά όνειρα, ανεκπλήρωτα…  Ιθύνων νους της μπάντας ''Morel'' ήταν ο Γιώργος Κούκιος. Η μοναδική γραφή των Morel δεν ακολουθεί συμβατικούς κανόνες, κάτι που τους ξεχώρισε.

Morel greek rock music band 3


Δισκογραφία

ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΔΩ... (1987)
A1. Faustine
A2. Ostinato Rigore
A3. Δίπλα Σε Πέταγμα Πουλιών
A4. Άνοιξη
A5. Λεπτή Φιγούρα
A6. Φαλλού Πομπή
A7. Μακρυνές Γραμμές
Β1. Δέκα Χιλιάδες Μέρες Από 'δώ...
Β2. Στη Σιωπή Γυαλί
Β3. Κέρινες Μέρες
Β4. Δυο Ήλιοι
Β5. Βουβά Τοπία
Β6. Φέλα
Β7. Morel

Morel - Δεκα Χιλιαδες Μερες Απο Δω LP 1987_FRONT

Morel - Δεκα Χιλιαδες Μερες Απο Δω LP 1987_side a

Morel - Δεκα Χιλιαδες Μερες Απο Δω LP 1987_b

Morel - Δεκα Χιλιαδες Μερες Απο Δω LP 1987_inside

Morel - Δεκα Χιλιαδες Μερες Απο Δω LP 1987_BACK

ΒΟΥΒΑ ΤΟΠΙΑ / MUTE LANDSCPACES (1988)
A1 Air France 625, Μέρος 1ο / Air France 625 Part 1
A2 Raga
A3 Πνοές / Breaths
A4 Γεράκια / Hawks
A5 Rose
B1 Απρίλης / April
B2 Chernobyl
B3 Scream
B3α Adagio
Β3β Ντουέτο Για Τύμπανα Και Ηλεκτρική Κιθάρα / Duet For Drums And Electric Guitar
B4 Escape
B5 Air France 625, Μέρος 2ο / Air France 625, Part 2

Morel - (1988) Βουβά Τοπία - Mute Landscapes_front
 
Morel - (1988) Βουβά Τοπία - Mute Landscapes_side a
 
Morel - (1988) Βουβά Τοπία - Mute Landscapes_side b

Morel - (1988) Βουβά Τοπία - Mute Landscapes_inside

 Morel - (1988) Βουβά Τοπία - Mute Landscapes_back

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου