Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ

Το συγκρότημα ''Διάφανα Κρίνα'' είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα. Το συγκρότημα αρχίζει να  δημιουργείται το καλοκαίρι του 1990 στην Αθήνα. Ο Θάνος Ανεστόπουλος (δες εδώ: ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ) στο τραγούδι με τον Τάσο Μαχά στα τύμπανα κι ο Σωτήρης Σταμπουλίδης στο μπάσο ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να κάνουν τις πρώτες πρόβες. Το καλοκαίρι του 1990 συναντούνται με τον Κυριάκο Τσουκαλά, που ήταν φίλος από το σχολείο, και έτσι στην επόμενη πρόβα ήταν πλέον τέσσερις. Μερικά από τα πρώτα τους τραγούδια είναι τα εξής: "Το Φάντασμα", "Ακακία", και "Virginia Claim".

Στις αρχές του 1991 παίρνουν το όνομα ''Διάφανα Κρίνα''. O Σωτήρης Σταμπουλίδης αποχωρεί από το συγκρότημα. Το πρώτο live του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα ήταν το καλοκαίρι του 1991 στην Πλατεία Φυλακών Κορυδαλλού μαζί με το γκρουπ "Ωχρά Σπειροχαίτη" (δες εδώ: ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ).

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ

Το επόμενο live του γκρουπ Διάφανα Κρίνα γίνεται στο Χαϊδάρι, στο φεστιβάλ στο Παλατάκι. Λίγο μετά το καλοκαίρι του 1991 προστίθεται στη παρέα και ο Νίκος Τσουκαλάς, αδερφός του Κυριάκου και φίλος εδώ και χρόνια των υπολοίπων. Κιθαρίστας κι αυτός, πιο πριν έπαιζε στο συγκρότημα ''Χωρίς Ανάσα''. Ο Νίκος Τσουκαλάς Είχε χώρο για πρόβες. ''Ελάτε σπίτι μου'', είπε. Ήταν ένα μικρό δωματιάκι στην ταράτσα του σπιτιού του. Απίστευτη τύχη για την μπάντα. Ήταν στριμωγμένα αλλά ελεύθερα από χρόνο. Άρχισαν να φαντάζονται τον μπασίστα τους. Βάζουν αγγελία στην μουσική εφημερίδα ''ΟΖ''. Ανταποκρίθηκαν δυο άτομα. Δεν ταίριαξαν όμως και η αναζήτηση σταματά διότι πριν περάσει καλά καλά ένας μήνας, χρειάστηκε να φύγουν από το σπίτι του Νίκου επειδή ο θόρυβος που προκαλούσαν ήταν πάνω από τις αντοχές των περίοικων. Έτσι ξαναγύρισαν στο παλιό, καλό, studio 42 που τόσο όλοι τους αγάπησαν.
Λίγο καιρό μετά αποχωρεί και ο Νίκος Τσουκαλάς. Τα ''Διάφανα Κρίνα'' συνεχίζουν πλέον ως τρίο. Συνεχίζονται και οι live εμφανίσεις τους σε συνοικιακά μπαράκια, ώσπου το χειμώνα του 1992 η τύχη τους χαμογελά. Βρίσκεται χώρος για τις πρόβες τους. Άλλος χώρος. Υπόγειο αυτή τη φορά.
Μέσω ενός κοινού τους φίλου ήρθε σε επαφή ο Παντελής Ροδοστόγλου με τα ''Διάφανα Κρίνα''.

Το 1992 γίνεται μέλος του συγκροτήματος ο Νίκος Μπαρδής. Μετά από λίγο καιρό κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο ΑΝ club, στην πρώτη τους έξοδο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το 1993 γράφουνε το πρώτο τους demo με πέντε τραγούδια: ''Αναστεναγμός'', ''Προσευχή'', ''Πολεμικό Ανακοινωθέν'', ''Λιώνοντας Μόνος'' και ''Κάτω απ’ το Ηφαίστειο''. Το demo φτάνει στα χέρια του Θοδωρή Κρίθαρη της ανεξάρτητης Wipe Out Records. Συμφωνεί και το χειμώνα του 1994 ηχογραφούν το πρώτο τους επτάιντσο βινύλιο ''Κάτω απ΄το Ηφαίστειο - Λιώνοντας Μόνος'', στον Περισσό σ΄ ένα στούντιο της Columbia.


Το 1994 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Wipe Out Records το πρώτο, 7" βινύλιο του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα. Ήταν το ''Λιώνοντας Μόνος / Κάτω Απ' το Ηφαίστειο'' όπου κυκλοφόρησε σε 500 μόλις αντίτυπα. Μετά την κυκλοφορία του ''Κάτω απ΄το Ηφαίστειο - Λιώνοντας Μόνος'' συμμετέχουν στην θρυλική (πλέον) συλλογή της Wipe Out Records ''Το Μαγικό Βοτάνι'' με ένα καινούριο τους τραγούδι, το ''Μουχλαλούδα, η μπαλάντα της φωτιάς'' όπου ηχογραφήθηκε στο studio Praxis. Το τραγούδι "Μουχλαλούδα, Η Μπαλάντα της Φωτιάς" ήταν  αφιερωμένο στην Κατερίνα Γώγου.

Το 1996 κυκλοφορεί το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, με τίτλο "Έγινε η απώλεια συνήθεια μας". Ο δίσκος αυτός θα κυκλοφορήσει αρχικά σε διπλό lp αλλά αργότερα και σε cd από την Wipe Out Records.


Στον δίσκο αυτό μελοποιήσανε και ένα ποίημα του Διονύσιου Καψάλη. Ήταν το τραγούδι ''Μέρες Αργίας''. Έτσι για πρώτη φορά το συγκρότημα Διάφανα Κρίνα αρχίζουν τα live έχοντας πλέον δισκογραφική δουλειά, αφήνοντας πίσω σιγά σιγά τα παλιά τους τραγούδια, αφήνοντας πίσω τα παλιά τους λημέρια.
Ο δίσκος αυτός θεωρείται πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους της δεκαετίας.  Όπως είχε πει και σε μία συνέντευξή του ο Παντελής Ροδοστόγλου ''έχουμε επηρεαστεί από ποιητές που αγαπάμε....... όντως η μουσική μας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  ποιητική, ότι κι αν σημαίνει αυτό''. Πρώτο τους video clip από τον δίσκο "Έγινε η απώλεια συνήθεια μας" ήταν το τραγούδι ''Μέρες Αργίας''.


Τον Ιούνιο του 1997 θα παίξουν στο Rockwave Festival, τη δεύτερη μέρα μαζί με τα συγκροτήματα Love in Sadness, Flowers of Romance, New Model Army και The Sisters Of Mercy.


Η μπάντα αφήνει οριστικά το αγαπημένο ''studio 42'' για να στεγαστεί σε δικό της χώρο. Μονοκατοικία με αυλή και απεριόριστο χρόνο για χαλάρωση και πρόβες. Αποφασίζουν να αφήσουν τις δουλειές τους για να αφοσιωθούν στη μουσική και ότι ήρθε η στιγμή για να ετοιμάσουν το δεύτερο στούντιο δίσκο τους.

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιανουαρίου του 1998 εμφανίστηκαν σε ένα διήμερο live στο An club στην Αθήνα.

Διάφανα Κρίνα & Αλκίνοος Ιωαννίδης live

Την άνοιξη του 1998 κυκλοφορεί ο δεύτερος του γκρουπ ''Διάφανα Κρίνα'' δίσκος με τίτλο "Κάτι Σαράβαλες Καρδιές" και πάλι από την Wipe Out Records. Επίσημο πλέον μέλος του πρώην πενταμελούς συγκροτήματος είναι ο Παναγιώτης Μπερλής ο οποίος έχει βοηθήσει παίζοντας πιάνο στον πρώτο τους δίσκο. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η συμμετοχή του Αλκίνοου Ιωαννίδη σ’ αυτό το δίσκο σε τρία τραγούδια όπου παίζει τσέλο και φλάουτο.


Αυτός ο δίσκος περιέχει και τρία μελοποιημένα ποιήματα τα οποία είναι το ''Βάλτε Να Πιούμε'' του Κ. Καρθαίου (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://favorite-greek-poems.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5.html), το ''Θέμεθλο'' του Κύπριου ποιητή Λίνου Ιωαννίδη και το''Καταρχήν'' του Ισπανού ποιητή Blas De Otero). Από αυτό τον δεύτερό τους δίσκο θα γυρίσουν σε video clip το τραγούδι ''Όλα Αυτά Που Δεν Θα Δώ''.


Την ίδια χρονιά στις 25 Απριλίου δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο club Ρόδον με αποκλειστικά δικά τους έξοδα, και στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.


Η παρουσίαση του δίσκου τους "Κάτι Σαράβαλες Καρδιές" στην Θεσσαλονίκη έγινε το διήμερο 8 & 9 Μαΐου του 1998 στην Υδρόγειο με τον κόσμο να έχει γεμίσει και τις δύο μέρες τον χώρο.

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου του 1998 θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Σε ψηφοφορία που έκανε το περιοδικό In Rock για την χρονιά του 1998 το άλμπουμ "Κάτι Σαράβαλες Καρδιές" βρέθηκε στην πρώτη θέση για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς αλλά και το συγκρότημα Διάφανα Κρίνα πήραν την πρώτη θέση ως το κορυφαίο συγκρότημα της χρονιάς. Τα αποτελέσματα είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 1999 στο τεύχος #76 του In Rock.

Το 1999 ανοίγουν την συναυλία των Tindersticks στη μουσική σκηνή Σφεντόνα στην Αθήνα.

Την άνοιξη του 2000 ο Παναγιώτης Μπερλής αποχωρεί από το γκρουπ. Ένα δεύτερο διαζύγιο στην σειρά, με την Wipe Out Records αυτήν την φορά, έρχεται να ταράξει τα νερά.
Έτσι μέσα στο 2000 δημιουργούν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, την This Is My Voice Records. Σκοπός τους είναι να κυκλοφορήσουν τις μελλοντικές τους δισκογραφικές δουλειές κάτω από την στέγη της This Is My Voice Records.


Τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφορούν το πρώτο τους single, με τίτλο "Είναι Που Όλα 'Ηρθαν Αργά" από την δική τους δισκογραφική εταιρεία, την This Is My Voice Records. Πάλι και αυτό το δισκογραφικό βήμα τους όπως και τα υπόλοιπα θα διατίθεται αρχικά σε βινυλιακή μορφή και σε cd μετέπειτα.


Τον Οκτώβριο του 2000 κυκλοφορεί ο δίσκος τους "Ευωδιάζουν Αγριοκέρασα Οι Σιωπές". Δέκα τραγούδια, διάρκειας εβδομήντα τέσσερα λεπτά, χωρίς πλέον τον «πληκτρά» το συγκρότημα, στο πιάνο ο Θάνος Ανεστόπουλος. Σε αυτόν τον δίσκο περιέχεται και ένα μελοποιημένο ποίημα του Κώστα Ουράνη, το τραγούδι ''Θα Πεθάνω Ένα Πένθιμο Του Φθινοπώρου Δείλι''. Και στα δέκα τραγούδια τη μουσική υπογράφουν τα Διάφανα Κρίνα. Η πρώτη διάθεση του γίνεται και πάλι σε διπλό βινύλιο στις συναυλίες τους στον Μύλο στην Θεσσαλονίκη και στο Ρόδον. Λίγες μέρες μετά κυκλοφορεί και το cd με ένα τραγούδι λιγότερο. Το τραγούδι που δεν συμπεριλήφθηκε στο cd ήταν το "Γράψαμε Τραγούδια Που Μιλούσαν Για Τη Θλίψη".

 

Η χρονιά αυτή, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημιουργική για τους ίδιους, κλείνει με μία συμμετοχή τους στο δίσκο-αφιέρωμα που κυκλοφορεί από την "Minos-Emi" για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και έχει ως τίτλο "Στον Π". Τα Διάφανα Κρίνα θα διασκευάσουν  το τραγούδι "Θάνατος".


Στις 10 Δεκεμβρίου του 2000 παίξανε live στο φεστιβάλ της Διεθνής Αμνηστίας που έγινε στην Υδρόγειο, στην Θεσσαλονίκη μαζί με τους ''Γκούλαγκ'' (δες εδώ: ΓΚΟΥΛΑΓΚ), ''Ντίνο Σαδίκη'', ''Νάνοι'', ''DJ Sparky T & Kid Stretch'', ''FF.C' και ''Razastarr''.
Επίσης το 2000 τα Διάφανα Κρίνα συμμετέχουν με το κομμάτι ''Χρειάζομαι Μέρες'', στην συλλογή ''Sessions 01'' του περιοδικού Ποπ&Ροκ, του τεύχους 268.



Το 2001 κυκλοφορεί το 7" δισκάκι με τίτλο "Καινούργιος Τόπος / Κάτω απ' το Ηφαίστειο"  (ακουστικό), ως συνοδευτικό του περιοδικού Fractal Press, [Χειμώνας-Άνοιξη '01] τεύχος 126-127. To συγκρότημα Διάφανα Κρίνα δίνουν 101 (!!!) συναυλίες μέσα σε μια χρονιά, οργώνουν όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται και την Αγγλία για τρεις εμφανίσεις.
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2001 παίζουν live στον Λυκαβηττό για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια από την δημιουργία του συγκροτήματος με καλεσμένο τον Ντίνο Σαδίκη (δες εδώ: ΣΑΔΙΚΗΣ ΝΤΙΝΟΣ) των θρυλικών ''Εν Πλω'' (δες εδώ: ΕΝ ΠΛΩ).Ήταν μια μοναδική συναυλία γεμάτη δυνατές στιγμές και ίσως η καλύτερη εποχή στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα. Ήταν για εμένα μία από τις καλύτερες μου συναυλίες που θα θυμάμαι  ίσως για πάντα.


Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα δύσκολα, μιας και οι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μόνο στην Αθήνα το 2002.


Το 2002 ο Θάνος Ανεστόπουλος κάνει ακουστικές (unplugged) εμφανίσεις με την κιθάρα του στο bar Closer στην Αθήνα. Στα τέλη του 2002 τα Διάφανα Κρίνα γράφουν την μουσική για ένα θεατρικό έργο, "Δεσποινίς Τζούλια", ένα soundtrack που περιέχει περίπου 40 λεπτά μουσικής και ένα τραγούδι με στίχους, "Δις Τζούλια". Δυστυχώς όμως, δεν βγαίνει ποτέ προς πώληση.

Τον Δεκεμβρίου του 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Ο,τι απόμεινε απ' την ευτυχία" με ηχολήπτες-συμπαραγωγούς τους Τίτο Καρυωτάκη και Χρήστο Χαρμπίλα. Ο δίσκος ηχογραφείται σε δυο μέρη [τον Ιούνιο τα όργανα στην Αθήνα και τον Σεπτέμβριο τα φωνητικά στην Θεσσαλονίκη] και κυκλοφορεί, και πάλι από την this is my voice, και πάλι πρώτα σε βινύλιο.

Αυτός ο δίσκος θα είναι και το κύκνειο άσμα της this is my voice. Το 2004 η This Is My Voice Records κλείνει οριστικά.

Το Σάββατο 7 Μαΐου του 2005 το γκρουπ ''Διάφανα Κρίνα'' έπαιξε live σε ένα γεμάτο Ρόδον στην Αθήνα.

Τον Ιανουάριο του 2006 κυκλοφόρησε το cd "Ο Γύρος Της Μέρας Σε Ογδόντα Κόσμους" από τις "Εκδόσεις Ίνδικτος" μαζί με ένα βιβλίο περίπου 150 σελίδων με στίχους, ανέκδοτα κείμενα, φωτογραφίες και ό,τι άλλο σχετίζεται με το συγκρότημα από τη πρώτη μέρα της ύπαρξής του. Ο δίσκος περιέχει 11 ορχηστρικά κομμάτια μοναδικής ομορφιάς.


Το 2008 ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ''Διάφανα Κρίνα'' με τίτλο ''Έγινε Η Απώλεια Συνήθειά Μας'' επανεκδόθηκε από την Wipe Out! Records σε cd.

Τον Νοέμβριο του 2008 κυκλοφορεί ο (τελευταίος) δίσκος του γκρουπ Διάφανα Κρίνα, με τίτλο "Κι η αγάπη πάλι θα καλεί". Ο δίσκος ''Κι η αγάπη πάλι θα καλεί'' περιέχει 12 τραγούδια σε σύνθεση του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα και στίχους των Θάνου Ανεστόπουλου, Παντελή Ροδοστόγλου, συν το ''Κι Αν Έσβησε Σαν Ίσκιος'' σε στίχους του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://favorite-greek-poems.blogspot.gr/2014/08/blog-post_25.html). Από τον δίσκο αυτό, το τραγούδι ''Με Ρωτούν Οι Χειμώνες'' έγινε video clip.


Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησαν συναυλίες του γκρουπ "Διάφανα Κρίνα" σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.



Ο δίσκος αυτός, όπου ήταν και ο τελευταίος του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα, αφιερώνεται στη λατρεμένη μνήμη του Απόστολου Ανεστόπουλου (1974-2008).


Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφορεί από το περιοδικό SONIK τεύχους #44, ένα 7" βινύλιο όπου περιείχε δύο τραγούδια από τον τελευταίο τους δίσκο. Ήταν τα: ''Κι Αν Έσβησε Σαν Ίσκιος'' και ''Ένα Σκιάχτρο Που Άρπαξε Φωτιά''.

Για ένα πράγμα πάντως που πρέπει να υπερηφανεύεται αυτό το μεγάλο συγκρότημα είναι η μοναδικότητα του ήχου τους στον χώρο του ευρύτερου ελληνικού ροκ. Όλα αυτά τα χρόνια είδα τα Διάφανα Κρίνα περίπου δέκα φορές live χαρίζοντας μου μοναδικές στιγμές! Ήταν πάντα μοναδικά τα live που κάνανε. Παρακάτω ένα αυτόγραφο που είχα πάρει από ένα live από τα μέλη του συγκροτήματος.

Και ένα σκίτσο που μου είχε κάνει ο Θάνος Ανεστόπουλος μετά από κάποια συναυλία.


Την 1η Ιουνίου του 2009 τα Διάφανα Κρίνα ανακοίνωσαν μέσα από το επίσημο site (http://www.diafanakrina.info/welcome.html) τους τη διάλυσή τους. Την ανακοίνωση υπογράφουν όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκτός από τον Θάνο Ανεστόπουλο.


Η ανακοίνωση:
All the pretty little horses…
“Μονάχα η ομορφιά μένει κι υπογραμμίζει τη διαφορά μας” - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΣ
Καταρχήν, ένα μεγάλο ευχαριστώ κι ένα τεράστιο συγνώμη.
Το ευχαριστώ είναι για την αμέριστη συμπαράστασή σας - ηθική και υλική - ολα αυτά τα χρόνια.
Ανεξάρτητα από τις όποιες ικανότητες μπορεί να είχαμε είτε ως μεμονωμένες οντότητες είτε ως δημιουργικό σύνολο, η αλήθεια είναι ότι χωρίς εσάς δεν θα ήμασταν τίποτα.
Η συγνώμη είναι γιατί το τέλος μας δεν ήταν αντάξιο της μέχρι τώρα πορείας μας κι αυτό μας αφήνει μια πίκρα.
Ομως, ξέρετε, καμμιά φορά ο ηθικός ξεπεσμός, η βία και η μοχθηρότητα δεν αφήνουν χώρο για διαπραγματεύσεις. Κι έτσι ξαφνικά,πέφτει η αυλαία. Και αυτό είναι oλο.
Εσείς κοιτάξτε να διαφυλάξετε στο μυαλό και στην καρδιά σας το μικρό μας κληροδότημα - τιποτε άλλο δεν έχουμε - τη μουσική και τους στίχους μας, που τώρα πια σας ανήκει ολοκληρωτικά.
Και να μη στεναχωριέστε γιατί ό,τι εκτινάχθηκε με τέτοιο πάθος δε μπορεί να σβήσει εύκολα κι ας χάθηκε.
Τέλος της ιστορίας.
Τώρα τα παιδάκια θα αποσυρθούν στον παιδότοπό τους για να παίξουν με τα λέγκο τους και σε λίγο καιρό, όταν θα βγουν απο εκει, να είστε σίγουροι ότι θα έχουν καινούργιες ιστορίες να διηγηθούν και όμορφα οικοδομήματα να επιδείξουν.
Να προσέχετε τους εαυτούς σας και να θυμάστε καλά στην πορεία της ζωής σας τούτη τη φράση του Μάρκου Αυρήλιου ”ο καθένας αξίζει όσο αξίζουν αυτά για τα οποία φροντίζει”.
Η ομορφιά θα θριαμβεύσει. Μας προσμένουν οι μεγάλοι, οι απέραντοι δρόμοι.
Θα τα πούμε στη σκηνή.
Οι ταπεινοί σας σύντροφοι
ΤΑΣΟΣ ΜΑΧΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΡΟΔΟΣΤΟΓΛΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Μετά το τέλος της εποχής του γκρουπ Διάφανα Κρίνα τα μέλη της μπάντας, εκτός του Θάνου Ανεστόπουλου που συνέχισε σόλο πορεία στην μουσική σκηνή, δημιούργησαν το συγκρότημα ''Goodbye Blue Sky'' (δες εδώ: GOODBYE BLUE SKY).

Ο Θάνος Ανεστόπουλος το 2012 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο του σόλο δίσκο με τίτλο ''Ως Το Τέλος'' από την Inner Ear. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου αλλά και σε cd.

Στη συναυλία που έδωσε ο Θάνος Ανεστόπουλος την Παρασκευή 17 Μαΐου του 2013 στο Architecture Rock Cafe έκανε κάποιες δηλώσεις για επανένωση του γκρουπ Διάφανα Κρίνα, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά ποτέ στο άμεσο διάστημα που πέρασε. Ο Θάνος Ανεστόπουλος δήλωσε: "Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από το Φθινόπωρο τα Διάφανα Κρίνα να είναι ξανά μαζί. Χρειάζεται χρόνος και λίγη προσπάθεια αλλά πιστεύω πως μετά το καλοκαίρι τα Κρίνα θα είναι ξανά μαζί".


Στις αρχές του 2013 κυκλοφόρησε από την ''Roll Out Vision Service'' ένα cd συλλογή με τραγούδια του συγκροτήματος ''Διάφανα Κρίνα'' υπό τον τίτλο ''Μέσα Στη Ρόδινη Σιωπή Του Γαλαξία'', με σκοπό τη συγκέντρωση και καταγραφή σπάνιου αρχειακού υλικού, αλλά και ανέκδοτων ηχογραφήσεων τους.

Στις αρχές Μαΐου του 2015 ο Θάνος Ανεστόπουλος ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο των οστών.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου του 2015 θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες συναυλίες στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Μια μουσική γιορτή για την αγάπη, την υγεία, τη φιλία και την αλληλεγγύη. Αφορμή για αυτήν την υπέροχη και αναπάντεχη μουσική συνάντηση είναι ο Θάνος Ανεστόπουλος ο οποίος, στην προσωπική μάχη που δίνει κατά του καρκίνου, απευθύνθηκε στους μουσικούς του φίλους με σκοπό να διοργανωθεί μια συναυλία που θα επαληθεύσει τον τίτλο του τελευταίου δίσκου των Διάφανων Κρίνων, ''…Και Η Αγάπη Πάλι Θα Καλεί!''. Οι φίλοι ανταποκρίθηκαν και το αποτέλεσμα είναι η επανασύνδεση του γκρουπ Διάφανα Κρίνα, για δύο βραδιές και μετά από επτά ολόκληρα χρόνια απουσίας, που με πλήρη την αρχική τους σύνθεση θα συναντήσουν τον Γιάννη Αγγελάκα, τους Last Drive και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη συνθέτοντας ένα ονειρικό line-up για αυτές τις δύο μεγάλες μουσικές βραδιές με κεντρικό άξονα την αγάπη και την ίδια τη ζωή! Η μουσική είναι αγάπη. Και η αγάπη μπορεί να θεραπεύσει και να νικήσει τα πάντα.


Στη συναυλία θα κυκλοφορήσει σε 1000 συλλεκτικά αντίτυπα το νέο βιβλίο του Θάνου Ανεστόπουλου με ποιήματα και σχέδιά του από τις εκδόσεις ''bibliotheque''. Όλα υπογεγραμμένα με αφιέρωση από τον ίδιο. Μπορείτε να δείτε video από την πρώτη από τις δυο συναυλίες, στο κανάλι μας στο youtube αλλά και εδώ.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος έφυγε από κοντά μας το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου του 2016, μένοντας πάντα ζωντανός στην μνήμες και στις καρδιές όλων μας...

Λίγο καιρό μετά την ''φυγή'' του Θάνου Ανεστόπουλου και συγκεκριμένα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας θα δώσουν ένα live - εκδήλωση μνήμης για τον Θάνο Ανεστόπουλο -  στο Piraeus 117 Academy με τίτλο ''Ένας τρόπος να πεις αντίο…''. Η είσοδος ήταν δωρεάν με προσκλήσεις από το Ticket House. Σε αυτό το live τα φωνητικά ανέλαβε κατά κύριο λόγο ο πληκτράς των Διάφανων Κρίνων, Παναγιώτης Μπερλής. Ως guest συμμετείχαν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Παύλος Παυλίδης και ο Αλέξης Καλοφωλιάς (The Last Drive).

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ - 4-12-2016 (Piraeus 117 Academy)

Η πρώτη αυτή συναυλία χωρίς τον Θάνο Ανεστόπουλο μας επιφύλαξε μία έξτρα έκπληξη με τη μορφή ενός νέου κομματιού που έγραψαν τα Διάφανα Κρίνα με τίτλο ''Ένας Σωρός Λευκά Φτερά'' όπου είναι αφιερωμένο στον Θάνο Ανεστόπουλο. Το συγκεκριμένο τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω στο video που ανέβασαν στο νέο επίσημο κανάλι της μπάντας στο youtube.


Μετά από αυτή την συναυλία τα μέλη του συγκροτήματος πήραν την απόφαση για την συνέχεια - επαναδραστηριοποίηση της μπάντας με την συμμετοχή του Παναγιώτη Μπερλή στα φωνητικά. Για την απόφασή τους αυτή δήλωσαν σε συνέντευξή τους στο www.rockap.gr τα εξής «Πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε. Ως οφείλαμε, απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική μας. Γιατί πολύ απλά, αυτή η τρελή σφαίρα εξακολουθεί να γυρίζει, περιστρέφοντας μαζί της, όλο αυτό το παράξενο και ωραίο παιχνίδι δίχως νόημα, που είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε δυσπιστία. Γιατί αυτή δεδομένων των συνθηκών, είναι ανθρώπινο – για κάποιους – να υπάρχει. Εμείς, θα αφήσουμε το ίδιο μας το έργο να μιλήσει. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως το έργο είναι αίτημα ζωής, πεισματική άρνηση κάθε συμβιβασμού με τον θάνατο».

Διάφανα Κρίνα_2017

Να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια και πλέον παράλληλα με το συγκρότημα ''Διάφανα Κρίνα'', ο Νίκος Μπάρδης συμμετέχει στο συγκρότημα ''The Athenian Phanerothyme Conspiracy'' παίζοντας τρομπέτα.

Το συγκρότημα ''Διάφανα Κρίνα'' ήταν και είναι ένα από τα επιδραστικότερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα. Συγκαταλέγονται στα κορυφαία γκρουπ όλων των εποχών της ελληνικής μουσικής σκηνής. Είναι το γκρουπ που άλλαξε όσο κανένα τον ήχο στην εγχώρια ροκ σκηνή.

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ - ελληνικό ροκ συγκρότημα



Δισκογραφία

ΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ / ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ (1994)
1. Λιώνοντας Μόνος
2. Κάτω απ’ το ηφαίστειο




ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΑΣ (1996)
1. Μέρες αργίας
2. Η γυναίκα που διάβαζε ποιήματα
3. Κλόουν την Τετάρτη την Κυριακή νεκρός
4. Ρίξτε τις καρδιές σας στα σκυλιά
5. Η γιορτή
6. Μίζερο φως
7. Όπως τα χιόνια
8. Δ.
9. Έγινε η απώλεια συνήθειά μας
10. Απέραντη θλιμμένη Ανταρκτική
11. Δίπλα σου σαν ... πάντα
12. Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα
13. Φαρμακωμένη
14. Τελευταία μέρα



ΚΑΤΙ ΣΑΡΑΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ (1998)
1. Μπλε χειμώνας
2. Justelene
3. Όλα αυτά που δεν θα δω
4. Βάλτε να πιούμε
5. Αγριο μέλι
6. Το βλέμμα σου σακάτεψε τη μοίρα μου
7. Κυριακή των Βαίων
8. Τα χρόνια μου ναυάγησαν στις ξέρες σου
9. Θέμεθλο
10. Κάτι σαράβαλες καρδιές
11. Καταρχήν



ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΛΑ ΗΡΘΑΝ ΑΡΓΑ (2000)
1. Ζωή σαν τη δικιά μου
2. Είναι που όλα ήρθαν αργά
3. Αν το βρεις
4. Ένας τρόπος να πεις αντίο





ΕΥΩΔΙΑΖΟΥΝ ΑΓΡΙΟΚΕΡΑΣΑ ΟΙ ΣΙΩΠΕΣ (2000)
1. Μικρές αλήθειες
2. Νύχτα
3. Η αγάπη είναι ένας σκύλος απ’ την κόλαση
4. Τα γλυκά απελπισμένα σου αντίο
5. Το σώμα αυτό είναι δειλό
6. Στο πλάι σου
7. Σ’ ένα όνειρο από χιόνι
8. Απ’ τ’ άπειρο σε σένα
9. Στιγμές
10. Θα πεθάνω ένα πένθιμο του φθινοπώρου δείλι



ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΤΟΠΟΣ / ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ (2001)
1. Καινούργιος τόπος
2. Κάτω απ’ το ηφαίστειο




Ό,ΤΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ (2003)
1. Μνήμες του Νερού
2. Διάφανα Κρίνα
3. Δις Τζούλια
4. El Hombre Solo
5. Σκισμένος Χαρταετός
6. Κάρμα
7. Ό,το Απόμεινε απ’ την Ευτυχία
8. Κάθε τι που Ανασαίνει
9. Τελευταίο Ποτό με το Διάβολο
10. Ένα Μέρος που Μπορείς να Κρυφτείς
11. Παράδεισος
12. Το Τραγούδι της Βάλιας και του Λύκου



Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΣΕ ΟΓΔΟΝΤΑ ΚΟΣΜΟΥΣ (2005)
1. Τρεμπλίνκα
2. Θα θελα να μουν εσύ
3. Η καρδιά κυνηγάει μονάχη
4. Στη ράχη του διαβόλου
5. Νότια του ανύπαρκτου βορρά
6. Βρέθηκα σ έναν πόλεμο
7. Μαμμούθ
8. Μπλε Ιγκουάνα
9. Κούσκο
10. Παρίσι
11. Ένα λεπτό κι είναι αύριο



Κι αν έσβησε σαν ίσκιος / Ένα σκιάχτρο που άρπαξε φωτιά (2008)
1. Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…
2. Ένα σκιάχτρο που άρπαξε φωτιά




ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΑΛΕΙ (2008)
1. Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…
2. Σε μια γη που ανατέλει
3. Κι η αγάπη πάλι θα καλεί
4. Στην Κόλαση βαθιά
5. Αντί για σένα
6. Αγνός
7. Κέρνα τους δαίμονες
8. Με ρωτούν οι χειμώνες
9. Παράξενα νέα από κάποιο άλλο άστρο
10. Μ’ ένα άδειο ποτήρι
11. Ένα σκιάχτρο που άρπαξε φωτιά
12. Τελευταίος σταθμός



ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΡΟΔΙΝΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ (2013)
1. Λιώνοντας Μόνος
2. Κάτω Απ' Το Ηφαίστειο
3. Μουχλαλούδα
4. Ζωη Σαν Τη Δικιά Μου
5. Είναι Που Όλα Ήρθαν Αργά
6. Αν Το Βρεις
7. Ένας Τρόπος Να Πεις Αντίο
8. Χρειάζομαι Μέρες
9. Γράψαμε Τραγούδια Που Μιλούσαν Για Τη Θλίψη
10. Θάνατος
11. Καινούριος Τόπος
12. Κάτω Απ' Το Ηφαίστειο
13. Ορχηστρικό




2 σχόλια: