Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΚΡΟΒΕΡ

Γκρόβερ - ελληνικό πανκ ροκ συγκρότημα

Το συγκρότημα ''Γκρόβερ'' δημιουργήθηκε το 1981 στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Η μουσική που παίζει το γκρουπ είναι ένα μείγμα Rock'N'Roll με πανκ ροκ. Ο στίχος που γράφουν τα τραγούδια τους είναι ελληνικός. Τον πρώτο χρόνο παίζανε μόνο διασκευές και μετά σιγά-σιγά αρχίσανε να γράφουνε δικά τους τραγούδια.

Ήταν στον πυρήνα των ροκ γκρουπ της Θεσσαλονίκης των αρχών της δεκαετίας του '80 μαζί με τους Γκούλαγκ (δες εδώ: ΓΚΟΥΛΑΓΚ), Εκτός Ελέγχου (δες εδώ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ), Πίσσα και Πούπουλα (δες εδώ: ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ) και Τρύπες (δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ). Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ''Γκρόβερ'' ήταν η εξής:
Παναγιώτης (Κρεμμύδας) Πέρτσινος - Φωνή,
Μιχάλης Πεζηκιανίδης - Κιθάρα,
Αποστόλης Πίσταλκας - Μπάσο,
Βασίλης Ραγτζής - Τύμπανα.


Τον Νοέμβριο του 1982 ηχογράφησαν το πρώτο τους demo σε κασέτα με κιθαρίστα τον Μίμη Μπούρμα (πρώην μέλος του γκρουπ ''Μωβ''), έναν από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής rock σκηνής, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 1985 σε ηλικία μόλις 24 χρονών, από τροχαίο δυστύχημα. Την θέση στην κιθάρα παίρνει ο Θανάσης Νικολαΐδης (πρώην μέλος του γκρουπ ''Yoghurt'').

Το 1984 συμμετέχουν στην θρυλική συλλογή ''Διατάραξη Κοινής Ησυχίας'' που κυκλοφόρησε από την Enigma Records. Στην συλλογή αυτή, εκτός από τους Γκρόβερ συμμετείχαν τα γκρουπ Αδιέξοδο, Ex Humans, Γενιά Του Χάους (δες εδώ: ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ), Panx Romana (Δες εδώ: PANX ROMANA) και Stress. Το γκρουπ Γκρόβερ συμμετείχε με τα τραγούδια ''Σ’ αυτή τη πόλη'' και ''Μονοτονία''. Αυτά τα δύο τραγούδια είναι τα πρώτα δισκογραφημένα τους. Η σύνθεση του γκρουπ σε αυτά είναι η παρακάτω:
Παναγιώτης Πέρτσινος - Φωνή,
Θανάσης Νικολαΐδης - Κιθάρα,
Αποστόλης Πίσταλκας - Μπάσο,
Βασίλης Ραγτζής - Τύμπανα.

VA Διατάραξη Κοινής Ησυχίας 1984

Το 1985 το μπάσο και τα φωνητικά αναλαμβάνει ο Αποστόλης Δαδάτσης, τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος ''Εκτός Ελέγχου'' και το 1987 έρχεται ο κιθαρίστας Τσέλιος Στέλιος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σχήμα είχε οργανώσει 3 τριήμερα συναυλιών στη Θεσαλλονίκη το 1982, 1983 και 1985 όπου είχαν συμμετέχει πολλά underground σχήματα της εποχής όπως: Γενιά του χάους, Mushrooms (δες εδώ: THE MUSHROOMS), Εκτός Ελέγχου, Μώβ, Τρύπες, Λευκή Συμφωνία (δες εδώ: ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ), Νικόλας Άσιμος (δες εδώ: ΑΣΙΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ) και πολλοί άλλοι.


Στις 22 Ιουνίου του 1986 παίξανε live στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης μαζί με τους ''Γενιά Του Χάους'', ''Moot Point'' και τους ''Εκτός Ελέγχου''.

Τον Ιούνιο του 1987 συμμετείχαν στο τριήμερο φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη μαζί με σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα πανκ και ροκ συγκροτήματα της εποχής.


Από το 1987 έως το 1993 ακολουθεί μία μεγάλη περίοδος με πολλές ανακατατάξεις μελών. Χρήστος Σομέτης (πλήκτρα), Κώστας Καραγιάννης (σαξόφωνο), Αποστόλης Πίσταλκας (μπάσο), Τάκης Μπόζογλου (μετέπειτα μέλος του γκρουπ ''Ελληνιστάν'') (κιθάρα), Δημήτρης Στυλιανίδης (μπάσο).

Στις αρχές δεκαετίας της δεκαετίας του ‘90 ήρθε στο γκρουπ ο Λάζαρος Πλιάμπας και ο Στέλιος Τσέλιος, που παίζουνε μαζί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Ο Λάζαρος Πλιάμπας θα διατελέσει μετέπειτα μέλος του συγκροτήματος ''Ροδάμα'' (δες εδώ: ΡΟΔΑΜΑ).

Όλες αυτές οι αλλαγές στην σύνθεση της μπάντας για σχεδόν μια πενταετία γινόταν λόγω του στρατιωτικών υποχρεώσεων και διαφόρων δουλειών από τα μέλη του.

Το 1992 συμμετέχουν στην συλλογή με τίτλο ''Rock Propaganda'' που κυκλοφόρησε από την Cactus Records με το τραγούδι ''Κίνδυνος''. Επίσης εκείνη την περίοδο (1991 και 1992) συμμετείχαν και στις κασετοσυλλογές της ραδιοφωνικής εκπομπής Ράδιο Ουτοπία.

Στο τέλος του 1993 οι Γκρόβερ σταθεροποιούν την σύνθεσή τους, που αποδεικνύεται η πιο μακροχρόνια στην ιστορία του γκρουπ, περνώντας σε μία άλλη εποχή μουσικά και δημιουργικά με τους:
Παναγιώτη Περτσίνο - Φωνή,
Τάκη Μπόζογλου - Κιθάρα,
Τσέλιο Στέλιο - Κιθάρα,
Δημήτρη Στυλιανίδη - Μπάσο,
Λάζαρο Πλιάμπα - Τύμπανα.


Το 1994 κυκλοφορούν από την ''Lazy Dod Records'' το πρώτο ομώνυμο, ''Γκρόβερ'', δίσκο τους. Δηλαδή πάνω από 10 χρόνια από την δημιουργία τους. Ο πρώτος τους αυτός δίσκος κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου και περιείχε 11 τραγούδια. Ολόκληρο τον δίσκο μπορείτε να το ακούσετε εδώ: http://lazydogrecords.bandcamp.com/album/--15. Η ηχογράφηση του έγινε το διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 1994 στο Papas Studio. Οι στίχοι των τραγουδιών είχαν γραφεί από τον Πέρτσινο. Σε δύο τραγούδια του δίσκου συμμετέχει στα πλήκτρα ο Παναγιώτης Παπαχατζής. Μουσικά ο δίσκος κινήθηκε σε ιδιαίτερα δυναμικούς πανκ-ροκ ρυθμούς. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε και να δείτε τους Γκρόβερ στο τραγούδι ''Κενό'',το οποίο ξεχώρισε από τον πρώτο τους δίσκο.


Από τον δίσκο ''Γκρόβερ'' ξεχωρίζουν τραγούδια όπως το ''Λόγια Που Δε Λέγονται'', ''Κενό'', ''Μάτια Πλάνα'', καθώς και το ''Ιδανικοί Αυτόχειρες'' το οποίο είναι μελοποίηση του ποιήματος του Κώστα Καρυωτάκη, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου. Έκπληξη αποτελεί το τραγούδι ''Δε Μ' αρέσει Πια Ο Εαυτός Μου'' όπου τα φωνητικά είναι σε στυλ χιπ-χοπ.


Το 1994, το γκρουπ ''Γκρόβερ'' θα ανοίξουν την επεισοδιακή συναυλία που έδωσαν οι ''Τρύπες'' στον Λυκαβηττό στην Αθήνα.

Έως την άνοιξη του 1998 το γκρουπ βρισκόταν στην πιο δημιουργική φάση του με πολλά νέα τραγούδια και μουσικές που όμως δεν απεσόβησαν την διάλυσή του.

Και φτάνουμε στον Μάρτιο του 2005 που ύστερα από μία πρόσκληση φίλων να παίξουν support στους Zouds στο βιολογικό της Θεσσαλονίκης, έγινε μια σύμπραξη των Γκρόβερ με τους ''Εκτός Ελέγχου'', τα λεγόμενα αδελφά σωματεία!!! Και από τότε ξεκίνησε η επιστροφή των ''Γκρόβερ'' με πολλά Live μέχρι σήμερα, όπου παίζονταν στο σετ και τραγούδια των ''Εκτός Ελέγχου''.
Στα live αυτά συμμετείχαν οι εξής:  Παναγιώτης Πετσίνος (φωνή), Αποστόλης Δαδάτσης (φωνή, μπάσο, κιθάρες ''Εκτός Ελέγχου''), Γιάννης Κακογεωργίου (τύμπανα ''Εκτός Ελέγχου''), Τσέλιος Στέλιος (κιθάρες), Τάκης Πόζογλου (κιθάρες), Ξενοφών Γρέδης (κιθάρες, μπάσο, φωνές), Λάζαρος Πλιάμπας (τύμπανα), Θωμάς Πέτρου (πλήκτρα), Νίκος Ευθυμιάδης (μπάσο), Ηλίας Παπαδόπουλος (μπάσο).


Το 2006 ο Παναγιώτης Πέρτσινος και ο Στέλιος Τσέλιος συμμετείχαν στο δίσκο ''Αυτοί δε γελούνε ποτέ'' από το συγκρότημα ''Κεραίες'' (δες εδώ: ΚΕΡΑΙΕΣ).

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 παίξανε live στη συναυλία αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους και οικονομικής υποστήριξης των φυλακισθέντων στην πλατεία ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης.

Το 2010 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο ''Σκληρές Λέξεις'' σε ανεξάρτητη κυκλοφορία. Η κυκλοφορία αυτή ήταν σε μορφή cd και περιείχε 20 τραγούδια. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου είναι γραμμένα από το 1981 έως το 1991 που μέχρι τότε έμεναν θαμμένα σε κασέτες από πρόβες και συναυλίες ηχογραφήθηκαν επιτέλους το 2009. Ο δίσκος αποτελεί ουσιαστικά μια καταγραφή της πρώτης περιόδου του γκρουπ ''Γκρόβερ'' που μουσικά κινούνταν σε punk rock μονοπάτια.


Την Κυριακή 2 Μαΐου του 2010 παρουσιάσαν live τον δίσκο τους ''Σκληρές Λέξεις'' στο Block 33 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης την Παρασκευή 28 Μαΐου του 2010 παίξανε live στο B-Fest στην Σχολή καλών τεχνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 επανακυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου αυτή την φορά υπό την σκέπη της ''Labyrinth Of Thoughts Records'' και σε συνεργασία με την ''B-Otherside Records'' σε μια προσεγμένη έκδοση 310 αριθμημένων αντιτύπων. Μαζί με τον δίσκο βινυλίου περιέχεται δώρο και ένα 7ιντσο βινύλιο το οποίο περιλαμβάνει 4 κομμάτια! Τα 2 πρώτα είναι αυτά που δεν ήθελαν να στριμωχτούν στο βινύλιο και τα άλλα 2 είναι τα ιστορικά κομμάτια που συμπεριλήφθηκαν στην συλλογή ''Διατάραξη Κοινής Ησυχίας'' (''Μονοτονία'', ''Σ’αυτή τη πόλη''), παιγμένα αυτή τη φορά ζωντανά, στο ''Eightball club'' τον Μάϊο του 2010. Την παραγωγή επιμελήθηκε το ίδιο το συγκρότημα ενώ την ηχοληψία φρόντισαν οι ''γνωστοί άγνωστοι'' Τίτος Καργιωτάκης και Χρίστος Χαρμπίλας

Στις 23 Μαρτίου του 2012 συμμετείχαν στο ''The 80's Gathering''  που έγινε στο An Club στην Αθήνα. Μάλιστα στο μπάσο και στα φωνητικά ήταν ο Απόστολης Δαδάτσης, τραγουδιστής των ''Εκτός Ελέγχου'' αλλά και χρόνια περιστασιακό μέλος του γκρουπ ''Γκρόβερ'', καθώς οι ''Εκτός Ελέγχου'' και ''Γκρόβερ'' είναι τα λεγόμενα ''Αδελφά σωματεία''.


Αυτό το live ήταν μια συνεύρεση πολλών παλιών μουσικών και σχημάτων της ελληνικής πανκ ροκ σκηνής της δεκαετίας του '80.


Το 2013 κυκλοφόρησε ο δίσκος τους με τίτλο ''Γέννημα Θρέμμα'' από την Wipe Out Rec, σε συνεργασία με την Labyrinth of thoughts και διανομή από την B-otherSide records, σε 500 αριθμημένα αντίτυπα. Τα πρώτα 250 σε λευκό βινύλιο, τα υπόλοιπα σε μαύρο. Όλη η έκδοση θα συνοδεύεται από cdr. Όλα τα τραγούδια αυτού του  άλμπουμ είναι παλιότερες συνθέσεις οι οποίες γράφτηκαν την περίοδο 1994-98 αλλά δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ μέχρι τότε. Όπως έχουν δηλώσει σε συνέντευξή τους για τον δίσκο ''Γέννημα Θρέμμα'': «Μετά την επανασύνδεση του γκρουπ το 2005, θέλαμε να αποκαταστήσουμε δισκογραφικά όλο το υλικό μας, οπότε το κάναμε με χαρά, ήταν πολύ ευχάριστη εμπειρία». Στο Γέννημα Θρέμμα τα τραγούδια κινούνται σε πιο καθαρόαιμες rock φόρμες, που χαρακτηρίζουν τη στροφή του γκρουπ στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Από τον δίσκο ''Γέννημα Θρέμμα'' μπορείτε αν δείτε ένα βίντεο που φτιάχτηκε για το τραγούδι των Γκρόβερ με τίτλο ''Η Πόρτα Της Ζεστασιάς''.


Μετά την κυκλοφορία του δίσκου δώσανε μια σειρά από live για την παρουσίαση του. Στις 23/3 παίξανε στο Αν Club, στις 24/3 στα Τρίκαλα στην κεντρική πλατεία, στις 29/3 στην Θεσσαλονίκη στο 8Ball Club, στις 30/3 στην Ηγουμενίτσα στο Σταυροδρόμι, στις 31/3 στην Καστοριά στο Blue Note, στις 2/5 στη Λάρισα στο Stage.

Γκρόβερ - live @ an club 2013

Στις 5 Απριλίου του 2013 συμμετείχαν στην μεγάλη συναυλία που έγινε στο Ιβανώφειο για την οικονομική στήριξη του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Τον Μάιο τις ίδιας χρονιάς παίξανε σε ένα ακόμα B-Fest που έγινε αυτή τη φορά στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου στην Αθήνα.

Στο τέλος του 2013 έφυγε από την ζωή ο Βασίλης Ραγτζής ο οποίος έπαιζε τύμπανα στα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος ''Γκρόβερ''.

Το Σάββατο 17 Μαΐου του 2014 παίξανε live στο Μικρόπολις και στις 3 Ιουλίου του 2014 παίξανε live στο Silver Dollar στην Θεσσαλονίκη με είσοδο ελεύθερη.

Το συγκρότημα ''Γκρόβερ'' είναι πλέον ένα από τα ιστορικότερα γκρουπ στον χώρο του ελληνικού πανκ - ροκ. Με ιστορία σχεδόν πάνω από 35 χρόνων στην ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή και με τραγούδια σταθμούς όπως το τραγούδι ''Σ’ αυτή τη πόλη''. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες live εμφανίσεις τις περισσότερες φορές σε αυτοδιοργανομένους χώρους καθώς και σε καταλήψεις.

Γκρόβερ - greek punk rock band


Δισκογραφία

ΓΚΡΟΒΕΡ (1994)
A1. Λόγια Που Δε Λέγονται
A2. Κενό
A3. Τραβεστί
A4. Τζαζάκι
A5. Μάτια Πλάνα
B1. Μικρό Μου Χαρτονάκι
B2. Το Παιχνίδι
B3. Δε Μ' αρέσει Πια Ο Εαυτός Μου
B4. Ιδανικοί Αυτόχειρες
B5. Πατσάς
B6. Ο Τρελός Του Χωριού




ΣΚΛΗΡΕΣ ΛΕΞΕΙΣ (2011)
LP
A1. Συστήματα
A2. Στίγμα
A3. Αίμα Και Σπέρμα
A4. Ζωζώ
A5. Ο Σαλταπήδας
A6. Σκληρές Λέξεις
A7. Γιατί
A8. Όταν Σβήνουν Τ' Άστρα
A9. Μαύρα Σπόρια
B1. Ρουφιάνοι
B2. Όσα Χρόνια Κι Αν Περάσουν
B3. Λιμάνι
B4. Ουίσκυ Για Μένα
B5. Αλίκη
B6. Κίνδυνος
B7. Μοναξιά
B8. Βολτίτσα
7"
C1. Μετανιωμένος
C2. Ρόζα
Bonus (Live Eightball Club 13/5/2010) 
D1. Μονοτονία
D2. Σ' Αυτή Τη Πόλη






ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΜΑ (2013)
LP
A1. Τίποτα Δεν Θ' Αλλάξει
A2. Φόνισσα Τύχη
A3. Γέννημα Θρέμμα
A4. Ξανά
A5. Ο Νικητής
A6. Κατακτητές Του Θέρους
B1. Φαντασία
B2. Η Πόρτα Της Ζεστασιάς
B3. Εμείς
B4. Ψέματα Σου Λένε
B5. Μια Σταλιά Η Θεσσαλονίκη
CD
1. Τίποτα Δεν Θ' Αλλάξει
2. Φόνισσα Τύχη
3. Γέννημα Θρέμμα
4. Ξανά
5. Ο Νικητής
6. Κατακτητές Του Θέρους
7. Φαντασία
8. Η Πόρτα Της Ζεστασιάς
9. Εμείς
10. Ψέματα Σου Λένε
11. Μια Σταλιά Η Θεσσαλονίκη








1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ωραία ανάρτηση.Θα θέλαμε αν είναι εύκολο να έχουμε το βιογραφικό αυτό ως αρχείο..Αν μπορείτε να μας το στείλετε στο mail hantavas@hotmail.com...Ευχαριστούμε,Γκρόβερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή