Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ

Ενδελέχεια

Το συγκρότημα ''Ενδελέχεια'' ήταν ένα από τα πιο γνωστά ελληνόφωνα αθηναϊκά ροκ συγκροτήματα και ένα από αυτά που πρόσθεσαν ένα ακόμα λιθαράκι στην ελληνική ροκ σκηνή. Το όνομά τους σύμφωνα με τα λεξικά σημαίνει συνεχής φροντίδα και επιμέλεια.
Με ένα εντελώς προσωπικό ήχο και ύφος, καθιερώθηκαν στην ελληνική ροκ σκηνή. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια το συγκρότημα ''Ενδελέχεια'', με συνεχή παρουσία στα δισκογραφικά και συναυλιακά δρώμενα, έχουν κατακτήσει επάξια μία θέση στην ελίτ της ελληνόφωνης ροκ σκηνής.


Η αρχή για την δημιουργία της μπάντας ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Δημήτρης Μητσοτάκης και ο Δημήτρης Λεοντόπουλος, μαθητές γυμνασίου ακόμα, αποφασίζουν την δημιουργία ενός μουσικού συγκροτήματος.

Δημήτρης ΛεοντόπουλοςΔημήτρης Μητσοτάκης

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης έχει πει για αυτά τα πρώτα χρόνια:
"Η αλήθεια είναι πως πρώτα φτιάξαμε το συγκρότημα και μετά μάθαμε να παίζουμε! Οι πρόβες γίνονταν στην ταράτσα, στο πλυσταριό για την ακρίβεια, του σπιτιού του Λεοντόπουλου, στην Καλλιθέα. Τα όργανα που χρησιμοποιούσαμε τότε ήταν μία φτηνή κλασική κιθάρα και ντενεκέδες από λάδι. Αργότερα αγόρασα ένα σετ τύμπανα Premier του '58 στο οποίο και έμαθα να παίζω. Το σετ αυτό το διατηρώ ακόμα. To σχήμα εκείνο μετατράπηκε άρδην σε ηλεκτρικό όταν ο Λεοντόπουλος αγόρασε με αιματηρές οικονομίες μία ηλεκτρική eko του πεντοχίλιαρου και το φοβερό ενισχυτή "ekolena". Το δολοφονικό εκείνο σχήμα συμπλήρωσε σχεδόν με το ζόρι ένας άλλος συμμαθητής, ο Σωτήρης Λάντας - νυν ηχολήπτης- του οποίου το αποθημένο ήταν τα τύμπανα, όμως εμάς μας έλειπε μπασίστας και αναγκαστικά αγόρασε μπάσο! Λίγο αργότερα πέρασαν από αυτό το σχήμα διάφοροι φίλοι από την γειτονιά, κυρίως για πλήκτρα, κανείς όμως δεν άντεξε πάνω από ένα εξάμηνο. Τα ονόματα για την μπάντα εκείνη την περίοδο άλλαζαν σαν πουκάμισα (Αδέσμευτοι, Rainy Heroes, Candles, και άλλα τέτοια ευφάνταστα). Εκείνη την περίοδο ο στίχος ήταν σε απαράδεκτα αγγλικά επιπέδου δευτέρας κανονικής."

Αυτή η πρώτη μπάντα έληξε άδοξα στα μέσα της δεκαετίας του '80. Στην συνέχεια δημιουργείται ένα άλλο συγκρότημα με το όνομα ''Άρτεμις'' από τους Δημήτρη Μητσοτάκη (τύμπανα), Δημήτρης Λεοντόπουλος (φωνή), Γιώργο Κουλούρη (μπάσο), Φάνη Κινατίδη (κιθάρα) και τον Θανάση Σολούκο (πλήκτρα). Τότε γίνεται η πρώτη προσπάθεια, για να δημιουργήσουν τραγούδια με ελληνικό στίχο. Από το 1987 μέχρι το 1990 υπάρχει σιωπή, γύρω από ιστορία του συγκροτήματος, λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων.


Την περίοδο 1990 - 1991 συναντιούνται εκ νέου ο Μητσοτάκης, ο Κουλούρης, ο Κινατίδης, ο Λεοντόπουλος και ο Λάντας, όπου και υπάρχει η διάθεση για να ηχογραφήσουν κάποιο demo. Ο Σωτήρης Λάντας αποχωρεί πολύ σύντομα αφού δεν υπήρχε δυνατότητα για δύο μπάσα στο γκρουπ. Παίρνεται η απόφαση για δεύτερο κιθαρίστα. Ως δεύτερος κιθαρίστας στο γκρουπ έρχεται ο Αντώνης Δημητρίου, ο οποίος ήταν φίλος του Λεοντόπουλου. Κάπου το 1991 ήταν που το γκρουπ ονομάζεται "ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ",  όνομα που προέκυψε από μια κουβέντα που είχε ο Δημήτρης Μητσοτάκης με το φίλο του κοινωνιολόγο Βαγγέλη Κυριακό. Η "βάφτιση" έγινε σε ένα καφενείο των Εξαρχείων.


Γίνονται οι πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις, με αυτό το σχήμα, στο studio "Συν ένα". Ένα απ'τα τραγούδια εκείνης της περιόδου ('87 ΣΤ') ανοίγει τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος. Λίγο αργότερα αποχωρεί ο Κινατίδης και τη θέση του παίρνει ο Παναγιώτης Κατσιμάνης (κιθάρες, φωνητικά). Η σύνθεση των Ενδελέχεια σταθεροποιείται και ακολουθούν νέες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις στο ίδιο studio, με ηχολήπτη το Χρήστο Χατζηστάμου και με στόχο την δημιουργία ενός υλικού που θα αποτελούσε τα τραγούδια ενός, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μεγάλου σε διάρκεια δίσκου.
Την επόμενη χρονιά το γκρουπ γνωρίζεται με τον ηχολήπτη Λευτέρη Νεοκοσμίδη ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή 12 τραγουδιών στο studio 111. Το demo στέλνεται σε όλες σχεδόν τις δισκογραφικές εταιρείες και οι αρνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το φως ήρθε από μία κασσέτα που είχε δώσει ο Νεοκοσμίδης στον Ηλία Ασλάνογλου, που τότε δούλευε στην Eros music. Ο Στέλιος Φωτιάδης, διευθυντής της Eros πρότεινε τριετές συμβόλαιο για δύο δίσκους. Το υλικό ηχογραφήθηκε ξανά στο studio "Polysound", με την προσθήκη 6 νέων τραγουδιών και με ηχολήπτη το Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Η ηχογράφηση έγινε το φθινόπωρο του '94, και διήρκεσε 100 ώρες (σχεδόν οι μισές από εκείνες του demo).


Το 1994 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος των Ενδελέχεια με τίτλο ''Ενδελέχεια''. Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Eros Music σε μορφή βινυλίου και σε cd. Σε αυτόν τον δίσκο η σύνθεση του γκρουπ ήταν:
Γιώργος Κουλούρης - Μπάσσο
Δημήτρης Μητσοτάκης - Τύμπανα, Φωνητικά
Αντώνης Δημητρίου - Κιθάρα
Παναγιώτης Κατσιμάνης - Κιθάρα, Φωνητικά
Δημήτρης Λεοντόπουλος - Φωνή
Όλοι οι στίχοι των τραγουδιών έχουν γραφτεί από τον Δημήτρη Μητσοτάκη έκτος από  (tracks: 5, 12) όπου τους στίχους είχε γράψει ο Δημήτρης Λεοντόπουλος.


Το κομμάτι ''87 ΣΤ'' έγινε video clip, το γύρισμα του οποίου "διήρκησε 3 ώρες βαριά", με σκηνοθέτη τον Κλεόβουλο Ζαμίδη. Οι συναυλίες εκείνης της περιόδου ήταν ελάχιστες.


Το 1996 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος Ενδελέχεια με τίτλο ''Είναι Εδώ... Ό,τι Είναι Και Πιο Πέρα''. Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Eros Music σε μορφή βινυλίου και σε cd. Σε αυτόν τον δίσκο η σύνθεση του γκρουπ, παρέμεινε η ίδια με τον πρώτο δίσκο και ήταν:
Γιώργος Κουλούρης - Μπάσσο, Φωνητικά
Δημήτρης Μητσοτάκης - Τύμπανα, Κρουστά, Φωνητικά
Αντώνης Δημητρίου - Κιθάρες, Φωνητικά
Παναγιώτης Κατσιμάνης - Κιθάρα, Φωνητικά
Δημήτρης Λεοντόπουλος - Φωνή


Η ηχογράφηση του δίσκου ''Είναι Εδώ... Ό,τι Είναι Και Πιο Πέρα'' έγινε στο studio "Action" με ηχολήπτη το Γιώργο Αρχοντάκη το διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 1995.

Πλέον τo συγκρότημα αρχίζει να αποκτά ταυτότητα και τα τραγούδια του ακούγονται σε διάφορες εναλλακτικές-ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι η εποχή που το συγκρότημα παρουσιάζει τη δουλειά του σε ζωντανές εμφανίσεις, κυρίως σε μικρά club της Αθήνας και ορισμένων μεγάλων επαρχιακών πόλεων. Παράλληλα δουλεύεται το υλικό για τον επόμενο τους δίσκο.

Το φθινόπωρο του 1997 το γκρουπ ''Ενδελέχεια'' υπογράφουν συμβόλαιο με την ''Fm Records'' και ηχογραφείται ο δίσκος-ορόσημο "Βουτιά Από Ψηλά" με ηχολήπτη τον Αντρέα Βαϊτούδη στο studio Praxis. Τα τραγούδια "Βουτιά Από Ψηλά", "Διαμαντένια Προβλήτα", "Μικρές Χαρές ", αποκτούν μεγάλο playlist σε σχετικές με το είδος αλλά και άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές. Το ομώνυμο τραγούδι γυρίζεται video clip από τον Νίκο Χατζηαγγελή.


Ηχολήπτης εκείνης της περιόδου στις ζωντανές εμφανίσεις των Ενδελέχεια ήταν ο Κώστας Σαββίδης.


Το να αλλάζεις δισκογραφική άλλους τους βοηθάει κι άλλους τους χαντακώνει. Τους Ενδελέχεια όχι απλά τους βοήθησε, αλλά τους ανέβασε πιο πολύ από ποτέ η μετακίνηση από την εταιρεία ''Eros'' στην ''Fm Records'' και αυτό το έδειξε η κυκλοφορία του πραγματικά επικού δίσκου τους με τίτλο "Βουτιά από ψηλά".


Το 1998 ήταν η χρονιά όπου οι Ενδελέχεια γνωρίζουν μεγάλη συναυλιακή επιτυχία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στις 24 Μαρτίου του 1998 το γκρουπ ''Ενδελέχεια'' θα παίξει live στο club του Μύλου στην Θεσσαλονίκη μαζί με το γκρουπ "Ελληνιστάν" (δες εδώ: ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ) .

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των Ενδελέχεια στο Rock Wave Festival του '98. Εμφανίστηκαν την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στις 14 Ιουλίου του 1998 στην σκηνή που θα παίζανε live και ο Nick Cave, ο Moby, το γκρουπ ''Τρύπες'' (Δες εδώ: ΤΡΥΠΕΣ), το γκρουπ ''Ελληνιστάν'' και Cornershop.

Στις 30 Ιουλίου του 1998 είδα live, για πρώτη φορά, το συγκρότημα ''Ενδελέχεια'' μαζί με το συγκρότημα ''Βάλια Κάλντα'' στο στο μικρό Θέατρο Ισιαδάκι στην Λαμία.

Στις 16 Ιανουαρίου του 1999, λίγο καιρό πριν την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου τους, παίξανε live στην Υδρόγειο στην Θεσσαλονίκη.

Το Μάρτιο του 1999 κυκλοφορεί ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "Χάρτινες Σαΐτες". Περιέχει 11 τραγούδια απ' τα οποία γίνονται video clip τα - "Δεν Είμαι Αυτός Που Θες" (σκηνοθεσία Μάνος Καμπίτης), "Που Να Σε Βρω", "Να'ρθω Κι'Απόψε",  και το "Κατάδικος", όλα σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηαγγελής. Αυτά είναι μερικά από τα τραγούδια, τα οποία και ξεχώρισαν από τον δίσκο "Χάρτινες Σαΐτες", προσδίδοντας νέα δυναμική και ακροατήριο στο συγκρότημα.


Και σε αυτόν τον δίσκο τους στίχους έχει γράψει ο Δημήτρης Μητσοτάκης. Την μουσική έχει γράψει ο Δημήτρης Μητσοτάκης (tracks: 2, 4, 7, 8, 10, 11) και ο Παναγιώτης Κατσιμάνης (tracks: 1, 3, 5, 6, 9). Αν και το ευκολότερο πράγμα θα ήταν να επαναλάβουν τη φόρμουλα του ''Βουτιά Από Ψηλά'', το γκρουπ Ενδελέχεια δημιουργεί ένα αρκετά διαφορετικό album, που βασίζεται πολύ περισσότερο στη σκοτεινή ατμόσφαιρα και τους χαμηλούς τόνους. Ο δίσκος ''Χάρτινες Σαΐτες'' έδειξε πως οι Ενδελέχεια ήταν ένα συγκρότημα που μπορούσε να δημιουργεί εξαιρετικούς δίσκους χωρίς να χρειάζεται να μένει πιστό σε κάποια ''συνταγή επιτυχίας''.

Παρακάτω ένα αυτόγραφο από όταν τους είχα δει για δεύτερη φορά live στις 19 Νοεμβρίου 1999, στο ''Velvet Underground Club'' στην Λαμία..


Το Μάιο του 1999 αποχωρεί από το γκρουπ ο Αντώνης Δημητρίου και τη θέση του στις κιθάρες παίρνει ο Θανάσης Ταμπάκης, ο οποίος μέχρι πρώτινος ήταν μαθητής του Παναγιώτη Κατσιμάνη.

Αντώνης ΔημητρίουΘανάσης Ταμπάκης

Την ίδια εποχή αναλαμβάνει την ευθύνη του ήχου τους και στις ζωντανές εμφανίσεις ο Αντρέας Βαϊτούδης. Ο Αντρέας Βαϊτούδης ήταν ο ηχολήπτης τους στον δίσκο ''Βουτιά Από Ψηλά''.  Για εκείνη την περίοδο έχουν δηλώσει: "Αυτή είναι μία απ' τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του συγκροτήματος αφού μετά από ένα δύσκολο και γεμάτο συναυλίες καλοκαίρι, με τη νέα σύνθεση να προσπαθεί να συντονιστεί, έρχεται στην αρχή του Σεπτέμβρη (έπονταν 13 συναυλίες μέσα στο μήνα) μια νέα ατυχία αφού ο Κατσιμάνης σπάει το χέρι του και το γκρουπ μένει με ένα κιθαρίστα. Ο Βαϊτούδης κάνει ό,τι μπορεί φτιάχνοντας λούπες και ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στη ζωή του στη σκηνή, παρ' όλα αυτά όμως το πλήγμα ήταν μεγάλο".

Μέσα στην ίδια χρονιά (1999) κυκλοφορεί και η επανέκδοση των πρώτων δύο δίσκων του γκρουπ ''Ενδελέχεια'' σε μία συσκευασία, με τίτλο "Πρώτες Διαδρομές" από την Eros Music.


Toν Ιούλιο του 2000 παράλληλα με την προετοιμασία των τραγουδιών για ένα νέο δίσκο, κυκλοφορεί ένα cd single με τίτλο "Καθρέφτης". Η ηχογράφηση του έγινε στο studio Praxis με ηχολήπτη τον Βαϊτούδη. Είναι το πρώτο ελληνικό ροκ multimedia cd. Το cd περιέχει 3 τραγούδια εκ των οποίων δύο διασκευές και οπτικό υλικό από συνεντεύξεις-video του γκρουπ . Πρόκειται για τα τραγούδια "Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Δες εδώ: ΑΣΙΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ), και το "Στην Αρχή Του Τραγουδιού" του Νίκου Ξυδάκη και του Κ. Γουδή. Το τρίτο τραγούδι είναι το , "Θα Σ' Αντανακλώ" το οποίο είναι βασισμένο στο "I'll Be Your Mirror" των Lou Reed / Velvet Underground.

Τα τραγούδια "Μπαγάσας" και "Στην Αρχή Του Τραγουδιού" γίνονται video clip από τον σκηνοθέτη Θάνο Γκομόζια. Τα πλάνα για το video clip "Στην Αρχή Του Τραγουδιού" προέρχονται από ερασιτεχνικές λήψεις, φίλων του γκρουπ, που γυρίστηκαν κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιοδείας εκείνης της χρονιάς. Τα τραγούδια αυτού του single δεν περιέχονται σε καμία άλλη δουλειά του γκρουπ.


Από τον Οκτώβριο του 2000 μέχρι το Φλεβάρη του 2001, ηχογραφείται το άλμπουμ "Στα Σύνορα Της Μέρας" στο studio Praxis από τον Ανδρέα Βαϊτούδη. O δίσκος κυκλοφορεί το Μάρτιο του 2001 υπό μορφή διπλού δίσκου (audio cd & cd rom). Ο δίσκος περιέχει 14 τραγούδια και το cd rom ένα οπτικό υλικό διάρκειας 45 λεπτών (video clip-συνεντεύξεις-συναυλίες-studio ηχογραφήσεις-remix-στίχους-φωτογραφίες). Τα τραγούδια "Όλα Εδώ Γυρνάνε" και "Οι Νύχτες" γίνονται video clip από τους Κώστα Βαρναβόπουλο και Σίσσυ Σιαφάκα αντίστοιχα.


Από πλευράς ποικιλίας ακουσμάτων, ο δίσκος με τίτλο ''Στα Σύνορα Της Μέρας'' αποτελεί σίγουρα την πιο ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος ''Ενδελέχεια''.


Στο τραγούδι ''Αν Νοσταλγώ'', οι στίχοι είναι από το ποίημα του Κώστα Ουράνη (μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ: http://favorite-greek-poems.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html). Ξεχωρίζει επίσης το ''Τι Τραγούδι Να Σου Πω'', που έγραψε και τραγουδάει όχι ο τραγουδιστής των Ενδελέχεια αλλά ο Παναγιώτης Κατσιμάνης, και έγινε ευρέως γνωστό μερικά χρόνια μετά από την εκτέλεση του Γιάννη Κότσιρα.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2001 αποχωρεί από το γκρουπ ο Παναγιώτης Κατσιμάνης και επιστρέφει ο Αντώνης Δημητρίου. Το συγκρότημα πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 θα παίξουν live στην Πάτρα, στα παλιά σφαγεία, μαζί με το συγκρότημα Τα Ξύλινα Σπαθιά (δες εδώ: TΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ).
Το 2002 το συγκρότημα Ενδελέχεια συνεχίζει τις συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα.

Το 2003 κυκλοφορεί ο δίσκος τους με τίτλο "Μια Πεταλούδα Που Ξεφεύγει", το οποίο κυκλοφορεί από την FM Records. Η ηχογράφηση έγινε στο "Studio Names", με παραγωγό τον Χρυσόστομο Μουράτογλου και ηχολήπτη τον Πώλ Στεφανίδη. "Πρώτο και τελευταίο για εκείνη τη δουλειά video clip ήταν το τραγούδι (Κρίση Πανικού) το οποίο λογοκρίθηκε μερικώς και κυκλοφόρησε σε 2 εκδοχές, μία πρωινή και μία μεταμεσονύκτια!".

Από το 2004 την θέση του Θανάση Ταμπάκη παίρνει ο Ανδρέας Βαιτούδης, για χρόνια ηχολήπτης και φίλος του γκρουπ.


Τον Μάιο του 2005 κυκλοφορεί το album "Μέσα Μου Κρύβονται Άλλοι", και πάλι από την FM Records. Οι Ενδελέχεια έχουν δηλώσει για αυτόν τον δίσκο: "Η πιο άτυχη δουλειά, τη χαντάκωσε η εταιρία, δεν την έβρισκες πουθενά! Το ότι υπήρξαν άτομα που τραγουδούσαν το "Εδώ Μωρή Θα Λέγεσαι Μαρία" στις συναυλίες μας προξενούσε μεγάλη έκπληξη", και ''Λειτουργήσαμε χωρίς περιορισμούς και ταμπού. Προσπαθήσαμε -και νομίζουμε πετύχαμε- να αποδώσουμε τη διάθεση κάθε κομματιού με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο. Πιστεύουμε ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να παρουσιάσουμε αυτή την περίοδο . Η δουλειά αυτή εκφράζει απόλυτα αυτό που θέλαμε να δώσουμε στιχουργικά και συνθετικά και θεωρούμε πως θα εκπλήξει ευχάριστα τους παλιούς αλλά και τους νέους ακροατές μας.''. Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκε το ίδιο το συγκρότημα. Το εξώφυλλο όπως και το πρώτο video clip του τραγουδιού "Δεν Θέλω Να Θυμάμαι" ανέλαβε ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης.


Στο τραγούδι ''Ο Βράχος'' συμμετείχε και το συγκρότημα ''Ρόδες''. Τους στίχους και σε αυτόν τον δίσκο, έχει γράψει ο Δημήτρης Μητσοτάκης.
H σύνθεση των Ενδελέχεια σε αυτόν τον δίσκο είναι:
Δημήτρης Μητσοτάκης - Τύμπανα, φωνητικά, Κρουστά, Keyboards
Δημήτρης Λεοντόπουλος - Φωνή
Αντώνης Δημητρίου - Κιθάρες (ηλεκτρικές-ακουστικές), Φωνητικά
Ανδρέας Βαιτούδης - Πλήκτρα, Samples, Φωνητικά
Γιώργος Κουλούρης - Μπάσο


Από το 2005 έως το 2007 ήταν από τις δυσκολότερες εποχές για το συγκρότημα ''Ενδελέχεια'' λόγω της προσπάθειας του γκρουπ για αποδέσμευση από την FM rec. Μέσα στο 2007 κυκλοφορούν 2(!!!) "Best of Ενδελέχεια" τόσο από τη Sony BMG όσο και από την FM rec., ενώ το συγκρότημα έχει πλήρη άγνοια για αυτές τις κυκλοφορίες!

Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφορεί η τελευταία δισκογραφική δουλειά των Ενδελέχεια με τίτλο "Σ' ένα μεγάλο αύριο". Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε από τη Sony BMG. Από αυτόν τον δίσκο, video clip έγινε το τραγούδι "Κάτι τους δένει", σκηνοθετημένο από την ομάδα της "White room". Το εξώφυλλο είναι από το έργο του Γιώργου Τσεριώνη με τίτλο "Εurasia-Utopia". H σύνθεση του συγκροτήματος Ενδελέχεια σε αυτόν τον τελευταίο τους δίσκο είναι:
Δημήτρης Μητσοτάκης - Στίχοι, Τύμπανα, φωνητικά, Κρουστά, Keyboards
Δημήτρης Λεοντόπουλος - Φωνή
Αντώνης Δημητρίου - Κιθάρες (ηλεκτρικές-ακουστικές), Φωνητικά
Ανδρέας Βαιτούδης - Πλήκτρα, Samples, Φωνητικά
Γιώργος Κουλούρης - Μπάσο


Το γκρουπ πειραματίζεται με νέους ήχους και σύγχρονες μουσικές φόρμες, χωρίς όμως να χάνει το παραμικρό από τη μελωδικότητα και τη δυναμική των προηγούμενων δίσκων τους.
Πολλές και σημαντικές είναι οι συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών σε αυτό το album των Ενδελέχεια. O Σύριος τραγουδιστής Nabil Al Saeg τραγουδάει στ'αραβικά το τραγούδι ''Αμέρικα'' εξ'ημισείας με τον Λεοντόπουλο. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμμετέχει στο μελωδικό ''Μικρός που είσαι ουρανέ'', ο Στάθης Δρογώσης στο δυναμικό ''Όταν όλοι κοιμούνται'' και η Μάρθα Φριντζήλα κάνει την έκπληξη του album και τραγουδά το ''Υστερόγραφο''.
Ξεχωρίζει και η συμμετοχή των μουσικών:
Φώτη Σιώτα - Βιολί, βιόλα, βιολόλυρα
Ανέστη Ντάνη -Κοντραμπάσο
Γιώργου Μακρή - Γκάιντα


Για τις συνεργασίες με αυτούς του τραγουδιστές στον δίσκο ''Σ' ένα μεγάλο αύριο'' ο Δημήτρης Μητσοτάκης έχει πει: ''Τώρα, για τους «εμπορικούς καλλιτέχνες». Φαντάζομαι θα αναφέρεστε στον Ναμπίλ αλ Σάεγ, στη Μάρθα Φριντζήλα και στο Στάθη Δρογώση. Ναι, ίσως δεν έπρεπε να κάνουμε αυτό το λάθος, ίσως έπρεπε να το σκεφτούμε πιο καθαρά. Όπως και τη συμμετοχή του Λαυρέντη, αυτός είναι πολύ γνωστός, ρε γαμώτο, πιο γνωστός απ’ τους άλλους. Συμμετοχή κάρφωμα! Τι θα πουν τώρα για μας; Οι «Ενδελέχεια» δεν έχουν τίποτα να αποδείξουν πλέον σε κανένα. Αν και εφόσον οι συνεργασίες ήταν εκ του πονηρού θα γίνονταν 15 χρόνια πριν, τότε που η λέξη «ενδελέχεια» ήταν γνωστή μόνο σε φιλολόγους ή γλωσσολόγους. Τότε που το όνομά μας το μπέρδευαν ακόμα και τα ξαδέρφια μας και πολλοί πίστευαν πως «η ενδελέχεια» είναι μεταδοτική ασθένεια ή δερματικό εξάνθημα. Η συνεργασία προέκυψε γιατί θεωρήσαμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούσαν να πάνε τα συγκεκριμένα τραγούδια ένα βήμα παραπέρα στον τομέα της έκφρασης όπως και θεωρούμε ότι τελικά έγινε. Τελεία και παύλα.''


Τον Απρίλιο του 2009, μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην δισκογραφία, με ένα μήνυμα στη σελίδα τους στο Myspace το γκρουπ Ενδελέχεια ανακοίνωσε τη διάλυση του και είναι πλέον ένα από τα ιστορικά και σημαντικότερα συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής.

Η δήλωση του συγκροτήματος:
''Κλείνοντας έναν δημιουργικό, κατά την άποψή μας, 17ετή κύκλο ανακοινώνουμε το τέλος των ζωντανών εμφανίσεων και της ενεργούς δράσης του συγκροτήματος. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια.
ΑΠΡΙΛΗΣ 2009 ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ.''

Μετά το τέλος εποχής για το συγκρότημα ''Ενδελέχεια'' ο Δημήτρης Μητσοτάκης θα δημιουργήσει το γκρουπ ''Δημήτρης Μητσοτάκης Και Οι Ευδαίμονες'' όπου μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ. Αυτά είναι τα εξής:
  • Δημήτρης Μητσοτάκης Και Οι Ευδαίμονες (2010)
  • Ο Μπερντές (2012)
Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε ο δίσκος ''Κατρακύλες'' ο οποίος είναι συνεργασία του Δημήτρη Μητσοτάκη και του Γρηγόρη Κλιούμη, τραγουδιστή και συνθέτη του γκρουπ ''Υπόγεια Ρεύματα'' (δες εδώ: ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ). Οι στίχοι των 11 τραγουδιών αυτού του άλμπουμ είναι γραμμένοι από το Γενάρη του 2010 μέχρι τον Απρίλη του 2012. Ακολούθησε η μελοποίηση τους λίγο πριν να ξεκινήσει η ηχογράφηση τους αλλά και κατά τη διάρκειά αυτής. Ο δίσκος ''Κατρακύλες'' όπως δηλώνουν «είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης φιλίας αλλά και της τύχης που επέλεξε να γειτονεύουν οι ζωές κι οι ασχολίες μας από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα».



Δισκογραφία

ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ (1994)
1. 87 ΣΤ'
2. Της Μόδας Οπαδός
3. Δώσ' μου Ένα Ρόλο
4. Συμπέρασμα
5. Ενάντια Σε Κάθε Λογική
6. Άλογος-Παράλογος
7. Διαδρομές
8. Σα Δρόμος Βιαστικός
9. Μόνο Για Λίγο
10. Σκληρό Χαρτί
11. Αριστοτέλους 130
12. Πάντα Θ' Ακούγονται Οι Πενιές Μας




ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΑ (1996)
1. Είν’ Εδώ
2. 38,52
3. Πώς Να Πούμε Τώρα Άλλα Παραμύθια
4. Άκου Βλέπε Μίλα
5. Λόγια Κόψε
6. Υπάρχουν Λέξεις...
7. Το Τέρμα Τ' Ουρανού
8. Ώ Αυνάν!
9. Ο Διαρρήκτης
10. Το Κατακάθι
11. Ένοικοι
12. Ο Φόβος
ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ - Είναι Εδώ... Ό,τι Είναι Και Πιο Πέρα (front)

ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ - Είναι Εδώ... Ό,τι Είναι Και Πιο Πέρα (cd)

ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ - Είναι Εδώ... Ό,τι Είναι Και Πιο Πέρα (back)

ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ (1997)
1. Ο Έρωτας
2. Διαμαντένια Προβλήτα
3. Μικρές Χαρές
4. Κάντε Πέρα
5. "Πεζό" (Να Ψάχνουμε Προσέγγιση...)
6. Δανεικά
7. Βουτιά Από Ψηλά
8. Ζωές Παράλληλες
9. Η Φάρσα
10. Μισή Σελίδα Ενοχές
11. Έλα
12. "Πεζό" (...Κάτω Από Τις Κόρνες Των Οχημάτων...)
Ενδελέχεια ‎– Βουτιά Από Ψηλά _front

Ενδελέχεια ‎– Βουτιά Από Ψηλά _cd


Ενδελέχεια ‎– Βουτιά Από Ψηλά _back

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΪΤΕΣ (1999)
1. Κατάδικος
2. Είμαστε Εδώ
3. Να 'ρθώ Κι Απόψε
4. Μας Καθρεφτίζει Η Βροχή
5. Σπασμένη Γέφυρα
6. Δεν Είμαι Αυτός Που Θες
7. Κάτσε Στη Γωνιά Σου
8. Που Να Σε Βρώ
9. Στιγμές
10. Χάρτινες Σαΐτες
11. Κλωστές
Ενδελέχεια ‎– Χάρτινες Σαΐτες_front

Ενδελέχεια ‎– Χάρτινες Σαΐτες_cd

Ενδελέχεια ‎– Χάρτινες Σαΐτες_back

ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (1999)
1. 87 ΣΤ'
2. Της Μόδας Οπαδός
3. Δώσ' μου Ένα Ρόλο
4. Συμπέρασμα
5. Ενάντια Σε Κάθε Λογική
6. Άλογος-Παράλογος
7. Διαδρομές
8. Σα Δρόμος Βιαστικός
9. Μόνο Για Λίγο
10. Σκληρό Χαρτί
11. Αριστοτέλους 130
12. Πάντα Θ' Ακούγονται Οι Πενιές Μας
13. Είν’ Εδώ
14. 38,52
15. Πώς Να Πούμε Τώρα Άλλα Παραμύθια
16. Άκου Βλέπε Μίλα
17. Λόγια Κόψε
18. Υπάρχουν Λέξεις...
19. Το Τέρμα Τ' Ουρανού
20. Ώ Αυνάν!
21. Ο Διαρρήκτης
22. Το Κατακάθι
23. Ένοικοι
24. Ο Φόβος

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ (2000)
1. Μπαγάσας
2. Στην Αρχή Του Τραγουδιού
3. Θα Σ' Αντανακλώ
Video 1 Interview
Video 2 Δεν Είμαι Αυτός Που Θες (Video Clip)
Video 3 Να 'ρθώ Κι Απόψε (Video Clip)
Video 4 Χάρτινες Σαΐτες (Video Clip)



ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ (2001)
Audio CD
1.1 Δεν Σας Μιλώ Εγω
1.2 Οι Νύχτες
1.3 Να Καώ
1.4 Αν Νοσταλγώ
1.5 Κάποιος Με Βλέπει
1.6 Ο Τέλειος Πόνος
1.7 Με Την Αγάπη
1.8 Όλα Εδώ Γυρνάνε
1.9 Το Κορίτσι
1.10 Ο Ξένος
1.11 Τι Τραγούδι Να Σου Πω
1.12 Η Φωτογραφία
1.13 Φόνισσα Μάνα
1.14 Προσμονή
CD Rom
2.1 Να Καώ (Στο Studio)
2.2 Ο Ξενος (Στο Studio)
2.3 Προσμονή (Στο Studio)
2.4 Φόνισσα Μάνα
2.5 Που Να Σε Βρώ (Επί Σκηνής)
2.6 Διαμαντένια Προβλήτα (Επί Σκηνής)
2.7 Μπαγάσας (Επί Σκηνής)
2.8 Στην Αρχή Του Τραγουδιού (Επί Σκηνής)
2.9 Σκέψεις (Σκέψεις Καταθέσεις)
2.10 Στη Μιξη (Σκέψεις Καταθέσεις)
2.11 Καταθέσεις (Σκέψεις Καταθέσεις)



ΜΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΕΙ (2003)
1. Αν Είχε Δύο Ήλιους Τούτη Η Γη
2. Η Πεταλούδα
3. Μα Είν' Αργά
4. Κρίση Πανικού
5. Τα Λόγια
6. Δεν Υπάρχει Επιστροφή
7. Ο Δραπέτης
8. Ημερολόγιο
9. Φθινόπωρο
10. Ήσουν Εκεί
11. Του Αυγούστου Χαλάζι
12. Πες Μου



ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ (2005)
1. Δεν Θέλω Να Θυμάμαι
2. Εδώ Μωρή, Θα Λέγεσαι Μαρία
3. Παρασκευή
4. Το Αστικό
5. Πάντα Θα Φεύγω
6. Ο Έρωτας Που Ζήτησε Πολλά
7. Είμαι Ένα Λάθος
8. Και Έπεσε Στη Γη
9. Τα Τραγούδια Μου Είναι Κλέφτες
10. Μικρή Ιστορία
11. Ο Βράχος
12. Όταν Θα 'ρθεί Ξανά Το Καλοκαίρι



Σ' ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΡΙΟ (2008)
1 Αμέρικα
2 Κάτι Τους Δένει
3 Μικρός Που Είσαι Ουρανέ
4 Αξίζει Τον Κόπο
5 Όρκος
6 Σ' Ένα Μεγάλο Αύριο
7 Θυμάμαι Και Καλύτερες Μέρες
8 Όταν Όλοι Κοιμούνται
9 Ρίμες
10 Οι Αγάπες Δεν Είν' Απ' Ατσάλι
11 Εγώ Δεν Είμαι Άνεμος
12 Κανένας Δε Μπορεί
Bonus Track
13 Υστερόγραφο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου