Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

PANX ROMANA


Το γκρουπ ''Panx Romana'' είναι ένα ελληνικό πανκ-ροκ μουσικό συγκρότημα που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1982 στην Αθήνα. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από μια έξυπνη παραποίηση της λατινικής φράσης Pax Romana, που σημαίνει Ρωμαϊκή Ειρήνη.

Η πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος ''Panx Roman'' ήταν ο Frank Panx στη φωνή, ο Julio Panx όπου έπαιζε μπάσο και ο Woody Panx στην κιθάρα. Ο Frank πριν την ιδέα να δημιουργήσει το συγκρότημα Panx Romana ήταν μέλος του συγκροτήματος ''Stress''.


Στις 22 Νοεμβρίου 1982, λίγο καιρό μετά την δημιουργία του του, το γκρουπ ''Panx Romana'' εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορική σκηνή του ''Κύτταρο''. Ήταν η εποχή που η Αρετούσα των πανκ είχε κλείσει από τις δυνάμεις καταστολής υπό τον Αρκουδέα και η εμφάνιση των Panx Romana συνοδεύτηκε από μεγάλες ζημιές στο χώρο.

Panx Romana _ ΚΥΤΤΑΡΟ 1982

Το 1984 συμμετείχαν στην ιστορική punk συλλογή ''Διατάραξη Κοινής Ησυχίας''. Η συλλογή αυτή ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της εγχώριας πανκ σκηνής. Τα συγκροτήματα που συμμετείχαν ήταν τα Αδιέξοδο, Γενιά του Χάους (δες εδώ: ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ), Stress, Panx Romana, Ex-Humans και Γκρόβερ (δες εδώ: ΓΚΡΟΒΕΡ). Πλέον όλες αυτές οι μπάντες θεωρούνται ιστορικές στην ελληνική πανκ ροκ σκηνή.


Το συγκρότημα Panx Romana είχαν συμμετοχή με δύο τραγούδια, τα οποία ήταν το ''Έλληνες'' και το ''Αθήνα''.

Το 1985 έρχεται στο γκρουπ ο Δημήτρης Δημητράκας στα τύμπανα, ο οποίος ήταν πρώην drummer στους TVC, στους Schmetterling και στους Συμμορία. Έτσι και το γκρουπ ''Panx Romana'' παίρνει πλέον μια σταθερή σύνθεση.


Το 1987 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος Panx Romana. Ήταν ο δίσκος ''Παιδιά στα όπλα'' και κυκλοφόρησε από την Wipe Out Records. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι γραμμένοι από τον τραγουδιστή τους, τον Frank. Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Panx Romana'' στον πρώτο τους δίσκο ''Παιδιά στα όπλα'' ήταν:
Frank - Φωνή
Woody - Κιθάρα - Φωνητικά - Φυσαρμόνικα
Julio - Μπάσο
Dimitris D. - Τύμπανα - Φωνητικά


Κάθε δίσκος του συγκροτήματος ''Panx Romana'' συνοδεύεται από ένα τεύχος του "Κίτρινου Τύπου", του εντύπου των "Panx Romana" που δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη της ιδεολογίας τους, που όλα αυτά τα χρόνια τραγουδούν.
Υπάρχουν και δύο διασκευές σε αυτόν τον δίσκο, που είναι τα τραγούδια ''Μηχανικό Μωρό'' των Sex Pistols και το ''Κόμπλεξ'' των 999.


Ο δίσκος ''Παιδιά στα όπλα'' θεματικά στρεφόταν πάνω στο τρίπτυχο: Στρατός - Εξουσία - Απομόνωση και ήταν αφιερωμένος σ'όλους τους νέους που έχασαν τη ζωή τους στο στρατό. Ο Frank γράφει πολλά τραγούδια κατά της θητείας στον στρατό καθώς ήταν κατά των πιστεύων του, όπως και ο ίδιος δεν υπηρέτησε παρουσιάζοντας ένα ''τρελόχαρτο'' που τον έβγαλε από την δύσκολη θέση. Ο αδελφός του Νίκος αποφασίζει να υπηρετήσει τη θητεία του, θεωρώντας ότι οι αντιλήψεις του Frank είναι λάθος. Όμως, τι τραγική ειρωνεία της τύχης. Ο Νίκος, που βλέπει αυτό σαν σωστό, σκοτώνεται εκεί, στο στρατό, από έκρηξη νάρκης. Ο Frank αφιερώνει στον αδελφό του αυτόν τον πρώτο δίσκο των Panx Romana με τίτλο ''Παιδιά Στα Όπλα''.

Το 1988 συμμετείχαν στην συλλογή με τίτλο ''12 Raw Greek Groups'' που κυκλοφόρησε από την ''Wipe Out Records''. Το συγκρότημα  των Panx Romana συμμετείχαν με το τραγούδι ''Κύκνειο Άσμα'' που ήταν διασκευή πάνω σε ένα τραγούδι των Clash.


Το 1989 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του γκρουπ ''Panx Romana''. Πρόκειται για τον δίσκο ''Αντάρτες Πόλεων'' όπου κυκλοφόρησε και αυτός από την Wipe Out Records. Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Panx Romana'' σε αυτόν τον δεύτερό τους δίσκο ήταν:
Frank - Φωνή
Woody - Κιθάρα - Φωνητικά
Julio - Μπάσο - Φωνητικά
Dimitris D. - Τύμπανα - Κρουστά


Περιέχει και το 16σέλιδο έντυπο του Κίτρινου Τύπου. Εξαιρετική γραφιστική δουλειά ταιριαστή με το περιεχόμενο του δίσκου. Ο δίσκος ''Αντάρτες Πόλεων'' περιλαμβάνει 13 punk-ροκ τραγούδια (το ένα μάλιστα είναι διασκευή σε τραγούδι των Ramones).


Και αυτός ο δίσκος ακολουθούσε την ίδια ιδεολογική πορεία με τον πρώτο δίσκο των Pax Romana, εκφράζοντας εδώ την αγωνία και την ανησυχία τους για μια κοινωνική δικαιοσύνη.

Στις 19 Μαΐου του 1990 το γκρουπ ''Panx Romana'' θα συμμετέχει σε μια μεγάλη συναυλία που έγινε στην Γεωπονική Σχολή και συμμετείχαν τα συγκροτήματα ''The Last Drive'', Villa 21'' (δες εδώ: VILLA 21), ''South of No North'' (δες εδώ: SOUTH OF NO NORTH), ''Slow Motion'', ''In Trance 95'' και ''Deus Ex Machina''.


Το 1990 συμμετέχουν στην συλλογή με τίτλο ''Fragmenta...'' της Wipe Out Records όπου διανεμόταν με το 2° τεύχος του περιοδικού (fanzine) ''Στις Σκιές Του Β-23''.


Το συγκρότημα Panx Romana σε αυτήν την συλλογή συμμετείχαν με το τραγούδι "Συναγερμός". Είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια στην δισκογραφική πορεία της μπάντας.
Η σύνθεση του συγκροτήματος ήταν:
Frank - Φωνή
Woody - Κιθάρα - Φωνητικά
Julio - Κιθάρα - Φωνητικά 
Δημήτρης Ρωμανός - Μπάσο
Dimitris D. - Τύμπανα



Το 1993 κυκλοφορεί ο τρίτος δίσκος των Panx Romana. Ήταν ο δίσκος ''Σπάσε τη γραμμή'' όπου κυκλοφόρησε και αυτός από την Wipe Out Records. Η σύνθεση του συγκροτήματος Panx Romana  σε αυτόν τον τρίτο τους δίσκο ήταν:
Frank - Φωνή
Woody - Κιθάρα - Φωνητικά
Julio - Μπάσο - Φωνητικά
Dimitris D. - Τύμπανα


Τον Μάιο του 1993 ο Julio φεύγει από το γκρουπ των Panx Romana και την θέση του στο μπάσο παίρνει ο Λευτέρης Καγκελίδης από τους Mistery. Από τον συγκεκριμένο δίσκο κάνανε video clip το τραγούδι ''Birdy (Σαν Ελεύθερα Πουλιά)'', το οποίο τραγούδι βασίζεται στην ταινία ''Birdy'' του Alan Parker.


Επίσης στις 5,6 και 7 Μαΐου του 1993 ανοίξανε τις συναυλίες του συγκροτήματος Ramones στο Ρόδον, στην Αθήνα, ως support group. Ένα μοναδικό γεγονός για την μπάντα.


Το 1994 συμμετείχαν στην μυθική πλέον συλλογή της Wipe Out Records, με τίτλο''Tο Μαγικό Βοτάνι'', με δύο τραγούδια. Ήταν το ''Rock 'n' Roll στο Κρεβάτι'', το οποίο ήταν διασκευή από το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου και το δεύτερο τραγούδι ήταν το ''Birdy (Σαν Ελεύθερα Πουλιά)''.


Το 1996 κυκλοφορεί ένα mini cd. Ήταν το ''Διαγωγή Κοσμία'' όπου κυκλοφόρησε και αυτό από την Wipe Out Records. Η σύνθεση του συγκροτήματος σε αυτόν τον δίσκο ήταν:
Frank - Φωνή
Woody - Κιθάρα - Φωνητικά
Dimitris D. - Τύμπανα
Λευτέρης Καγκελίδης - Μπάσο


Την Παρασκευή 26 Ιουνίου του 1998 θα παίξουν live στο Rock Club στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το 1999 κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος των Panx Romana. Πρόκειται το ''Κράτος Κλειστόν'' όπου κυκλοφόρησε και αυτό από την Wipe Out Records. Η σύνθεση του συγκροτήματος ήταν:
Frank - Φωνή
Woody - Κιθάρες, Μπάσο, Φωνητικά
Dimitris D. - Τύμπανα, Κρουστά


Και σε αυτόν τον δίσκο περιέχεται ο Κίτρινος Τύπος που έχει διάφορα κείμενα και θέσεις του συγκροτήματος κατά του στρατού, ενάντια του ρατσισμού και κατά του πολέμου. Υπέρ της ειρήνης ανάμεσα στους ανθρώπους και στους λαούς και υπέρ της αλληλεγγύης.


Ο δίσκος ''Κράτος Κλειστόν'' ίσως είναι ο πιο ώριμος και δυνατός δίσκος του συγκροτήματος Panx Romana. Πολύ καλή ήταν επίσης και η παραγωγή του.

Τον Οκτώβριο του 1999, γυρίζει ο Julio στο συγκρότημα για μια σειρά συναυλιών, μέχρι το τέλος του 2000 με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου τους με τίτλο ''Κράτος Κλειστόν''.

Από τότε και για σχεδόν 7 χρόνια, σταματήσαν τις ζωντανές εμφανίσεις και ασχολήθηκε ο καθένας τους, με προσωπικά σχήματα και project, πειραματιζόμενοι πάνω σε άλλα είδη μουσικής, ή κάνοντας παραγωγές, βοηθώντας νέα συγκροτήματα.

Τον Φεβρουάριο του 2007 επανασυνδέθηκαν, μετά από μια παύση μερικών ετών με το αρχικό line-up. Εμφανίστηκαν ζωντανά σαν καλεσμένοι στη συναυλία ενός πολύ φιλικού τους συγκροτήματος, των Tsopana Rave, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2005 στο Ίλιον και σε εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου που έγινε με πρωτοβουλία ενός άλλου φίλου τους, του Θανάση Αλατά. Η συνέχεια δόθηκε στην Κόρινθο στις 24/2/2007 σε μια συναυλία υπέρ της κοινότητας ΝΟΣΤΟΣ. Το live που καθιέρωσε την  επανασύνδεσή τους, ήταν η συμμετοχή των Panx Romana στην Rock Συνάντηση στο Κιάτο στις 28 Ιουλίου του 2007.


Το συγκρότημα Panx Romana στις 7 Ιανουαρίου του 2012 παίξανε live στο An Club για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια παρουσίας τους στην Ελληνική πανκ ροκ σκηνή.


Το Σάββατο 11 Ιουλίου του 2015 το συγκρότημα Panx Romana επιστρέφει στην σκηνή. Θα παίξουν live στο θερινό σινεμά Ορφέας στην Άρτα και την συναυλία θα ανοίξει το γκρουπ ''Έρμα'' (δες εδώ: ΕΡΜΑ). Ουσιαστικά είναι η πρώτη live παρουσίαση του επερχόμενου νέου δίσκου τους.

Panx Romana (2015)

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 θα κυκλοφορήσει το πρώτο video clip των ''Panx Romana με τίτλο'' Παραμάνα'', από το επερχόμενο δίσκο τους. Το video clip του τραγουδιού "Παραμάνα" γυρίστηκε στο εργοστάσιο φάντασμα των Λιπασμάτων του Πειραιά, έναν εντυπωσιακά παρακμιακό χώρο, μεταφορικά όμοιο με το περιβάλλον της Ελλάδας της κρίσης. Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω, από το επίσημο κανάλι της μπάντας στο Youtube.


Το Σάββατο 14 Μαΐου του 2016 θα παίξουν live στο Stage στην Λάρισα όπου μεταξύ των άλλων θα παρουσιάσουν και το νέο, επερχόμενο, τους δίσκο.

Το καλοκαίρι του 2016 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος ''Pax Americana''. Η κυκλοφορία του θα γίνει σε 2πλό δίσκο βινυλίου αλλά και σε cd. Και σε αυτή την κυκλοφορία του γκρουπ Panx Romana περιλαμβάνεται η έκδοση του εξαιρετικού ''Κίτρινου Τύπου'' με ένα πανέξυπνο εξώφυλλο και με τα γραφιστικά να είναι ακόμα πιο συναρπαστικά.


Ο ήχος του δίσκου ''Pax Americana'' γνώριμος και αγαπημένος όπου το αρχέγονο punk/rock ‘n roll συναντά τoν heavy και garage δυναμισμό και reggae/ska ρυθμούς. Ολόκληρο τον δίσκο του γκρουπ Panx Romana με τίτλο "Pax Americana" μπορείτε να τον ακούσετε στο επίσημο κανάλι της μπάντας στο Youtube παρακάτω:


Το γκρουπ Panx Roman θα παρουσιάσουν τον δίσκο τους ''Pax Americana'' στο ιστορικό Κύτταρο το Σαββάτο 21 Ιανουαρίου του 2016, μαζί με την βοήθεια αδελφών καλλιτεχνών.


Το μήνυμα που περνούν οι Panx Romana για ανθρωπιά, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, αγάπη παραμένει επίκαιρο και ζωντανό και όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους: «Όλα τα χρώματα είναι όμορφα, ζωντανά, ανεξίτηλα σαν μελάνια ουρανού που γράφουν σε καρδιές αρχές κι όχι νόμους σκαμμένους με φόβο σαν σε άκαμπτη πέτρα και σε μυαλά με λιγοστό IQ».


Οι ''Panx Romana'' είναι ένα ιστορικό συγκρότημα που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Punk Rock σκηνή της Ελλάδας. Δηλώνουν πολίτες του κόσμου κι όχι πολίτες μιας τυχαίας γεωγραφικής τοποθεσίας, με όνειρα για παγκόσμια ειρήνη σε μια γη δίχως σύνορα και βία. Οι θέσεις τους είναι εναντίον σε κάθε είδους ναρκωτικών, ρατσισμού και εθνικισμού. Μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα τους εδώ: http://panx.gr/.



Δισκογραφία


ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ (1987)
1. Έλληνες
2. Σκηνοθέτες Βίας
3. Μηχανικό Μωρό
4. Στο Λυκόφως Ενός Νέου Συστήματος
5. Κόμπλεξ
6. Νάυλον
7. Ανώνυμοι Ήρωες Επώνυμα Μνημεία
8. Παιδιά Στα Όπλα
9. Κλόουν
10. Χειμώνας Για Πάντα
11. Αντιρρησίες Συνείδησης
12. Ζω Στο Φόβο
13. Υπόδικος Των Τοίχων


ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ (1989)
1. Rock'n'Roll Βοήθειες
2. Ράδιο Κατάληψη
3. Μηδέν Χλμ. Από Την Κόλαση (Αθήνα)
4. Η Πόλη Δεν Κοιμάται Ποτέ
5. Διακοπές Στο Χακί
6. Παρακράτος Της Σιωπής
7. Τιεν Ανμέν (Πλατεία Της Ουράνιας Γαλήνης)
8. Αντάρτες Πόλεων
9. Καταστολή Στο Περιθώριο
10. Χάρτινη Πόλη
11. Το Γράμμα
12. Στο Ρυθμό Της Κυβέρνησης
13. Το Μυστικό Πάρτυ



NEONAZIS STOPPEN-ΡΟΔΟΝ LIVE (1992)
A1. Διακοπές Στο Χακί
A2. Καταστολή Στο Περιθώριο
A3. Κλόουν
A4. Ράδιο Κατάληψη
A5. Αντάρτες Πόλεων
A6. Στο Λυκόφως Ενός Νέου Συστήματος
A7. Παιδιά Στα Όπλα
A8. Σπάσε Τη Γραμμή
A9. Κάν'το Σωστά
A10. Το Γράμμα
A11. Αντιρρησίες Συνείδησης
B1. Παρακράτος Της Σιωπής
B2. Rock'n'Roll Βοήθειες
B3. Μηδέν Χλμ. Από Την Κόλαση (Αθήνα)
B4. Έλληνες
B5. Συναγερμός
B6. Κύκνειο Άσμα
B7. [Interviews]

ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ (1993)
1. Σπάσε Τη Γραμμή
2. Ξαφνική Βροχή
3. Birdy (Σαν Ελεύθερα Πουλιά)
4. Κάν'το Σωστά
5. Ισορροπία Τρόμου
6. Το Τραγούδι Του Ποταμου
7. Συναγερμός
8. Τα Παιδιά Του Κρόνου
9. Εξέλιξη
10. Νοιώσε Τον Χρόνο
11. Εραστές Της Εξουσίας
12. The War Is Over
13. Σκουπιδότοποι Ονείρων




NAZIS RAUS-LIVE (1994)
1. Συναγερμός
2. Διακοπές Στο Χακί
3. Το Τραγούδι Του Ποταμού
4. Ξαφνική Βροχη
5. Σαν Ελεύθερα πουλιά (Birdy)
6. Rock'n'Roll Βοήθειες
7. Αντάρτες Πόλεων
8. Καταστολή Στο Περιθώριο
9. Μηδέν Χλμ. Από Την Κόλαση (Αθήνα)
10 .Κύκνειο Άσμα (Studio 1988)
11. Ραδιοφωνική εκπομπή 1
12. Σπάσε Τη Γραμμή
13. Έλληνες
14. Κλόουν
15. Ράδιο Κατάληψη
16. Στο Λυκαυγές Ενός Νέου Συστήματος
17. Παιδιά Στα Όπλα
18. Κάν'το Σωστά
19. Ραδιοφωνική εκπομπή 2
20. Το Γράμμα
21. Ι5-Αντιρρησίες Συνείδησης
22. Ραδιοφωνική εκπομπή 3
23. Παρακράτος Της Σιωπής
24. Should I Stay Or Should I Go (live 1987)


ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΟΣΜΙΑ (1996)
1. Οίκος Πορνείας
2. Ζήσε Το Ψέμα
3. Πάρτυ Κωφαλάλων
4. The Wall



ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΝ (1999)
1. Virus 100
2. Νεκρόπολις
3. Κράτος Κλειστόν
4. Το Γράμμα
5. Άγονη Γραμμή
6. Ανατόπια
7. Ζορμπάς The Punk
8. Χιονάνθρωποι
9. Άσυλο Ονείρων
10. Εν Πλω
11. Διαγωγή Κοσμία
12. Νέρωνες Στην Εξουσία
13. Άσπρο-μαύρο
14 .Ε300




PAX AMERICANA (2016)
A1. Παραμάνα
A2. Peter Panx
A3. 3 Ακόρντα Φτάνουν
A4. Μαύρη Ανεμώνα
A5. Δρομολόγια της Τρέλας
A6. Το Νερό της Ζωής
A7. Pax Americana
B1. Ξύλο Βασανισμού
B2. Αγάπη Σαν Φοράς
B3. 35 Άνω
B4. Κοινόπολη
B5. Τα Παιδιά της Πιάτσας
B6. Στη Συχνότητα Μηδέν
B7. Απ' Τα Κάγκελα Βγαλμένοι
B8. Asylum Seekers Ska
Panx Romana ‎– Pax Americana_front

Panx Romana ‎– Pax Americana_vinyl 1

Panx Romana ‎– Pax Americana_vinyl 2

Panx Romana ‎– Pax Americana_back

2 σχόλια: