Το νέο blogspot για το elliniko-greek-rock!!!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ROCK!!! ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΟΚ ΣΚΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Υπόγεια Ρεύματα_logo

Το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' σχηματίστηκαν το 1992 στην Αθήνα. Είναι από τα μακροβιότερα συγκροτήματα στον χώρο του ελληνικού ροκ. Η αρχή είχε γίνει όταν είχαν νοικιάσει έναν χώρο στου Ψυρρή, για να κάνουν άνετα τις πρόβες τους και να ηχογραφήσουν μία demo κασέτα με δικά τους τραγούδια. Το πρώτο τους live έγινε στο ''Μετρό'' στου Γκύζη.

Το φθινόπωρο του 1994 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος σε βινύλιο και σε cd, με τίτλο "Ο μάγος κοιτάζει την πόλη", από την εταιρεία "Έβδομη Διάσταση". Τα μέλη του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα'' σε αυτόν τον δίσκο ήταν:
Κώστας Κοντοβάς - Πλήκτρα
Γρηγόρης Κλιούμης - Κιθάρα και Φωνή
Γιάννης Κυριακός - Μπάσο
Δημήτρης Αργύρης - Κιθάρα
Παναγιώτης Μεταλληνός - Τύμπανα
Στην σύνθεση του γκρουπ προστίθεται ο Μάρκος Τσατσούλης στο φλάουτο και στα φωνητικά.
Μεγάλη επιτυχία από τον δίσκο αυτό, έγινε το τραγούδι ''Μ' αρέσει να μη λέω πολλά'' που είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία τους, όπου και τους έκανε αμέσως γνωστούς στο ευρύ κοινό. Επίσης δύο τραγούδια τους ήταν μελοποίηση ποιημάτων. Πρόκειται για το τραγούδι το ''Ανδρείκελα'' σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://favorite-greek-poems.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html) και το ''Βροχή'' σε ποίηση Χ.Λ. Μπόρχες.

Υπόγεια Ρεύματα (ελληνικό ροκ συγκρότημα)

Η επιτυχία αυτού του δίσκου ήταν κάτι παραπάνω από την αναμενόμενη. Ορισμένα προβλήματα όμως με την εταιρεία τους (Έβδομη Διάσταση), που κυκλοφόρησε τον πρώτο τους δίσκο, είχε ως αποτέλεσμα, ο δίσκος να σταματήσει να κυκλοφορεί μέχρι πρότινος. Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκο το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' υπογράφει συμβόλαιο με την "FM Records".

Το 1995 κυκλοφορεί ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα με τίτλο "Παραλογές", όπου περιείχε 11 καινούργια τραγούδια. Και ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε σε βινύλιο και σε cd, αλλά αυτή τη φορά από την εταιρεία "FM Records". Στον δίσκο ''Παραλογές'' θα μελοποιήσουν πάλι ένα ποίημα. Ήταν το τραγούδι ''Ο Όρθρος Των Ψυχών'' σε ποίηση του Ι. Γρυπάρη. Τα μέλη του συγκροτήματος σε αυτόν τον δεύτερό τους δίσκο ήταν:
Κώστας Κοντοβάς - Πλήκτρα, Πιάνο
Γρηγόρης Κλιούμης - Φωνή, Κιθάρες
Γιάννης Κυριακός - Ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά
Δημήτρης Αργύρης - Κιθάρες
Παναγιώτης Μεταλληνός - Τύμπανα, Κρουστά
Μάρκος Τσατσούλης - Φλάουτο, Φωνητικά, Κρουστά


Από τον δεύτερο τους δίσκο το τραγούδι ''Σαν Έρημα Καράβια'' θα γίνει video clip μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Το καλοκαίρι του 1996 προστίθεται στο συγκρότημα ως ντράμερ ο Βασίλης Κούσης (αδιάσπαστο μέλος της παρέας πολύ πριν), εξαιτίας μιας ασθένειας του Παναγιώτη Μεταλληνού και έτσι μετά την ανάρρωσή του, το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' συνέχισε με δύο ντράμερ! Έτσι τα μέλη του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα'' έγιναν επτά. Τα ''Υπόγεια Ρεύματα'' συνεχίζουν τις live εμφανίσεις τους όλο το καλοκαίρι του 1996. Η συναυλία που δώσανε στο ''Θέατρο Βράχων - Μελίνα Μερκούρη'' ηχογραφήθηκε για να κυκλοφορήσει σε ένα live δίσκο. 

Τον Νοέμβριο του 1996 θα κυκλοφορήσει η τρίτη τους δισκογραφική δουλειά (αυτή τη φορά live). Ήταν o δίσκος ''Live Στο Θέατρο Βράχων'' που κυκλοφόρησε από την ''FM Records''. Αυτός ο δίσκος είναι μία καταγραφή της συναυλίας τους που έγινε στις 8 Ιουλίου του 1996 με τραγούδια από τους δύο πρώτους δίσκους τους καθώς και δύο ανέκδοτα τραγούδια. Μαζί με το βινύλιο υπήρχε και ένα 7'' βινύλιο με δύο studio ηχογραφήσεις. Στην έκδοση του cd υπήρχαν δύο τραγούδια παραπάνω. Αυτός ο δίσκος βγήκε κυρίως γιατί τα τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο που δεν μπορούσαν να βρεθούνε, μετά το κλείσιμο της εταιρείας ''Έβδομη Διάσταση'', και ο πρώτο τους δίσκος, με τίτλο ''Ο Μάγος Κοιτάζει Την Πόλη'' είχε γίνει σπάνιος. Έτσι υπήρξε η ιδέα για αυτόν τον live δίσκο από την εταιρεία τους.


Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του live δίσκου τους, ο Βασίλης Κούσης σκοτώνεται σε τροχαίο, γεγονός που συγκλόνισε το συγκρότημα. Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός υπήρξε μία περίοδος αλλαγών στο συγκρότημα. Αποχωρούν ο Κώστας Κοντοβάς και ο Γιάννης Κυριακός και έρχεται ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και μετά από έξι μήνες ο Κώστας Παρίσσης ο οποίος ήταν ο ηχολήπτης του γκρουπ. Η σύνθεση του συγκροτήματος αλλάζει δραματικά, ο ήχος και το δέσιμο έχουν χαθεί και οι εντατικές πρόβες είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν. Κατάφεραν, όμως, το Μάιο του 1997 να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συναυλία μετά το τραγικό αυτό γεγονός, στα Ιωάννινα με τοπικά ροκ συγκροτήματα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το video clip του τραγουδιού ''Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά'' από την παραπάνω live ηχογράφηση.


Το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' πλέον με καινούργια σύνθεση θα συνεχίσουν ολόκληρο το καλοκαίρι του 1997 να δίνουν συναυλίες.
Η πρώτη συναυλία της ζωής μου όταν ήμουν ακόμα 14άρων χρονών ήταν το καλοκαίρι του 1997 στο ανοιχτό θεατράκι Ισιαδάκι στη Λαμία, όπου είδα live το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' μαζί με το συγκρότημα ''Συνήθεις Ύποπτοι'' (Δες εδώ: ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ).

Το Σεπτέμβριο του 1997 αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για έναν καινούργιο δίσκο που θα τον αφιερώσουν στο Βασίλη Κούση.

Τον Ιανουάριο του 1998 θα κυκλοφορήσει ο τρίτος στούντιο δίσκος τους με τίτλο "Τσαλακωμένες μέρες". Αυτός θα είναι και ο πιο δυνατός σκοτεινός ηλεκτρικός τους δίσκος, και θα κυκλοφορήσει και αυτός από την FM Records. Αυτός ο δίσκος τους έχει τρομερές ηχητικές διαφορές σε σύγκριση με τους δύο πρώτους τους δίσκους.
Τα μέλη του συγκροτήματος σε αυτόν τον τρίτο τους δίσκο ήταν:
Γρηγόρης Κλιούμης - Φωνή, Κιθάρες
Δημήτρης Αργύρης - Κιθάρες, Φωνή
Παναγιώτης Μεταλληνός - Τύμπανα, Κρουστά
Ηρακλής Παπαδόπουλος - Μπάσο
Μάρκος Τσατσούλης - Φλάουτο, Φωνητικά
Κώστας Παρίσης - Κιθάρες, Φωνή

Για πρώτη φορά το συγκρότημα είναι στην σύνθεσή του χωρίς πλήκτρα, αφού πλέον έχει αλλάξει και ο ήχος τους.
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου ''Τσαλακωμένες Μέρες'', τους γίνεται πρόταση να παίξουν για 20 μέρες στην "Ιερά Οδό", μαζί με το Γιώργο Νταλάρα την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το Γιώργο Ανδρέου, αφού είχαν εμφανιστεί στον ίδιο χώρο οι "Συνήθεις Ύποπτοι", και ο ''Μανώλης Φάμελλος & οι Ποδηλάτες". Από αυτές τις live εμφανίσεις κυκλοφόρησε και ο δίσκος ''Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό II'' που συμπεριλάμβανε μία live εκτέλεση του τραγουδιού "Ασημένια σφήκα" με φωνητικά και μπαγλαμά του Γιώργου Νταλάρα.

Ακολούθησε μια σειρά συναυλιών από την άνοιξη του 1998 ως το καλοκαίρι του 1999 σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα παίξανε σε ένα διήμερο live στις 8 και 9 του Μάη στο Αν Club στην Αθήνα. Παίξανε live στις 19 Δεκεμβρίου 1998 στη ''Υδρόγειο'' στην Θεσσαλονίκη, όπου ήταν η δεύτερη φορά που παίξανε στην Θεσσαλονίκη μετά από μερικά χρόνια. Επίσης διασκευάζουν τη "Θαλασσογραφία" και την τραγουδά η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε δίσκο-αφιέρωμα στο Διονύση Σαββόπουλο. Ακολουθεί η διασκευή του τραγουδιού "Μικρό" του Βαγγέλη Γερμανού στον δίσκο ''Στον Βαγγέλη με αγάπη'' και η διασκευή του τραγουδιού "Εν κατακλείδι" σε αντίστοιχο δίσκο για την μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου με τίτλο ''Στον Π''.

Στον Π - Αφιέρωμα Στον Παύλο Σιδηρόπουλο

Το 1999 πριν την κυκλοφορία του πέμπτου δίσκου τους κυκλοφορούν ένα cd single με τέσσερα τραγούδια. Κυκλοφόρησε από την FM Records. Το τραγούδι ''Πολύμνια'' είναι σε ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη.

Το 1999 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα''. Ο τίτλος του δίσκου είναι "Εικόνες στα σύννεφα" και θα κυκλοφορήσει και αυτός από την FM Records. Η ηχογράφηση είχε γίνει την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο του 1999. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τους δίσκος στην εταιρεία  FM Records καθώς είχαν συμβόλαιο μαζί της για να κυκλοφορήσουν 5 δίσκους σε 5 χρόνια! Σε αυτόν τον δίσκο συμπεριλαμβάνονται και τα τέσσερα τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει με ένα cd single. Εκτός από το τραγούδι ''Πολύμνια'' που είναι σε ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' μελοποίησαν και άλλο ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη που είναι το τραγούδι ''Παιδικό''. Στο τραγούδι ''Θα με βρεις εδώ ξανά'' παίζει τσέλο ο Νίκος Βελλιώτης. Τα μέλη του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα'' σε αυτόν τον δίσκο ήταν:
Γρηγόρης Κλιούμης - Φωνή, Κιθάρες
Κώστας Παρίσης - Κιθάρες, Φωνή
Παναγιώτης Μεταλληνός - Τύμπανα, Κρουστά
Δημήτρης Αργύρης - Κιθάρες, Φωνή
Ηρακλής Παπαδόπουλος - Μπάσο
Μάρκος Τσατσούλης - Φλάουτο, Φωνητικά


Στο συγκρότημα μετά από τρία χρόνια έρχονται οι επόμενες αλλαγές στην σύνθεσή του. Αποχωρεί ο Δημήτρης Αργύρης και ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και έρχεται ο Νικηφόρος Κουρής που παίζει ηλεκτρικό μπάσο. Θα ακολουθήσει μετά από ένα χρόνο, το Μάιο του 2001, η αποχώρηση από το σχήμα του Κώστα Παρίση.

Από αυτήν την περίοδο το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' είναι τετραμελές με μέλη τους Γρηγόρη Κλιούμη στο τραγούδι και στην κιθάρα, Παναγιώτη Μεταλληνό στα τύμπανα, Μάρκο Τσατσούλη στα πλήκτρα και στο φλάουτο και τον Νικηφόρο Κουρή στο ηλεκτρικό μπάσο.


Με αυτήν την σύνθεση αρχίζουν από τον Μάιο του 2001 ως το Φεβρουάριο του 2002, τα "Υπόγεια Ρεύματα" να ηχογραφούν τον καινούργιο τους δίσκο.

Το φθινόπωρο του 2002 κυκλοφόρησε από την "Warner Music Greece SA" ο έκτος δίσκος τους με τίτλο "Μικρά Που 'Ναι Τα 'Ονειρα", με δεκατρία καινούργια τραγούδια. Σε αυτόν το δίσκο έχουν μελοποιήσει Κωστή Παλαμά με το τραγούδι ''Κακή Φωτιά''. Στον δίσκο αυτό συμμετείχαν οι Κώστας Λειβαδάς, Δημήτρης Υφαντής, Μπάμπης Στόκας και ο Κώστας Παρίσης. Τα μέλη του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα'' σε αυτόν τον δίσκο ήταν:
Γρηγόρης Κλιούμης - Φωνή, Κιθάρες
Μάρκος Τσατσούλης - Πλήκτρα, Προγραμματισμός, Φωνή
Παναγιώτης Μεταλληνός - Τύμπανα, Κρουστά
Νικηφόρος Κουρής - Μπάσο, Φωνητικά

Το 2003 φεύγουν από την μπάντα ο Μάρκος Τσατσούλης, ο Παναγιώτης Μεταλληνός και ο Νικηφόρος Κουρής. Έρχονται ο Τάσος Πέππας, ο Μάριος Τσατσούλης, ο Αποστόλης Καλτσάς και επανέρχεται ο Κώστας Παρίσης όπου ήταν παλιό μέλος του γκρουπ. Πριν κλείσει ο χρόνος ο Κώστας αποχωρεί ξανά και ξαναέρχεται.

Το 2006 ο Γρηγόρης Κλιούμης ο μόνος εκ των αρχικών μελών του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα'' παίζει κιθάρα και τραγουδάει. Ο Τασος Πέππας παίζει τύμπανα. Ο Κώστας Παρίσσης παίζει κιθάρες. Ο Αποστόλης Καλτσάς παίζει μπάσο και τραγουδάει. Τα Υπόγεια Ρεύματα συνεχίζουν να δίνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.


Το 2007 μετά από πέντε χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία και με αλλαγές στη σύνθεσή τους, κυκλοφορούν τον δίσκο "Νέα Μέρα", αυτή τη φορά από την εταιρεία "Impact Music" (παρακλάδι των Legend - Virus). Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο δίσκο με 14 τραγούδια. 
Η σύνθεση του συγκροτήματος ''Υπόγεια Ρεύματα'' σε αυτόν τον δίσκο ήταν:
Γρηγόρης Κλιούμης - Φωνή, Κιθάρες
Κώστας Παρίσης - Κιθάρες, Φωνή
Απόστολος Καλτσάς - Ηλεκτρικό μπάσο, Ακορντεόν, Φωνή
Τάσος Πέππας - Τύμπανα, Κρουστά, Φωνή
Σε αυτόν τον δίσκο υπάρχει και ένα τραγούδι διασκευή πάνω στο τραγούδι "Παράξενη Κοπέλα" του Μανώλη Χιώτη. Επίσης το τραγούδι ''Ωραίο Μάθημα Στα Χαμένα Παιδιά'' είναι ποίημα του Francois Villon, σε μετάφραση Γιώργου Κοροπούλη και μουσική του Νίκου Πλάτανου.

Την χρονιά του 2007 κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία ένα cd - συλλογή από την εταιρεία Sony BNG με τίτλο ''Υπόγεια Ρεύματα ‎- Best Of - Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά'' όπου περιελάμβανε 15 τραγούδια τους.

Το 2009 το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' συνεργάζονται με το Θάνο Μικρούτσικο. Κυκλοφορεί ο δίσκος ''Τους Έχω Βαρεθεί'', που περιέχει 15 τραγούδια σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα πολιτικά, με τους κοφτερούς στίχους, που ακούγονται ανατριχιαστικά σημερινοί, των Μπέρτολντ Μπρεχτ, Μανόλη Αναγνωστάκη, Άλκη Αλκαίου, Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Τριπολίτη, Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου και Βολφ Μπίρμαν, διασκευασμένα από τα Υπόγεια Ρεύματα. Επίσης σε αυτόν το δίσκο έχουν κάνει μία πολύ καλή διασκευή στο τραγούδι ''Ρόζα'' που είχε τραγουδήσει πρώτος ο Δημήτρης Μητροπάνος.


Για την παρουσίαση του δίσκου αυτού, κάνουν μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση που είχε τίτλο "Τους έχω βαρεθεί" μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο. Στην παρέα προστίθεται και ο Γιάννης Κούτρας και μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο συμπράττουν επί σκηνής και παρουσιάζουν για πρώτη φορά την παράσταση στην Αθήνα σε μια σειρά εμφανίσεων που αγαπιέται από το κοινό.

Τον Ιούνιο του 2012 θα κυκλοφορήσουν ένα νέο τραγούδι τους. Είναι το τραγούδι ''Ποδήλατο''.


Στις 14 Ιουλίου του 2012 το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' παίξανε live στον Καραβόμυλο Στυλίδας.

Το Σεπτέμβριο του 2012 αποχωρεί ο Απόστολος Καλτσάς και έρχεται ο Νίκος Γιούσεφ που παίζει μπάσο και μουσικό πριόνι.

Στις 6 Ιουλίου του 2013 συμμετείχαν στο Rock Wave Festival μαζί με τον Θάνο Ανεστόπουλο (δες εδώ: ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ), όπου τους τελευταίους μήνες κάνανε κοινές live εμφανίσεις. Τον Ιανουάριο του 2013 κυκλοφορούν το τραγούδι "Ξένος" σε βίντεο κλιπ στο official Youtube κανάλι του σχήματος.

To 2014 το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' συμπλήρωσε 20 χρόνια από την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση. Η χρονιά αυτή βρίσκει την σύνθεση του γκρουπ ως εξής:
Γρηγόρης Κλιούμης - Kιθάρα, τραγούδι
Μάριος Τσάγκαρης - Πλήκτρα, τραγούδι
Νίκος Γιούσεφ - Ηλεκτρικό μπάσο, μουσικό πριόνι
Τάσος Πέππας - Τύμπανα.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2014, άρχισαν τα live του συγκροτήματος σε διάφορες πόλεις και σκηνές της Ελλάδας. Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου παρακολούθησα το πρώτο live από αυτή την σειρά παραστάσεων τους. Report από αυτό το live μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.rockap.gr/υπογεια-ρευματα-live-στο-βυρσοδεψείο και φωτογραφικό υλικό στην σελίδα μας στο Facebook εδώ : ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ - Live 04/01/2014 Βυρσοδεψείο Αθήνα.

Το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα πλέον κλείνουν 20 χρόνια σταθερής παρουσίας στην ελληνική ροκ σκηνή, μετρώντας ήδη 14 συνοδοιπόρους που έχουν συμμετέχει στο γκρουπ όλα αυτά τα χρόνια. Ονομάζουν το φετινό τους project "20 - 14" και ξεκινούν τις μεγάλες συναυλίες του καλοκαιριού, λίγο πριν την έκδοση του πρώτου τους επετειακού βινυλίου με τίτλο "20".


Το Φθινόπωρο του 2014 κυκλοφορούν 2 βινύλια της επετειακής έκδοσης, με διασκευές μεγάλων επιτυχιών τους από όλη την δισκογραφία τους. Πρόκειται για τους δίσκου ''20 [1]'' και ''20 [2]'' που κυκλοφόρησαν από την MLK. 
Στην σύνθεση πλέον της μπάντας είναι ο Γρηγόρης Κλιούμης, ο Νίκος Γιούσεφ, ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Τάσος Πέππας. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ''Συν Ένα'' το Μάρτιο του 2014. Η κυκλοφορία έγινε από την εταιρεία MLK αποκλειστικά σε βινύλιο 180 γραμμαρίων.  

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία των δυο παραπάνω βινυλίων θα κυκλοφορήσει ένα διπλό cd με τίτλο''20.14''. Στον πρώτο cd, το γκρουπ Υπόγεια Ρεύματα κάνουν μια αναδρομή στα αγαπημένα και δημοφιλέστερα τραγούδια τους, τα βάζουν κάτω και τα αναδιασκευάζουν. Πρόκειται για τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στα δύο βινύλια που κυκλοφόρησαν με τίτλο 20 [1] & [2]. Στον δεύτερο cd περιλαμβάνονται 14 καινούριες συνθέσεις της μπάντας.

Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε ο δίσκος ''Κατρακύλες'' ο οποίος είναι συνεργασία του Δημήτρη Μητσοτάκη, γνωστού από το γκρουπ ''Ενδελέχεια'' (δες εδώ: ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ) και του Γρηγόρη Κλιούμη, τραγουδιστή και συνθέτη του γκρουπ ''Υπόγεια Ρεύματα''. Οι στίχοι των 11 τραγουδιών αυτού του άλμπουμ είναι γραμμένοι από το Γενάρη του 2010 μέχρι τον Απρίλη του 2012. Ακολούθησε η μελοποίηση τους λίγο πριν να ξεκινήσει η ηχογράφηση τους αλλά και κατά τη διάρκειά αυτής. Όπως δηλώνουν «Ο δίσκος ''Κατρακύλες'' είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης φιλίας αλλά και της τύχης που επέλεξε να γειτονεύουν οι ζωές κι οι ασχολίες μας από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα».

Τον Ιούλιο του 2015 ο Μάριος Τσάγκαρης αποχωρεί από την μπάντα και πλέον το γκρουπ ''Υπόγεια Ρεύματα'' συνεχίζουν ως τρίο. Η σύνθεση αποτελείται πλέον από τους παρακάτω μουσικούς:
Γρηγόρης Κλιούμης - φωνή, ηλεκτρική κιθάρα
Νίκος Γιούσεφ - ηλ. μπάσο, μουσικό πριόνι
Τάσος Πέππας - ντραμς


Το καλοκαίρι του 2016 ήταν μια πολύ έντονη συναυλιακή εποχή για το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' καθώς έπαιξε live σε διάφορες σκηνές ανά την Ελλάδα.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου του 2016 συμμετείχαν παίζοντας live στο ''Vinyl Is Back'', στο καθιερωμένο πλέον παζάρι βινυλίων.

Τον χειμώνα του 2016 το γκρουπ ''Υπόγεια Ρεύματα'' θα δώσει μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τον Δεκέμβριο του 2016 θα κυκλοφορήσουν στο κανάλι τους στο youtube το τραγούδι "Which Side Are You On'' το οποίο είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που γράφτηκε από την Florence Reece το 1931 για την απεργία των μεταλλωρύχων της Harlan County. Όπως αναφέρει το ίδιο το γκρουπ «Σαν τέτοιο και λειτουργώντας πια σαν φόρμα, έχει έκτοτε χρησιμοποιηθεί για άλλες συγκρούσεις σε άλλες εποχές, με τους στίχους κάθε φορά να προσαρμόζονται λίγο ή πολύ στις συνθήκες, κρατώντας πάντα την κεντρική προτροπή “να διαλέξουμε πλευρά”. Με αυτές τις σκέψεις κάναμε αυτή την προσαρμογή, οι στίχοι δεν μιλάνε για τους μεταλλωρύχους της Χαρλαν καουντι και τα αφεντικά τους αλλά γι' αυτούς που ασκούν την εξουσία και αυτούς που την υφίστανται, για τον παροιμιώδη μέσο ανθρωπάκο και το αφεντικό του που είναι ο παροιμιώδης ανθρωπάκος κάποιου άλλου αφεντικού, για τη Δημοκρατία των λίγων (πως είναι δυνατόν;), για τον πόνο του διπλανού που πρέπει να τον νοιώσουμε δικό μας, για να διαλέξουμε πλευρά και να την κρατήσουμε, με τα πόδια σταθερά στη γη. Έτσι λοιπόν αυτό το τραγούδι ανήκει στην εποχή του και όχι σε μας.» Μπορείτε να ακούσετε το εν λόγο τραγούδι στο παρακάτω βίντεο.


Το 2017 το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' θα συνεχίζει να οργώνει την Ελλάδα κάνοντας live εμφανίσεις σε όλη την επικράτεια.

Τον Μάιο του 2017 το γκρουπ ''Υπόγεια Ρεύματα'' θα βρεθεί στην Κύπρο για δυο συναυλίες, μια στην Λευκωσία και μια στη Λεμεσό.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου του 2017 θα παρουσιαστεί ο νέος δίσκος βινυλίου, με τίτλο ''Vinyl is Back Live Sessions Vol. 1 - Υπόγεια Ρεύματα'' του γκρουπ ''Υπόγεια Ρεύματα'' όπου πρόκειται για 12 τραγούδια τους που ηχογραφήθηκαν live στην περσινή τους εμφάνισή τους στο Vinyl is Back τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή είναι και η πρώτη εκδοχή της νέας συλλεκτικής σειράς που εγκαινιάζεται φέτος με τον τίτλο «Vinyl is Back Live Sessions Vol. 1». Το συλλεκτικό βινύλιο (500 αριθμημένα κομμάτια) περιέχει γνωστά αγαπημένα αλλά και πρωτοηχογραφημένα τραγούδια του γκρουπ. Ηχογραφήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου στο Μουσείο Αυτοκινήτου, στη διάρκεια του 10ου Vinyl Is Back και θα διατεθεί αποκλειστικά στις εκδηλώσεις του Vinyl is Back.


Τον Οκτώβριο του 2019 το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα θα πραγματοποιήσει δυο συναυλίες εκτός συνόρων. Την Δευτέρα 7 Οκτώβρη στο Castle Hotel στο Μαντσεστερ και την Τρίτη στο Boston Music Room στο Λονδίνο!

Τον Δεκέμβριο του 2020 το γκρουπ Υπόγεια Ρεύματα θα κυκλοφορήσει τον επόμενο δίσκο της μακρόχρονης πορείας του. Το νέο άλμπουμ του ιστορικού ελληνικού ροκ συγκροτήματος έχει τίτλο ''Η Γη που αφήνω'' το οποίο κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Το άλμπουμ ''Η Γη Που Αφήνω'' περιλαμβάνει 12 τραγούδια με τα οποία το γκρουπ Υπόγεια Ρεύματα εκφράζεται δημιουργικά απελευθερώνοντας αυτά που πηγάζουν από μέσα και γύρω μας. Ανάμεσά τους βρίσκονται, με νέα ενορχήστρωση, ''Ο Καλός Νοικοκύρης'' που είχαν γράψει πριν από δύο χρόνια με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου καθώς και το ''Μισή Ζωή'' που είχαν κυκλοφορήσει ψηφιακά κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης καραντίνας. Η ποίηση παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο επιρροής και έμπνευσης του ροκ συγκροτήματος και αυτή τη φορά επέλεξαν, όχι ασχέτως της εποχής μας φυσικά, να μελοποιήσουν το ποίημα του Κωστή Παλαμά, ''Ο Γκρεμιστής''. Μια ιδιαίτερη στιγμή του δίσκου είναι το τραγούδι ''Με παραχαραγμένη τη ζωή μας'' σε ποίηση του Θεσσαλονικιού ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου και μουσική του Κυριάκου Σφέτσα, καθώς τα Υπόγεια Ρεύματα τιμούν το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες αλλά και τη φιλία τους που έχει αναπτυχθεί με τα χρόνια. Επιπλέον, περιλαμβάνεται το τραγούδι ''Του Κόλια (Νίκος Καββαδίας)'' όπου αποτελεί ένα φόρο τιμής στον ποιητή, διατηρώντας το ύφος και τον τρόπο γραφής του, σε στίχους του αστείρευτου δημιουργού και καλού φίλου Δημήτρη Μητσοτάκη.

Το άλμπουμ ''Η Γη Που Αφήνω'' διακρίνεται από μια ποικιλία διαφορετικών ηχητικών στυλ, ενοποιώντας μουσικά στοιχεία που κουβαλούν από την αρχή του συγκροτήματος, τις προσωπικές τους εμπειρίες αλλά και μοντέρνες φόρμες που δοκιμάζουν και παρουσιάζουν στα live τους. Τα τρία μέλη γίνονται ένα και ο καθένας δίνει στον άλλο το χώρο και τον τρόπο για να δημιουργεί τον κοινό τους ήχο.

Εν κατακλείδι το ''Η Γη που Αφήνω'' είναι ένας δίσκος κοινωνικός, μιλάει για την ζωή, την ανθρώπινη ύπαρξη και το σεβασμό που είναι αναγκαίο να υπάρχει μεταξύ μας.



Η σύνθεση του συγκροτήματος, ως τρίο, ''Υπόγεια Ρεύματα'' παραμένει η ίδια τα τελευταία πέντε χρόνια και αποτελείτε από τους:
Γρηγόρης Κλιούμης - φωνή & κιθάρα
Τάσος Πέππας - τύμπανα & φωνητικά
Νίκος Γιούσεφ - μπάσο & φωνητικά


Το συγκρότημα ''Υπόγεια Ρεύματα'' είναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα στον χώρο του ελληνικού ροκ. Από το 1994, όπου και ξεκίνησαν την πορεία τους, μέχρι σήμερα συνεχίζουν το ταξίδι τους στην εγχώρια μουσική σκηνή.



Δισκογραφία

Ο ΜΑΓΟΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ (1994)
1. Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά
2. Ειρωνικόν
3. Κοιτάς Μακριά
4. Σαν Φως
5. Ανδρείκελα
6. Κινέζικο Πορτραίτο
7. Η Βροχή
8. Πολιτεύεσαι
9. Νύχτα
10. Όνειρα Σιλικόνης
11. Μεσημέρι 
12. Νατάσα



ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ (1995)
Α1. Σαν Έρημα Καράβια
Α2. Κυριακή
Α3. Ασημένια Σφήκα
Α4. Ο Όρθρος Των Ψυχών
Α5. Χάρτινες Λέξεις
Α6. Ύμνος 414
Β1. Νανούρισμα
Β2. Σεπτέμβριος
Β3. Στο Ύψος Των Ματιών Μου
Β4. Ο Μάγος Κοιτάζει Την Πόλη
Β5. Μπλε



LIVE ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ (1996)
LP: Live Στο Θέατρο Βράχων 
A1. Μπλέ
A2. Βροχή
A3. Χάρτινες Λέξεις
A4. Σαν Φως
A5. Κοιτάς Μακριά
A6. Σαν Έρημα Καράβια
B1. Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά
B2. Ασημένια Σφήκα
B3. Νύχτα
B4. Φέτα
B5. Πολιτεύεσαι
B6.Νανούρισμα
7'': Studio Recordings 
C. Πολικός
D. Μωρό Μου Στάσου Να Σου Πώ





ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ (1998)
1. Στιγμή
2. Καινούργια Σελήνη
3. Πως Πονάει Ένα Χάδι
4. Μπορεί Να Μοιάζεις
5. Τσαλακωμένες Μέρες
6. Άδειο Μυστικό
7. Μια Φυλακή
8. Η Κοιλιά Της Σιωπής
9. Φωνές
10. Αγέρας Δραπέτης



SMALL PACKET [cd single] (1999)
1. Πολύμνια
2. Άλλη Μια Φορά
3. Φεύγεις Μακριά
4. Μαρία


ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ (1999)
1. Μικρές Χαμένες Μέρες
2. Ανέμη
3. Δεν Με Νοιάζει
4. Να Γελάς
5. Φεύγεις Μακριά
6. Μικρά Μυστικά
7. Πολύμνια
8. Εικόνες Στα Σύννεφα 
9. Μαρία
10. Άλλη Μια Φορά 
11. Θα Με Βρεις Εδώ Ξανά
12. Παιδικό
13. Θα Μ' Αγαπάω
14. Ανάσα Που Σβήνει



ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ ΑΥΤΟ [cd single] (2002)
1. Τι Να 'Ναι Αυτό 
2. Άγνωστοι Δρόμοι (Χωρίς Γυρισμό)
3. Σε Περιμένω

ΜΙΚΡΑ ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ (2002)
1. Πάντα Θα Είμαι
2. Είμαι Μια Σκέψη
3. Άγνωστοι Δρόμοι (Χωρίς Γυρισμό)
4. Θέλω Να Χάσω Τον Εαυτό Μου
5. Μαύρες Γραμμές
6. Για Μια Περήφανη Στιγμή
7. Κακή Φωτιά
8. Ένα Φεγγάρι Του Χειμώνα
9. Μικρά Που 'Ναι Τα Όνειρα
10. Το Παράσιτο
11. Τι Να 'Ναι Αυτό
12. Ανάμεσα Στον Καιρό
13. Σε Περιμένω





ΝΕΑ ΜΕΡΑ (2007)
1. Το Τρένο
2. Σταγόνα
3. Νέα Μέρα
4. Παραστάσεις Ι
5. Ονειρεύομαι
6. Παράξενη Κοπέλα
7. Πάλι Εγώ
8. Ωραίο Μάθημα Στα Χαμένα Παιδιά
9. Τ' Αστέρια
10. Μικρή Αγγελία
11. Δεν Ακούς
12. Σίσυφος
13. Παραστάσεις ΙΙ
14. Ανακοπή



ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ (2009)
1. Άννα, μην κλαις
2. Κι ήθελε ακόμη
3. Η Ρόζα
4. Spleen
5. Η δίκοπη ζωή
6. Μοναξιά …χιλιάδες φύλλα
7. Μικρόκοσμος
8. Γαμμαγραφία
9. Ανεμολόγιο
10. Federico Garcia Lorca
11. Η μπαλάντα του οπερατέρ
12. Χρόνος
13. Ρόζα Λούξεμπουργκ
14. Αν η μισή μου καρδιά
15. Αυτούς τους έχω βαρεθεί


ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ 20 [1] (2014)
Α1. Σαν Φως
Α2. Έρημα Καράβια
Α3. Καινούργια Σελήνη
Α4. Βροχή
Α5. Φυλακή
Β1. Ασημένια Σφήκα
Β2. Κοιτάς Μακριά
Β3. Πολιτεύεσαι
Β4. Τί Νά’ναι Αυτό
Β5. Κινέζικο Πορτραίτο


ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ 20 [2] (2014)
A1. Μ' Αρέσει Να Μη Λέω Πολλά
A2. Θέλω Να Χάσω Τον Εαυτό Μου
A3. Ανέμη
A4. Κυριακή
A5. Μικρές Χαμένες Μέρες
B1. Χάρτινες Λέξεις
B2. Τρένο
B3. Πολύμνια
B4. Τσαλακωμένες Μέρες
B5. Άδειο Μυστικό


20.14 (2014) 
cd1
1. Μ” αρέσει να μην λέω πολλά 
2. Θέλω να χάσω τον εαυτό μου 
3. Έρημα καράβια 
4. Καινούρια σελήνη 
5. Βροχή 
6. Πολιτεύεσαι 
7. Σαν φως 
8. Ασημένια σφήκα 
9. Ανέμη 
10. Κυριακή 
11. Μικρές χαμένες μέρες 
12. Φυλακή 
13. Κοιτάς μακριά 
14. Χάρτινες λέξεις 
15. Τρένο 
16. Πολύμνια 
17. Τσαλακωμένες μέρες 
18. Άδειο μυστικό 
19. Τι να” ναι αυτό 
20. Κινέζικο πορτραίο 
cd2
1. 20 
2. Αν στην αρχή
3. Αλήθεια
4. Χειμερινή ώρα
5. Μισός
6. Ρώμη
7. Εντροπία
8. Τρέμει η ζωή
9. Ναυάγιο
10. Τι φοβάσαι
11. Τι κι αν
12. Δεν έχει χώρο
13. Μικρός πλανήτης
14. 14
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ - 20.14 front

VINYL IS BACK LIVE SESSIONS VOL.1 - ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ (2017)
A1. Χαιρετισμός
A2. Πάντα θα είμαι
A3. Χάρτινες λέξεις
A4. Ξανά
A5. Μικρές χαμένες μέρες
A6. Πολύμνια
A7. Έρημα καράβια
B1. Ξένος 
B2. Πολιτεύεσαι 
B3. Θέλω να χάσω τον εαυτό μου 
B4. Μ' αρέσει να μην λέω πολλά
B5. Which side are you on?
VINYL IS BACK LIVE SESSIONS VOL.1 - ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ_front


VINYL IS BACK LIVE SESSIONS VOL.1 - ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ_back

Η ΓΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΩ (2020)
1. Του Κόλια (Νίκος Καββαδίας)
2. Η γη που αφήνω
3. Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει
4. Το σκατό τoυ φιδιoύ
5. Ώρες
6. Με παραχαραγμένη τη ζωή μας
7. Ο γκρεμιστής
8. Μισή Ζωή
9. Διαγραφείτε
10. Ο καλός νοικοκύρης
11. Ανασαίνω
12. Λυπήσου με
Υπόγεια Ρεύματα - (2020) Η Γη Που Αφήνω_front


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου